Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een intense droom verwezenlijkt

(voor Chris McCandless (1968 - 1992))

Je bent geboren als Christopher Johnson (Chris) McCandless op 12 februari 1968 in El Segundo, Californië. Je noemde jezelf ook wel Alexander (Alex) Supertramp. Je was een buitenechtelijk kind van de NASA-radarspecialist Walt McCandless en zijn secretaresse Wilhelmina Johnson. Walt was officieel nog getrouwd met zijn eerste vrouw, met wie hij zes kinderen kreeg. Jouw ouders kregen nog een tweede kind, jouw jongere zus Carine. Daarna is Walt van zijn eerste vrouw gescheiden en hertrouwde hij met Wilhelmina.

Wilhelmina en Walt begonnen een adviesbureau en ze leefden in de hogere middenklasse. Jij groeide op in Annandale, Virginia. Tijdens jouw tijd op de middelbare school verdiende je wat zakgeld met een fotokopieerservice en als pizzakoerier. Je was een compromisloze socialist, maar tevens een aanhanger van de republikeinse acteur/president Ronald Reagan. Na de middelbare school wilde je wapens naar Zuid-Afrika smokkelen om de apartheid te bestrijden. In 1986 slaagde je voor de middelbare school. Daarna studeerde je geschiedenis en culturele antropologie aan de Emory University nabij Atlanta, verbonden met de Methodistische Kerk.

Het lege, oersaaie, frustrerende, geestdodende, braaf kleinburgerlijke materialisme van de Amerikaanse middenklasse vervulde jou met grote afschuw. Je werd sterk beïnvloed door de schrijfwerken van Jack London, met name 'The Call of the Wild', Leo Tolstoj en Henry David Thoreau. Je droomde van een Thoreau-achtig leven en na het lezen van Thoreau's boek 'Walden' raakte je in de ban van Alaska. Nadat je was afgestudeerd, schonk je zo'n 18000 euro spaargeld aan Oxfam International en verbrak je het contact met jouw ouders en zus. Je begon een zwervend bestaan onder de naam Alexander Supertramp. Op 6 juli 1990 moest je jouw geliefde Datsun B-210 auto achterlaten, omdat de rivier Detrital Wash buiten zijn oevers trad.

Je reisde naar Arizona, Californië en South Dakota, waar je op een graanzuiger werkte. Je had soms een baantje, maar je was vooral een arme zwerver, die nauwelijks contact met andere mensen had. Een lonely wolf, maar dan zonder de tegenwoordige, absurde, negatieve betekenis. In een kano ging je via de Coloradorivier naar het Mexicaanse schiereiland Neder-Californië. Je droomde al jaren over een wildernistocht in Alaska, waar je in jouw eigen voedsel kon voorzien. In april 1992 liftte je via Canada naar Fairbanks in Alaska. Vandaar ging je naar Healy.

Jim Gallien gaf jou een lift naar de Stampede Trail, terwijl hij zeer bezorgd over jou was, gezien jouw weinige uitrusting en ervaring. Jim probeerde jou over te halen om de tocht tijdelijk te staken en om tenminste een waardige uitrusting te kopen, maar daar wilde jij niets van weten. Je aanvaardde enkel rubberlaarzen en wat eten. Nadat je de Teklanika-rivier was overgestoken, ontdekte je de schuilhutbus van jagers, wat ooit een bus van de International Harvester-stadsbussen was geweest. Deze bus lag zo'n 30 kilometer vanaf Healy.

Op 28 april 1992 ging jij die bus bewonen en leefde jij vooral van rijst, geschoten klein wild en eetbare planten. Jouw dagelijkse eetmenu was onvoldoende om op gewicht te blijven en in juli 1992 wilde je naar de bewoonde wereld terugkeren. Dat lukte niet door de hoge waterstand van de Teklanika-rivier. Daarna leefde je nog 113 dagen in de bus. Op 18 augustus 1992 ben je op jouw 24-ste overleden door voedselgebrek. Je woog nog maar 30 kilo. Op 20 september 1992 werd jouw stoffelijk overschot gecremeerd. Je schreef nog: 'I need your help, I am injured, near death, and too weak to hike out. I am all alone, this is no joke. In the name of God, please remain to save me!'.

Jouw tragische, maar kwalitatief hoogstaande levensloop is spectaculair verfilmd door Sean Penn, met Sean Penn in de hoofdrol, die jou op een formidabele manier heeft gespeeld. Verder met o.a. Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Catherine Keener en Vince Vaughn. De bejubelde filmmuziek is van Eddie Vedder van Pearl Jam. Verder is deze film 'Into The Wild' gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de reisjournalist Jon Krakauer.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 20 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 1 stemmen 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)