Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Stevie Ray Vaughan - The Sky Is Crying

(voor Stevie Ray Vaughan (1954 - 1990))

Je bent geboren op 3 oktober 1954 in Dallas, Texas. Jouw vader Jimmie Lee Vaughan verliet op zijn 16-de de school en hij zat in de Tweede Wereldoorlog bij de marine. Op 13 januari 1950 trouwde jouw vader met jouw moeder Martha Jean Cook. Op 20 maart 1951 was jouw oudere broer Jimmie Lawrence geboren, die nog steeds leeft en een zanger/bluesrockgitarist is. Jouw overgrootvader was de markante Robert Hodgen LaRue. Jouw vader was asbestwerker en jullie verhuisden vaak.

Als kind stal je whisky van jouw vader en kreeg je de smaak te pakken. Verder gebruikte je cocaïne, cannabis, methamphetamine en methaqualon, een kalmerend en hypnotiserend middel.

Door jouw vaders alcoholisme terroriseerde hij zijn familie en vrienden vaak. Je was getraumatiseerd door het geweld van jouw vader, die op 27 augustus 1986 overleed.
Op jouw zevende verjaardag kreeg jij jouw eerste gitaar. Op jouw 9-de kreeg jij jouw eerste, elektrische gitaar, een Gibson ES-125. In 1965 werd je lid van de band The Chantones, die je al snel verliet om in Brooklyn in lokale bars en clubs te spelen. Op jouw 16-de verliet je jouw ouderlijk huis en ging je in een hamburgertent werken. Nadat je in een vat met vet was gevallen, begon je serieus aan jouw muziekcarrière te werken.

In februari 1970 werd je lid van de band Liberation, die door ZZ Top op een voetstuk werd geplaatst. Met de bassist Tommy Shannon vormde je de band Krackerjack en later de bluesrockband Double Trouble, ontstaan in 1979-1980 en die door ZZ Top op een voetstuk werd geplaatst. Tommy leeft nog.
Je ging alsnog naar de Justin F. Kimball High School en de Southern Methodist University, waar je niets van bakte en waar je een grote afkeer van had. Je speelde in de bands 'The Nightcrawlers', 'The Cobras' en 'Triple Threat Revue'. In 1982 werd je tijdens het Montreux Blues Festival door David Bowie opgemerkt. David was zo onder de indruk van jou, dat je op zijn album 'Let's Dance' mocht meespelen.

Juni 1983 verscheen jouw debuutalbum 'Texas Flood' bij Epic Records.
In 1984 verscheen 'Couldn't Stand the Weather', in 1985 'Soul to Soul', in 1989 'In Step', wat een verwijzing is naar jouw afkick van jarenlang alcohol- en drugsgebruik. Voor 'In Step' ontving je een Grammy Award. Dat was jouw laatste album met Double Trouble.
In 1990 verscheen jouw album 'Family Style', dat je met jouw broer Jimmie Lawrence maakte en dat een maand na jouw overlijden is uitgebracht. Zo'n jaar na jouw overlijden is jouw vijfde en laatste album 'The Sky Is Crying' uitgebracht.

Op 28 september 1986 overleed je bijna door uitdroging na een concert in Ludwigshafen, maar je werd door afkickklinieken clean van alcohol en drugs. Je was onzeker of je nog wel voldoende spektakel kon bieden na jouw rehabilitatie. Eind 1986 ging je bij jouw moeder wonen in het Glenfield Avenue huis in Dallas, waar je een groot deel van jouw jeugd had gewoond. Van 1979 tot 1988 was je getrouwd met Lenora Lenny Darlene.

Op 27 augustus 1990 ben je in East Troy door een helicopterongeluk overleden, samen met de piloot Jeff Brown, de agent Bobby Brooks, de bodyguard Nigel Browne en de tourmanager Colin Smythe. Je werd 35 jaar. Volgens de eerste berichten was Eric Clapton ook overleden, maar dat was gelukkig niet zo. Niemand was onder de invloed van alcohol of drugs.

Je bent begraven in de Laurel Land Cemetery in Dallas.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 372Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)