Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Moderne mysticus met veredelde santenboetique

(voor Eckhart Tolle)

Jij bent geboren als Ulrich Leonard Tölle op 16 februari 1948 in Lünen, Duitsland. De rivier de Lippe stroomt door deze stad. Ik heb jouw naam maar even op Wikipedia toegevoegd als geboren in Lünen. Het is de vraag of ze daar ooit een standbeeld voor jou gaan plaatsen. Je was er in ieder geval als kind doodongelukkig. Jouw ouders maakten constant ruzie. Op jouw dertiende ging jij bij jouw gescheiden vader in Spanje wonen. In Spanje studeerde je zelf literatuur, astronomie en diverse talen. Op jouw vijftiende las je het werk van de Duitse mysticus/dichter/kunstschilder Joseph Anton Schneiderfrancken (1876 - 1943), die jou sterk beïnvloed heeft.

Rond jouw twintigste ging je naar Londen, waar je een avondopleiding volgde om jezelf voor de universiteit gereed te maken. Daarna studeerde je filosofie, psychologie en literatuur aan de Universiteit van Londen, opgericht in 1836. De eerste glimp van bewustzijn kreeg jij in jouw eerste studiejaar. Je ontdekte de zinloze, overmatige drukte van jouw gedachten. Vervolgens identificeerde jij jezelf drie jaar met jouw verstand en had je last van angsten en depressies. Je stond dicht bij het wanhopige punt van zelfdoding. Gelukkig werd je bevrijd van het dwangmatige denken en van het onware, door het verstand voortgebrachte ik. Een hoogleraar, die jij enorm bewonderde om zijn verstand, had zichzelf op een gegeven moment doodgeschoten. Je was verbijsterd.

Op jouw 29-ste heb jij een spirituele transformatie ervaren, wat het begin van jouw leven als spiritueel leraar en raadsman betekende. Je veranderde jouw voornaam in Eckhart, verwijzend naar de Dominicaanse mysticus Eckhart von Hochheim, alias Meester Eckhart (1260 - 1328). Deze naamsverandering is veelbetekenend, want Eckhart wees al op de zelfontlediging en het opgaan in God. 'De mens', zegt Eckhart, 'moet zichzelf en de hele wereld opgegeven hebben.'. Het gaat om het loslaten van alle gedachten, beelden, kennis, de wil, doelstellingen, intellect, verstand, het dualistisch denken en de tijd. Hij was het holisme en de mindfullness. Jij spreekt van het loslaten van het ego en het onechte ik.

Met enkele vrienden verbleef jij in een boeddhistisch klooster in Londen. Je sliep buiten op Hampstead Heat. Op jouw 31-ste zat je in een staat van verlichting op de parkbanken in Russell Square, Londen. Je was volledig in het nu en je observeerde alles vanuit een diepliggende, innerlijke rust. Zelfs het drukke autoverkeer kon je in alle rust bekijken. Jouw familie dacht dat je krankzinnig was geworden, maar het tegendeel was waar. Tot jouw 36-ste was je een spirituele leraar/gids voor de studenten. Je ging naar Glastonbury om een alternatief leven te leiden.

In 1995 verhuisde je naar Vancouver, waar je jouw toekomstige vrouw Kim Eng ontmoette. Je woont nog steeds in Vancouver en in Californië. Jouw boek 'The Power of Now' verscheen voor het eerst bij Namaste Publishing. In 2000 werd dit boek door Oprah Winfrey in haar magazine 'O' aanbevolen. In 2003 verscheen jouw tweede boek 'Stillness Speaks'. In 2005 verscheen jouw derde boek 'A New Earth: Awakening to Your Life's Purpose' bij Dutton. In dat boek beschouw jij het ego als een illusoir gevoel van eigenwaarde, gebaseerd op herinneringen en gedachten en de onbewuste identificatie daarmee. Bovendien wordt oude, emotionele pijn vaak vastgehouden. Iedereen kan de vrijheid en de vreugde van het leven vinden door in het huidige moment te leven en door de vele vormen van collectieve waanzin, zoals onderwijs en religie, te herkennen en los te laten. Mindfullness zonder de onechte mind. Zelfs zonder de mind.

Vanaf mei 2008 gaf je samen met Oprah wekelijkse lezingen/gesprekken op internet en kon men met jou skypen. De website Eckhart Tolle TV ging van start en je gaf toespraken, workshops, retraites en seminars. Jouw vrouw is een spirituele lerares, die door jou verlicht is geraakt en die jouw visie combineert met beweging, meditatie en zelfonderzoek, gebaseerd op Tai' Chi, Qi Gong en Yin Yoga. Jullie werken ook samen, bijvoorbeeld tijdens een 5-daagse retraite. De commerciële organisatie is in handen van Erin Jacobson, die ook de voorzitter van de filantropische The Eckhart Tolle Foundation is. In 2017 werd je door de Vanitas-kunstenaar Alexander de Cadenet geïnterviewd, die door jou kunstwerken met betrekking tot het ontwikkelende, spirituele bewustzijn ging maken. Je bent ook een gedreven natuurfotograaf.

Jij gebruikt de leer van het Zen-Boeddhisme, het Soefisme, het Hindoeïsme en de Bijbel. Je bent o.a. beïnvloed door: Meester Eckhart, Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi, Christus Jezus, Gautama Boeddha, Zoroaster, Rumi, Carl Gustav Jung, de filosoof/dichter Ralph Waldo Emerson, Mahavira, de schrijver/filosoof Lao-Tze, de filosoof Heraclitus van Efeze, de filosoof Parmenides (Wat is, is), de filosoof Epictetus, de socialistische dichter Hafez Ibrahim en de verlichte, helderziende boeddhist Linji Yixuan. Het zuiveringsproces ging bij jou ook niet lijnrecht naar het residu, waar de wilde gedachtenstroom een contemplatief, roerloos binnenmeer is geworden. Iedereen heeft haar/zijn eigen weg naar verlichting te gaan.

Voorts ben jij een fanatieke aanhanger van het Gnosticisme, net als ik. De zangeres Annie Lennox roemt jouw speciale, vernieuwende kwaliteiten. De religieuze leraar Stafford Betty looft het feit, dat jij op de absolute stilte, die diep in de geest van iedereen schuilt, wijst. Overigens heb jij de weg naar de verlichting wel in een nieuwe jas gestoken, hoewel jouw verzamelspecificatie en bronnenmateriaal dat behoorlijk ondermijnt, maar het is de verlichting zelf, die steeds weer een nieuwe jas aantrekt. Vaak is verlichting het gevolg van een uiterst individuele zoektocht en gaat er heel wat eenzaam lijden aan vooraf, voordat het iemand overkomt. Vaak gebeurt het daar, waar je het het minste verwacht. Vaak blijft het onder de radar van de massamedia. In het diepste geheim. Een gift van het Universum voor gelukzalige eenlingen.

Schrijver: Joanan Snowowl Namaste, 10 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 99Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eunice.
Datum:
17 september 2021
Dank u voor deze mooie en duidelijke uitleg over eckhart tolle.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)