Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van vlees en bloed in een poppenkasttheater

(voor Inés Zorreguieta (1984 - 2018))

Je bent geboren in 1984. Jouw vader was Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini (1928 - 2017) en jouw moeder is Maria del Cármen Cerruti Carricart, geboren op 8 september 1944. Jouw zus is Máxima Zorreguieta Cerruti, geboren op 17 mei 1971. Máxima is sinds 2013 de koningin van Nederland. Jouw broers zijn Martin (1972) en Juan (1982). Jouw halfzussen zijn Maria (1956), Ángeles (1958) en Dolores (1965). Kort na jouw geboorte verhuisde jouw gezin naar de bovenste verdieping van een flatgebouw in de straat Presidente Uriburu. Je speelde nooit op straat en je ging naar tennis- en muzieklessen. Het vrije kind in jou werd door jouw ouders gemuilkorfd en bekneld. Je moest aan hun verwachtingen voldoen. Jouw ouders hebben jou narcistisch bezet.

In wezen was je een kunstenares, zangeres en gitariste. Na de middelbare school studeerde je psychologie aan de Universiteit van Belgrado. Je studeerde cum laude af, met gemiddeld een 9,5. Máxima wilde graag dat je die studie in Nederland zou voortzetten, maar dat voorstel weigerde je. In 2002 was je als 17-jarige één van de bruidsmeisjes bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Je bent de peettante van prinses Ariane, die als vierde naam jouw naam draagt. In 2007 droeg jij in de Kloosterkerk in Den Haag prinses Ariane naar binnen, die gedoopt werd. Je zag er beeldschoon uit en je straalde oprecht zeer liefdevol. Je was een pion op het schaakbord van jouw narcistisch zwaargestoorde ouders en zus Máxima, die aan gewichtigdoenerij deden. Máxima en jouw moeder doen dat nog steeds.

Je ging in 2009 naar Panama, waar je bij het regionale VN-kantoor van Latijns-Amerika en het Caribische gebied ging werken. Daar werd je verliefd op een jonge Argentijn, maar die relatie werd in 2012 verbroken, waarna je naar Argentinië terug keerde. In 2012 werd je opgenomen in een psychiatrische kliniek in Buenos Aires. Je leed aan anorexia nervosa, zware depressies en achtervolgingswaanzin. De koninklijke familie bezocht jou in de kliniek. Prins Claus had immers ook met zware depressies te maken gekregen. Net als hij zat je gevangen in het verstikkende keurslijf van jouw zogenaamd zo belangrijke ouders en jouw zus Máxima met haar koninklijke ambities. Máxima past zich nog steeds volledig aan aan haar ouders en hun rigide regime. Jij moest dat tegen jouw zin. Jij was rebellistisch.

Je kwam geregeld naar Amsterdam en Máxima heeft geregeld geprobeerd om jou permanent naar Nederland te halen. In 2014 deed je mee aan het Festival Nuevas Voces, waar je songs van Jimi Hendrix, The Doors en The Beatles presenteerde. In 2016 kwam je in opspraak, omdat je een baan bij de overheid kreeg, waarvoor je niet aan de functie-eisen voldeed. Je werd betrokken bij het coördineren van het sociale beleid van de Argentijnse president Macri, maar je miste de juiste opleiding en werkervaring. De pers was ook gebelgd vanwege jouw hoge salaris. Je zou de baan gekregen hebben door Máxima, een goede vriendin van president Macri. Later ontkende Máxima iedere betrokkenheid, maar daar kun je dikke vraagtekens bij plaatsen. Hoge bomen liegen wel vaker en op de Oranje toneelacademie is dat een vak apart, wat showqueen Máxima uitstekend beheerst. Volgens de regering werd er voor jou 'een hoge uitzondering' gemaakt, omdat je de dochter van Jorge Zorreguieta was.

Je werd ondanks jouw depressieve inslag toch geprezen om jouw vindingrijke humor en sympathieke inborst. Máxima maakte zich terecht vaak grote zorgen over jou en ze wilde jou zo graag in Nederland beschermen en doen genezen. Dat jouw grote zus ineens een koningin werd, moet afstandelijk hebben gewerkt en kan als verraad hebben gevoeld, als een pijnlijke afwijzing. Al heeft Máxima dat nooit zo bedoeld, want Máxima ging door het vuur voor jou. Het overlijden van jouw geliefde vader zal ook meegewerkt hebben in jouw suïcidale plan. Jouw psychologische inzichten waren niet genoeg om de wurggreep van jouw chronische depressie te weerstaan. Naast het zware lot van het hebben van borderline was je ook nog eens in het verkeerde gezin opgegroeid. Een dubbeldik dubbeltragedie.

In hoeverre jij het zwaarbelaste verleden van jouw misdadige vader hebt laten meewegen, blijft giswerk. Er kleeft zeker ook bloed aan zijn handen wat jouw tragische einde betreft. En aan de handen van jouw andere familieleden. Je kampte vooral met een borderline persoonlijkheidsstoornis, waar je niet voldoende greep op hebt gekregen. Ooit schreef je een proefschrift over zelfdoding bij mannen en vrouwen. Je had jezelf er al stevig in verdiept, omdat je er ten diepste mee worstelde. Op woensdag 6 juni 2018 heb je 's avonds zelfdoding gepleegd. Dat gebeurde in de slaapkamer van jouw appartement in de wijk Almagro in het centrum van Buenos Aires. Je werd 33 jaar en je bent in besloten kring begraven. Op de Parque Memorial in Pilar. Iemand had zo helder van geest moeten zijn om jou opnieuw te laten opnemen, desnoods gedwongen, maar wie was er destijds van jouw suïcidale plannen op de hoogte? En dan nog, hoe pak je dat aan. Je had jezelf bewust hermetisch afgesloten, al of niet als gevolg van jouw geestesziekte en kindertrauma's.

Jouw bezorgde zus Máxima is uiteraard zeer geschokt en verdrietig over jouw tragische overlijden in onvoorstelbaar grote eenzaamheid en ondraagbaar zielslijden. Ze noemde jou 'muzikaal begaafd', maar ze heeft maar nauwelijks begrepen hoezeer jouw begaafde ziel geleden heeft binnen het starre raamwerk van jouw familie. Hoe jou de levensadem is ontnomen. Hoe je tot het bittere einde ongezien bleef. Persona non grata. Wat hadden we allemaal zo graag jou de nodige hulp en liefde willen geven, zielsbedroefde engel, nu je dit afschuwelijke, definitieve besluit hebt genomen. Verdriet en onmacht resteert. Je was zo mooi en lief en ja, ontzettend kwetsbaar. Voor mij blijf jij altijd de koningin van de onbaatzuchtige liefde. Met veel mogelijke liefdesbronnen hopeloos achterlatend. Vermoord door het noodlot, de onkunde van de psychiatrie en de ontoereikendheid en nalatigheid van jouw zogenaamd meest dierbaren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)