Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Madame Blavatsky van Nederland

(voor Catharose de Petri (1902 - 1990))

Je bent geboren als Henriette Stok Huizer in 1902 in Rotterdam. Over jouw eerste levensjaren is weinig bekend. Jouw vader was een protestantse scheepsbouwer in Rotterdam en jouw moeder was gereformeerd. In 1929 trouwde jij met H.J. Stolk, die jou in contact met het Nederlandse Genootschap Rozenkruisers bracht. Je deed kantoorwerk. Je was een Nederlands-Amerikaanse mystica en in 1935 medeoprichtster van het Lectorium Rosicrucianum. De andere oprichters waren Jan van Rijckenborgh, geboren op 16 oktober 1896 als Jan Leene te Haarlem, en zijn broer Zwier Willem (Wim) Leene (Haarlem, 7 mei 1892 - 9 maart 1938). In 1924 werden Jan en Wim leden van de Rosicrucian Fellowship, opgericht in 1909 door Max Heindel, oftewel Carl Louis von Grasshoff (1865 - 1919), een christelijke occultist, mysticus en astroloog.

Zwier was van 1928 tot zijn overlijden de leider van het Rozenkruisers Genootschap in Nederland. Daarna volgde Jan hem op. Zwier was gevormd en geïnspireerd door professor A.H. de Hartog, die op 19 juli 1917 zijn huwelijk met Hendrica Edelijn had ingezegend. In 1927 begonnen Zwier en Jan in Haarlem een eigen centrum en in 1934 hebben ze zichzelf van de Amerikaanse organisatie losgemaakt. In 1930 werd je na een innerlijke roeping en spirituele ervaring de belangrijkste, geestelijke medewerkster van Jan Leene.

De christelijke kerken boden geen echte, religieuze vernieuwing aan de naar geestelijke diepten zoekende mens. Je blijft wijzen op de oude methode van volledige zelfverloochening als de noodzakelijke voorwaarde voor het pad van geestelijke ontwikkeling. In 1956 hebben Jan en jij Antonin Gadal ontmoet, de Franse historicus van de Kathaarse geschiedenis. Zijn opvattingen waren van groot belang voor de ontwikkeling van jullie ideeën. Na het overlijden van Jan nam jij de leiding van de spirituele beweging over. Tot aan jouw overlijden.

Jouw spirituele schrijversnaam is in 1956 door Antonin Gadal gegeven. Het is een combinatie van Katharen (Catha), Rozenkruisers (Rose) en de Graal (Petri). In 1958 verscheen jouw eerste boek 'Transfiguratie' bij de Rozekruis Pers. Daarna verscheen 'Het zegel der vernieuwing' (1985). En daarna verschenen 'Zeven stemmen spreken', 'De gouden rozenkruis'(1961), 'Brieven'(1987, in de Rozenserie) en 'Het levende woord'(1989).

Jan van Rijckenborgh is geboren op 16 oktober 1896 in Haarlem. Hij overleed op 17 juli 1968. Hij was een gnosticus. Jan Leene groeide op in een Nederlands Hervormd gezin. Samen met Zwier ging hij naar de kerkdiensten van professor/dominee Arnold Hendrik de Hartog (1869 - 1938). Hij was beïnvloed door de filosofen Arthur Schopenhauer en Eduard von Hartmann. Hij was dominee in Ommeren en Heemstede geweest. In 1910 in Haarlem. Hij was getrouwd met Lucretia Meyjes. In 1916 was hij mede-oprichter van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden, maar eigendom van Amersfoort, samen met o.a. Frederik van Eeden.
Enkele sprekers waren er: Rabindranath Tagore, Martin Buber, Albert Schweitzer, Martin Heidegger en Carl Gustav Jung.

De tweede zoon van dominee De Hartog was de schrijver Jan de Hartog, in 1914 te Haarlem geboren. Van 1917 tot 1931 was hij dominee voor de Nederlands Hervormde kerk in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Hij preekte ook geregeld in de Westerkerk en de Ronde Lutherse Kerk. Door hem lazen zij het werk van de mysticus Jakob Böhme. Jij schreef ook samen met Jan enkele boeken, zoals in 1949 'Het universele pad' en 'De grote omwenteling', in 1950 'De universele Gnosis' en in 1987 'De Chinese gnosis'. Je zegt: 'Zelfvergeten dienstig zijn voor anderen is de veiligste en meest blijde weg tot God'.

Je wijst voortduren op een rein hart en jouw teken is de witte duif, het teken van de Katharen. Als kind voelde je jezelf al een vreemdeling in deze wereld. Net zoals Christus Jezus zegt: 'Wij zijn wel in deze wereld, maar wij zijn niet van deze wereld!'. Het doel is de directe verbinding van de menselijke ziel met de Christusgeest.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)