Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De artiest, die de Gouden Koets versierde

(voor Nicolaas van der Waay (1855 - 1936))

Je bent geboren op 15 oktober 1855 in Amsterdam. Jouw eerste schilderlessen kreeg je van Louis J.H. Koopman (1827 - 1877), met wiens dochter je later trouwde. Van 1871 tot 1875 studeerde je aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na het behalen van jouw diploma ging je in de leer bij de impressionistische Jan Hillebrand Wijsmuller, met wie je een atelier deelde. In 1880 won je de Willink van Collenprijs voor jouw schilderij 'Onder vrienden'. Op 1 januari 1870 maakte je het boeiende schilderij 'Visser van Marken'.

In het begin van de jaren tachtig deelde je met jouw jeugdvriend Ernst Witkamp (1854 - 1897) een atelier aan de Rozengracht. In 1883 dong je als enige mee naar de Prix de Rome, maar door competitiegebrek kreeg je deze prijs niet. De Nederlandse schilder/lithograaf August Allebé zorgde ervoor dat jij een subsidie van 1000 gulden kreeg, zodat je een studiereis door Italië kon maken.
In 1895 maakte je illustraties voor het meisjesboek 'Het betooverde ravijn' van C. van Berckel-van Heek.

In 1915 maakte je een aquarel voor het Liber amicorum van Coenraad Kerbert, de toenmalige directeur van Artis. Je was net als Witkamp en Jan Hillebrand Wijsmuller lid van het geheime kunstenaarsgenootschap M.A.B., de initialen van de door jullie zeer bewonderde schilder Michel Angelo Buonarroti.

Je was ruim dertig jaar docent aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tot 1927 bekleedde je een professoraat aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Aan het begin van de 20-ste eeuw schilderde je 'Kerkgang van Burgerweesmeisjes', dat één van jouw beroemdste schilderijen is. Het bevindt zich in het Amsterdams Historisch Museum aan de Kalverstraat. Elke zondag gingen de burgerwezen in een lange stoet van het Burgerweeshuis naar de Westerkerk aan de Prinsengracht of naar de Nieuwe Kerk op de Dam.

Je raakte sterk beïnvloed door Isaac Israëls, waardoor je losser ging schilderen en in een impressionistische stijl. Je schilderde dezelfde onderwerpen als Israëls en je was net als hij een meester in het schilderen van stadstaferelen en mondaine afbeeldingen met meestal mooie vrouwen in de hoofdrollen.
Je was o.a. de leraar van Piet Mondriaan en Jan Sluijters.

Je ontwierp o.a. munten en postzegels van de jonge koningin Wilhelmina. Het ontwerp van het eerste bankbiljet van 10 gulden is door jou ontworpen. Verder maakte je de allegorische voorstellingen/paneelschilderijen voor de Gouden Koets.

Je overleed op 18 december 1936 in Amsterdam en je werd 81 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)