Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij publiceerde het dichtbundeldebuut van Verlaine

(voor Alphonse Lemerre (1838 - 1912))

Je bent geboren als Pierre Alphonse Lemerre op 9 april 1838 in Lyon. Je was het achtste kind in een boerengezin. Op jouw twaalfde was je een loopjongen in Saint-Lô, Normandië, o.a. voor een notaris. In 1860 verhuisde je naar Parijs, waar je voor de beokhandelaar Pierre-Paul Percepied ging werken, die in 42 passage Choiseul zijn winkel had, met vrome en religieuze boeken, maar ook met klassiekers, wat jij in 1862 overnam. Intussen was je als boekhandelaar afgestudeerd en opende je jouw eigen, kleine boekwinkel even verderop in de passage, op nummer 23.

Op 11 augustus 1864 trouwde je met de charmante, aantrekkelijke hoedenmaakster Antoinette-Sophie Faynot (1837 - 1894), die haar winkel vlak voor jouw boekhandel had. Jullie kregen twee kinderen; Désiré-Jean-Alphonse (1865 - 1928) en Jeanne-Modeste-Aurélie (1868 - 1960). Met het geld van jouw vrouw begon je in 1865 te publiceren. Je koos voor een elegante typografie en Nice-papier. Het merkteken was een gravende man, ontworpen door Félix Bracquemond.

Tussen 2 november 1865 en 6 januari 1866 verscheen jouw magazine 'L'Art', opgericht door Ricard. In het november-nummer stond een artikel van Verlaine over Baudelaire. Je herdrukte de gedichten van Pierre de Ronsard, Joachim du Bellay en Pontus de Tyard in de collectie 'La Pléiade Françoise'. In 1866 publiceerde jij de eerste dichtbundel van Paul Verlaine, getiteld 'Poèmes saturniens', gedrukt door Damase Jouaust, die ook het werk van Baudelaire en Gautier publiceerde. Damase ontving vele prijzen voor zijn zorgvuldige werk en hij werd geprezen door de uitgever Ernest Flammarion. Zijn drukkerij was op 47, passage Choiseul. Jij kreeg een drukkerij op 6, rue des Bergers. Je gaf vele collecties uit, o.a. 'Bibliothèque littéraire', 'Bibliothèque illustrée', 'Bibliothèque dramatique' en 'Petite collection pour la jeunesse'.

Op 3 maart 1866 was er op nummer 23 de eerste publicatie van de toekomstige dichters van de hedendaagse Parnassus. Dit gebeurde onder de leiding van de schrijver/dichter/journalist Louis-Xavier de Ricard en de schrijver/dichter Catulle Mendès. Zo werd het eerste gedicht van de mokkende, absintverslaafde, op een kobold lijkende piekeraar Paul Verlaine uitgegeven. Andere bijdragen waren er van o.a. Charles Baudelaire, Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Stéphane Mallarmé, Villiers de l'Isle-Adam, Anatole France en Sully Prudhomme. In 1871 en 1876 publiceerde je nog twee uitgaven.

In 1872 verhuisde jouw bibliotheek naar nummer 27-31. Jij was de burgemeester van Ville-d'Avray. Je was een republikein en anti-klerikaal. Je bouwde het kasteel van Montmirel in de kustplaats Coutainville, Normandië. Verder had je o.a. een villa in Agon, een kasteel in Dangy, een boerderij in Cerisy-la-Forêt, een herenhuis in Le Mesnil-Angot en le château de Gratot. In 1880 liet je een herenhuis bouwen op 10, Rue Chardin in Parijs. Op de bovendorpel van het toegangshek staat de 'gravende man met een spade'.

In 1893 gaf je de schilder Paul Émile Chabas de opdracht om enkele Parnasse-dichters te portretteren. Chabat was een leerling van Bouguereau en Robert-Fleury. Het schilderij werd 285 centimeter bij 338 centimeter. De geportretteerden zijn o.a. Paul Bourget, Leconte de Lisle, José-Mariade Herdia, Jeanne Loiseau, Marcel Prévost, Auguste Dorchain, Léon Dierx, Henri Cazalis, Jules Breton, Paul Arène, André Theuriet, Jules Claretie, jouw vrouw en jullie kleinzoon Alphonse.

In 1902 werd je officier van het Légion d'honneur. Op 15 oktober 1912 overleed je in Ville d'Avray. Je werd 74 jaar.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 22 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)