Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lumen Fidei

Normaliter zou ik hier niet aan zijn begonnen. Gewoonlijk houd ik me verre van zaken des geloofs. Mijn belangstelling gaat eerder uit naar metafysica en filosofie, een waaier van interesses die elk genoeg stof tot nadenken bieden. Maar nu er een storm van protest is opgestoken in den lande kom ik er niet onderuit.
Onhandige uitspraken na een handtekening onder een document ter grootte van dat van Luther, vier eeuwen geleden. Ontgoocheld door wat hij zag in Rome, de corruptie, met name de aflaatpraktijken, brachten hem, de kersverse hoogleraar, tot zijn protest. Zijn stellingen vormden het begin van de Reformatie.

Het radicale, volgens sommigen rabiate, pamflet uit de flyover state drijft een wig tussen de volgelingen van Rome.
Waarom nu, vroeg ik mij af, waarom juist in deze tijd, pal na de historische scheuring in de oosters orthodoxe kerk, waar de Oekraïense en Russische patriarchen elk huns weegs zijn gegaan? Zijn het giftige sappen in een gissend gezwel dat uit de huid breekt die het lichaam van de Roomse Clerus bijeen moet houden? Was het de lankmoedige houding, het weifelachtig optreden en het homovriendelijke imago van de soeverein vorst van Vaticaanstad? Want hoe krachtig waren die sancties nu eigenlijk tegen de bisschoppen die jaren hun gang konden gaan?

De kerkvorst heeft twee lijvige documenten geschreven. Zgn. encyclieken, opgesteld en geaccordeerd "in de kring der gelovigen", zoals de naam aangeeft.
Als atheïst houd ik mij verre van deze zaken, maar soms wil je iets uitzoeken en zo stuitte ik al googelend op een aantal feiten.

Schrijver: Max
Inzender: MdL, 15 januari 2019


Geplaatst in de categorie: religie

1.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)