Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geloven ze of niet

Heeft u zichzelf ook weleens afgevraagd of dieren al of niet geloven? We gaan er gemakshalve maar van uit,dat dit niet het geval is. Zijn ze daarvoor niet intelligent genoeg soms, zeg maar gewoon te dom?
Niemand die het zeker weet, maar het belangrijkste feit dat het veronderstelde zou kunnen onderstrepen, is volgens mij van fysieke aard. Wat mij namelijk is opgevallen bij dieren (ik hou me o.a veel bezig met honden) is dat dieren bijna niet omhoog kijken. Koeien en - de als intelligent bekend staande - paarden kijken naar het gras en (een beetje) om zich heen. Honden kijken af en toe de baas aan, maar voor het merendeel kijken die ook om zich heen. Vele zijn er bang voor onweer – angst voor het onbekende; of het ergens vertoevende ‘iets’?

En onze poes dan zult u zeggen. Inderdaad de kat is misschien een uitzondering, hij kijkt maar wat graag de vogeltjes na en beklimt bomen om ze eventueel te vangen. Daarom heeft de kat misschien ook dat mysterieuze. Bij een kat heb je, tenminste ik, dan ook het gevoel: dat beestje weet vast meer van wat er zich tussen hemel en aarde bevindt.

Wij mensen kunnen alle kanten op kijken, aanschouwen alles om ons heen en beseffen dan ook dat er wel iets moet zijn, want laten we eerlijk wezen het is toch indrukwekkend wat je kunt zien als je goed kijkt. We zijn toch niet blind, en dus geloven we ergens in.

Behalve dan die enkele zichzelf heel intelligent wanende mens, die beweert dat er niets is. Misschien zijn dat mensen die het ontbreekt aan voorstellingsvermogen en of creativiteit. Maar de meest logisch verklaring is, dat het hier mensen betreft die zo intelligent zijn, omdat ze altijd in de boeken zitten te loeren en net als sommige dieren te weinig om zich heen kijken.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 25 maart 2019


Geplaatst in de categorie: dieren

3.5 met 2 stemmen 1.597



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
25 maart 2019
Email:
agschulzziggo.nl
Goede observatie. Ik meen mezelf in de laatste zin een beetje te herkennen: alsof ik in een spiegel kijk . . .

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)