Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De onweerstaanbare minnares van Napoleon

(voor Maria Walewska (1786 - 1817))

Je bent geboren op 7 december 1786 in Brodne, nabij Lowicz, in Polen. Je was een kind van rijke adel. Jouw vader, een welgestelde landeigenaar, overleed voor jouw geboorte. Jouw moeder behoorde tot de rijke Zoborowski-familie. Naast jou kregen jouw ouders nog zes kinderen; Benedykt Jozef, Hieronim, Teodor, Honorata, Katarzyna en Urszula-Teresa. In jouw ouderlijk huis kreeg jij les van Nicolas Chopin, de vader van Frédéric Chopin.

Op jouw 18-de trouwde jij met de 70-jarige grootgrondbezitter Anastasius van Walewice-Walewski. Anastasius was ooit kamerheer van de laatste, Poolse koning Stanislaus August Poniatowski geweest. In 1805 kregen Anastasius en Maria Walewska hun zoon Antoni Rudolf Bazyli Colonna-Walewski. Sommigen beweerden dat Maria al zwanger was voordat ze met Anastasius trouwde.

In 1806 ontmoette jij in Blonie of Jablonna Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) voor het eerst. Je sprak daar korte tijd met hem en later nodigde hij jou uit om naar Warschau te komen om een liefdesaffaire met jou te beginnen. Napoleon vond alle Poolse vrouwen schitterend en onweerstaanbaar. Je was aanvankelijk terughoudend om de minnares van Napoleon te zijn, maar je werd door zuiver patriottische redenen overtuigd. Deze affaire werd in het begin geheim gehouden, maar in de hogere kringen van Warschau was het volop bekend. De liefdesrelatie groeide, toen Napoleon naar zijn hoofdkwartier in Schloss Finckenstein in West-Pruisen verhuisde, waarbij jij hem volgde. In 1809 volgde je Napoleon in zijn reis naar Wenen.

In Wenen woonde je samen met Napoleon in een huis nabij Schloss Schönbrunn. Tijdens jouw verblijf in Wenen werd je zwanger en ging je terug naar Walewice om van jouw tweede zoon Graaf Alexander Joseph te bevallen. Alexander was een kapitein in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij overleed op 27 september 1868 in Straatsburg. Hij werd 58 jaar en hij is in Père-Lachaise begraven.

In 1810 keerde Napoleon terug naar Parijs, waar hij al snel door jou werd vergezeld. Je bewoonde een pand in de Rue de Montmorency en je mocht alle keizerlijke musea gratis bezoeken. Daarnaast kreeg je een grote, financiële toelage, maar dat wist de relationele breuk met Napoleon niet te voorkomen. Napoleon had het snode plan om met de aartshertogin van Oostenrijk Marie Louise van Oostenrijk (1791 - 1847) te gaan trouwen. Marie Louise overleed in 1847 aan een borstvliesontsteking. In augustus 1812 scheidde je van jouw man Anastasius. In 1814 reisde je samen met jouw zoon Alexander naar Elba om Napoleon te troosten. Op 18 januari 1815 overleed Anastasius.

In 1816 trouwde jij met jouw bewonderaar en minnaar Graaf/officier Philippe Antoine d'Omano. In 1817 werd er een prachtig schilderij van jou gemaakt, waarop je met jouw rechterhand op wulpse wijze jouw opgewonden linkerborst, met duidelijk een megastijve tepel door de jurk heen stekende, fantastisch weet te accentueren.

Jullie woonden in de Belgische stad Luik en in 1817 werd jullie zoon Rudolph Augustus geboren. Kort daarna, in december 1817, overleed jij door een langdurige nierziekte. Nog voor jouw overlijden voltooide jij jouw memoires. Je werd 31 jaar. Op verzoek van jouw Poolse familieleden werden jouw lichamelijke resten uit jouw graf in Père-Lachaise opgegraven en naar de familiecrypte in Kiernozia gebracht. Jouw hart werd in de crypte van de d'Ornano familie in Parijs geplaatst.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 4 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)