Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hij die de golem leven inblies

(voor Gustav Meyrink (1868 - 1932))

Je bent geboren als Gustav Meyer op 19 januari 1868 in Wenen. Jouw vader was Baron Karl von Varnbüler und zu Lyndhurst en jouw moeder was de actrice Maria Wilhelmina Adelheyd Meier. Tot jouw 13-de leefde je vooral in München, waar je naar de basisschool ging. Daarna woonde je een korte tijd in Hamburg. In 1883 verhuisde je met jouw moeder naar Praag, waar je twintig jaar bleef wonen. In 1889 begon je samen met de neef van de dichter Christian Morgenstern de eigen bank 'Meier & Morgenstern'.

Op 14 augustus 1892 stond je op jouw tafel en was je van plan om jezelf met een pistool door jouw hoofd te schieten. Ineens hoorde je een krassend geluid en iemand schoof het boekje 'Hiernamaals' onder jouw deur door. Je was verbaasd door deze bijzondere samenloop van omstandigheden, waardoor je de occulte literatuur ging bestuderen. Je studeerde theosofie, Kabbala, Christelijke Sophiology en oosterse mystiek. Je deed aan yoga en andere occulte oefeningen. Jouw boeken behandelen altijd diverse occulte tradities. Je was lid van de Hermetic Order of the Golden Dawn in Londen, opgericht in 1887 door de vrijmetselaars William Wynn Westcott, William Robert Woodman en Samuel Liddell MacGregor Mathers. Westcott had jou een brief gestuurd. Je was tijdelijk lid van de Theosophical Society.

In 1900 begon je satirische, korte verhalen in het tijdschrift 'Simplicissimus' te publiceren. In 1902 werd jij van fraude beschuldigd, omdat je spiritualisme gebruikte om jouw bankbedrijf te laten profiteren. Na twee maanden gevangenisstraf stopte je als bankier. In 1903 verscheen jouw eerste boek 'Der heisse Soldat und andere Geschichten' en verhuisde je naar Wenen. In 1904 verscheen 'Orchideen. Sonderbare Geschichten.'. Op 8 mei 1905 trouwde je met Philomene Bernt, die je vanaf 1896 kende. Op 16 juli 1906 is jullie dochter Sybille Felizitas geboren. In 1907 verscheen 'Wachsfigurenkabinett' en op 17 januari 1908 werd jullie zoon Harro Fortunat geboren.

Je vertaalde 15 boeken van Charles Dickens en enkele boeken van Rudyard Kipling en de Japanse schrijver Lafcadio Hearn. Je vertaalde ook diverse, occulte werken en het Egyptische dodenboek. In 1911 verhuisde je naar Starnberg. Jouw gevangeniservaringen heb je in jouw eerste roman 'De Golem' uit 1914 verwerkt. Het werd in 1915 door de uitgever Kurt Wolff uitgegeven. Met illustraties van Hugo Steiner-Prag. In 1916 verschenen 'Fledermaese' en 'Das grüne Gesicht'. In 1917 'Walpurgisnacht', jouw derde roman. Jij was tegen de Eerste Wereldoorlog. De journalist Albert Zimmermann schreef dat je één van de slimste en meest gevaarlijke tegenstanders van het Duitse, nationale ideaal was. Volgens hem zou jij duizenden beïnvloeden, net zoals Heinrich Heine deed.

Inmiddels behoorde je tot de drie belangrijkste, Duitstalige, bovennatuurlijke fictie-auteurs. De andere twee waren Hanns Heinz Ewers en Karl Hans Strobl. Ewers verliet de NSDAP, omdat hij tegen het antisemitisme was en omdat hij homoseksueel was. In 1934 werden zijn meeste boeken in Duitsland verboden. Strobl was een felle aanhanger van het nazisme. In 1920 verscheen de stomme horrorfilm 'Der Golem, wie er in die Welt kam' van Paul Wegener, die ook de Golem speelde. Zijn vrouw Lyda Salmonova speelde Miriam. Het was een Duits-expressionistische film. In 1920 kocht je een villa in Starnberg, waar je jouw langste roman 'Der Engel vom westlichen Fenster' schreef, gepubliceerd in 1927 door Grethlein & Co in Leipzig en met een ets van de esotericus/occultist Sir John Dee (1527 - 1609), die jou inspireerde.

Op 12 juli 1932 pleegde jouw zoon Harro zelfdoding. In de winter van 1931 had hij met het skiën zijn ruggengraat verbrijzeld, waardoor hij voorgoed in een leunstoel moest zitten. Hij werd 24 jaar. Jij overleed op 4 december 1932 in Starnberg. Jij werd 64 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)