Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De ongekroonde koningin van Haastrecht

(voor Paulina Bisdom van Vliet (1840 - 1923))

Je bent geboren als Paulina Maria Bisdom van Vliet op 30 juni 1840 in Haastrecht. Jouw vader was burgemeester Marcellus Bisdom van Vliet (1806 - 1877) en jouw moeder was Maria Elisabeth Knogh (1802 - 1871). Je was enig kind uit een patriciërsgeslacht en van rijke ouders. Jouw familie leverde al vier generaties de burgemeesters van Haastrecht. Jouw vader was van 1826 tot 1877 burgemeester van Haastrecht. Jouw moeder kwam ook uit Haastrecht en zij was eerder getrouwd geweest. Ze had drie kinderen uit haar eerste huwelijk; Cornelis (1826 - 1851), Catharina (1829 - 1851) en Aegidia (1833 - 1907).

Jij kwam uit een welvarende regentenfamilie met functies binnen de VOC en de politiek. Jouw familiehistorie begon rond 1550 met Jan Bisdom uit Crimpe (Krimpen aan de IJssel). Jouw familie kocht in 1755 de restanten van het slot in Vliet en men had bezittingen in Noord- en Zuid-Holland, zoals polders en heerlijkheden met de bijbehorende rechten. Jouw familie bestond uit handelaren en notabelen. Het was de notaris Adriaan Bisdom (1664 - 1728), die zich als eerste in Haastrecht vestigde. In 1694 plantte Adriaan de rode beuk, die nog steeds achter het familiehuis staat.

Jij groeide op aan de Hoogstraat, vlakbij het 17-de eeuwse pand, waar jouw vader zijn jeugd had beleefd. Je werd door een gouvernante opgevoed. Als kind schreef je gedichten en verhalen en maakte je tekeningen. In 1865 ging je samen met jouw ouders in een koets naar Zwitserland en Italië. In 1869 leerde jij de gewezen luitenant-ter-zee Johan Le Fèvre de Montigny kennen. Johan was net als jouw vader vrijmetselaar en waarschijnlijk kenden zij elkaar via de loge.

Op 20 augustus 1869 zijn Johan en jij getrouwd. De huwelijksreis van enkele maanden ging naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Daarna woonden jullie in de Van der Boschstraat 12 in Den Haag. Tussen 1874 en 1877 liet jouw vader, die inmiddels weduwnaar was, het familiehuis aan de Hoogstraat afbreken en op de oude funderingen een nieuw en groter huis bouwen. Jouw vader overleed voordat het huis klaar was. Jouw man volgde jouw vader als burgemeester van Haastrecht op. In januari 1878 ging je weer in Haastrecht wonen en was je de burgemeestersvrouw. In jullie nieuwe huis werkten twee dienstbodes. Jullie kregen geen kinderen en op 21 september 1881 overleed jouw man Johan.

Je was 41 jaar en je verloor ook jouw sociale verplichtingen als de weduwe van de burgemeester. Je nam een gezelschapsdame, je verzamelde recepten en je creëerde een biljartkamer, die in 1901 is afgebroken. Je ontving chique gasten en je reisde door Europa. Je beheerde zeer nauwkeurig jouw bezittingen, o.a. boerderijen, daggeldershuisjes, pakhuizen, boomgaarden, jachtrechten en obligaties. In Haastrecht gaf je financiële steun aan bijna alle maatschappelijke en kerkelijke initiatieven. Je schonk de progressieve Nederlandse Protestantenbond een nieuw kerkgebouw en je gaf een startbedrag voor het Kunst- en Sportgebouw Concordia, wat in 1901 werd geopend.

Je hebt je jouw hele leven verzet tegen de aanleg van elektriciteit in jouw huis. De aanleg van een spoorlijn over jouw grond heb je lange tijd tegengehouden. Toen de spoorlijn er toch kwam, eiste je voor jou een aparte ingang in het buurtstation. En wanneer je met jouw oude landauer ging rijden, liet je de wieken van de molens langs de weg stilzetten om de paarden niet te laten schrikken. In 1892 maakte Thérèse Schwartze (1851 - 1918) een pastel-portret van jou.

Op 1 juni 1923 ben je overleden. Je werd 82 jaar. In jouw testament stond, dat jouw huis een museum moest worden, wat het sinds 1924 dan ook is. De sfeer van vroeger is zoveel mogelijk intact gebleven. Een nare snelweg heeft de voorkant behoorlijk ontsiert en geweld aangedaan. Het doorsnijdt jouw terrein op brute wijze van jouw park, wat jij hebt laten aanleggen en waar velen nog dagelijks van genieten. In het ontmoetingscentrum Concordia zijn geregeld artistieke voorstellingen van landelijke beroemdheden.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 27 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)