Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heimwee naar het paradijs

(voor Manfred Kyber (1880 - 1933))

Je bent geboren op 1 maart 1880 in Riga, de hoofdstad van Letland en in 1201 gesticht door de Orde van de Zwaardridders, die er een burcht bouwden. Jouw vader was een Baltische grootgrondbezitter en je bent in Paltemal opgegroeid. Je bewonderde de poëzie van Heinrich Heine. In Riga en Sint-Petersburg ging je naar de middelbare school. In 1900 ging je psychologie en natuurfilosofie aan de Universiteit van Leipzig studeren. Je had meer liefde voor de poëzie en de kunstenaarskringen van Leipzig.

Je was bevriend met de beeldhouwer/schilder/graficus Max Klinger en zijn geliefde Elsa Asenijeff, een beeldschone schrijfster. Op 7 september 1900 werd hun dochter Désirée geboren. Jouw vader wilde dat je eerst een universitaire graad behaalde. Toen jouw vader in 1902 overleed, stopte je met jouw studie. In 1902 verscheen jouw eerste dichtbundel bij Seemann Verlag in Leipzig. Je had een liefdesaffaire met de schrijfster/componiste Elisabeth Gerlach Wintzer, die enkele gedichten van jou op muziek heeft gezet. In 1904 werd jullie dochter Leonie geboren. Je verhuisde naar Berlijn, waar je als redacteur voor een uitgeverij werkte.

Voor het literaire cabaret 'Überbrettl' schreef je liedjes. Dit was opgericht door de schrijver/redacteur Ernst von Wolzogen. De cabaretier/schrijver/filmmaker Hanns Heinz Ewers werkte hier aan mee door zeer succesvolle, satirische teksten te schrijven. Hanns was met de illustratrice Caroline Elisabeth Wunderwald getrouwd. In 1929 trouwde jij met de Baltische theosofe Elisabeth Boltho von Hohenbach. In 1911 ontmoette jij Rudolf Joseph Lorenz Steiner en werd je lid van de antroposofie. In 1912 verscheen de dierenverhalenbundel 'Unter Tieren'.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd je vanwege jouw Russische paspoort een civiele gevangene. Na de oorlog ging je naar Letland terug, waar je helaas de Bolsjewieken tegen het lijf liep. Daarna ging je met Elisabeth in Stuttgart wonen, waar je als redacteur bij een uitgeverij werkte en waar je recensies schreef. In Stuttgart werkte je voor het tijdschrift van de Waldorf-Astoria-Zigarettenfabrik, in 1906 opgericht door Emil Molt, die in 1919 samenwerkte met Rudolf Steiner voor de oprichting van de eerste Vrijescholen. Je was redacteur van de Unie uitgeverij en een medewerker van de Walter Seifert uitgeverij. Je was een freelance theatercriticus voor de krant Schwäbischer Merkur, in 1785 opgericht door Christian Gottfried Elfen, een professor in de geografie.

In 1920 verschenen 'Märchen' en de roman 'Drei Lichter der kleinen Veronica'. In 1922 zijn Elisabeth en jij gescheiden. Samen met jouw aangenomen dochter Leonie ging je in 1923 in Löwenstein, Württemberg, wonen. Je woonde er sober en in een vrijwillige eenzaamheid. Je schreef daar het leeuwendeel van jouw boekwerken. Je was een pacifist en een pleitbezorger voor de rechten van dieren. In 1923 verscheen 'Einführung in das Gesamtgebiet des Okkultismus' en in 1926 'Neue Tiergeschichten'.

Je beschouwt dieren als wezens met een hart, met gevoelens en met een ziel. Je bekijkt de wereld vaak vanuit de ogen van een onbevangen kind, die dichtbij de andere, spirituele werkelijkheid staat, waarin o.a. engelen en natuurwezens vanzelfsprekend voorkomen. Vivisectie beschouw jij als een 'westerse, culturele schande'. Mens en dier stammen uit dezelfde bron en de mens behoort in vrede en harmonie met de dieren samen te leven. Je verlangt naar een andere wereld, waarin de mens de oorsprong van zijn/haar ziel beseft.

Op 10 maart 1933 ben je in Löwenstein overleden. Je werd 53 jaar en je bent in het Waldfriedhof begraven, naast de 'zieneres van Prevorst' Friederike Wanner (1801 - 1829), die stemmen, lichte verschijnselen en voorspellingen waarnam. De schilder/theosoof/professor Gabriel von Max heeft haar in 1829 vastgelegd. De spiritualist/arts/schrijver Justinus Kerner heeft in 1829 twee boeken over het somnambulisme van Friederike geschreven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

1.5 met 2 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)