Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De pijn van het afgebroken, aardse moederschap

(voor Abigail May Alcott Nieriker (1840 - 1879))

Je bent geboren op 26 juli 1840 in Concord, Massachusetts. Je was de jongste van vier dochters. Jouw vader Amos Bronson Alcott was leraar, schrijver, filosoof en hervormer. Hij was bevriend met de dichter/essayist Ralph Waldo Emerson en vooraanstaand binnen het Transcendentalisme. Jouw moeder Abigail (Abby) May was een maatschappelijk werkster. Jouw zus Louisa May was een dichteres/schrijfster. In 1868 verscheen haar roman 'Little Women', waarbij de hoofdpersoon Beth is gebaseerd op jullie zus Elizabeth Sowall, die op haar 22-ste overleed. Jouw oudste zus was Anna Bronson, een actrice.

Louisa steunde jouw studies in Europa en je had een warme relatie met haar, al was je wel eens jaloers op haar capaciteiten om te krijgen wat ze wilde en haar gezinsleven. Als kind schilderde jij bloemen, ontwierp je feeën en illustreerde je verhalen. Je zat op de Boudoin School in Boston. In 1859 studeerde jij kunst aan de School van het Museum van Schone Kunsten in Boston. Je studeerde kunstanatomie bij de kunstschilder William Rimmer. Jouw andere leraren waren o.a.: William Morris Hunt, Krug, Benjamin Vautier, en Müller. Je leerde van de kunst te houden door jouw buurman Daniel Chester French, die op aanraden van jou beeldhouwer werd.

Vanaf december 1860 was je in Syracuse, waar je aan de Syracuse State School een creatieve therapie bestudeerde. De directeur was Dr. B. Hervey Wilbur. In 1861 gaf je een maand les op een kleuterschool, opgericht door Elizabeth Palmer Peabody. Je verving Louise. In 1862 gaf je kunstlessen in een school te Concord, gerund door Louisa Leavitt, opgericht door haar man Franklin Sanborn, een schrijver. In de 19-de eeuw werden kunstwerken, die door vrouwen waren gemaakt, vaak nog als minderwaardig beschouwd. Door dat bekrompen vrouwbeeld voerden de vrouwelijke kunstenaars een dubbele strijd. In 1869 verscheen jouw boek 'Concord Schetsen', met een voorwoord van Louise. Je had o.a. Walden Pond geschilderd.

In 1870, 1873 en 1877 studeerde je schilderkunst in Parijs, Londen en Rome. Louisa betaalde dit voor jou. Je reisde o.a. met Alice Bartlett en jouw zus Louisa. Je studeerde ook beeldhouwkunst en schetsen. Tijdens jouw lessen van Krug schilderde jij ook naaktmodellen. Na jouw studie in Parijs verbleef je in Parijs, Londen en Boston. Je was heel goed in het kopiëren en in stillevens met olie- of waterverf. In 1875 creëerde jij een atelier voor opkomende kunstenaars in een kunstcentrum in Concord. In 1879 werd jouw schilderij 'La Négresse' in de Salon van Parijs getoond. John Ruskin prees jouw kopieën van Joseph Mallord William Turner. Een paneel van een guldenroede gaf je aan jouw buurman en mentor Ralph Waldo Emerson, bij wie Henry David Thoreau ook vaak op bezoek kwam.

Jij schilderde veel panelen met bloemen op een zwarte achtergrond. Veel zijn er nog te zien in Orchard House, waar je tot 1877 woonde. Jouw familie was vegetarisch en jullie oogstten groente en fruit uit de tuin en de boomgaard. In jouw slaapkamer schetste je engelen en mythologische en bijbelse figuren op het houtwerk en de deuren. In Louise's slaapkamer schilderde je een paneel met calla lelies en een uil op de open haard. In de slaapkamer van jouw ouders schilderde je zeegezichten van Turner.

Op 22 maart 1878 trouwde je in Londen met Ernest Nieriker. Ernest was 22 jaar en jij was 38 jaar. Hij was een tabakshandelaar en een violist. De huwelijksreis ging naar Le Havre en daarna woonden jullie in de Parijse voorstad Meudon. Op 8 november 1879 kregen jullie een dochter, Louisa May (Lulu). Op 29 december 1879 overleed jij. Je werd 39 jaar en je bent begraven in Montrouge, Parijs. Lulu werd volgens jouw wens door Louise opgevoed en verzorgd, tot Louise in 1888 overleed, waarna Lulu in Zürich door Ernest werd opgevoed.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)