Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door gruwelijke oorlogsbeelden verstikt

(voor Olive Mudie-Cooke (1890 - 1925))

Je bent geboren in 1890 in West-Londen. Je was de jongste van twee dochters van de tapijt-handelaar Henry Cooke en Beatrice Mudie. Jullie woonden op 3 Porchester Terras. Er waren twee personeelsleden aanwezig. Op jouw 21-ste werd jij een studente in de schilderkunst, terwijl jouw twee jaar oudere zus Phyllis een studente in de archeologie was.

In 1916 ging jij als vrijwillige hulpverleenster naar het westfront in Frankrijk. Je was lid van het VAD. Één van jouw bekendste schilderijen is 'In an Ambulance', waarop je een gewonde soldaat verlichting geeft via een aangeboden sigaret. Je studeerde kunst aan de St John's Wood Art School, die in 1878 is opgericht door de kunstdocenten A.A. Caldaron en Bernard Evans Ward. De karikaturist Lewis Baumer (1857 - 1933) en de kunstschilder Byam Shaw studeerden daar ook. Shaw overleed op zijn 46-ste door de Spaanse griep.

Verder waren er leerlingen als de kunstschilders John Armstrong en Michael Ayrton, de zoon van de schrijver/dichter Gerald Gould, die op zijn 51-ste overleed, de beeldhouwer Enid Bell, de kunstschilder Frank Beresford, de kunstschilder Kenneth Martin, de kunstschilder Francis John Minton, die op zijn 39-ste in Londen zelfdoding pleegde door een overdosis slaappillen. Hij leed aan zware, psychologische problemen en hij teerde op antidepressiva en alcohol.

Jij werkte een korte tijd in Venetië. In januari 1916 ging je samen met Phyllis naar Frankrijk, waar jullie als vrijwilligers voor het EHBO Nursing Yeomanrij werkten. Jij bestuurde ambulances, eveneens voor het Voluntary Aid Detachment. Je schetste en schilderde wat je zoal zag. Jouw tekeningen en aquarellen hebben vaak geëvacueerde, gewonde soldaten en ambulance-treinen afgebeeld. Je was ook een ambulance-chauffeuse in Italië. Je sprak vloeiend Frans, Italiaans en Duits, zodat je soms als tolk voor het Rode Kruis werkte.

In 1919 kwam je onder de aandacht van het Imperial War Museum, opgericht in 1917 en met vijf locaties in Engeland, waarvan drie in Londen. Het was een idee van Sir Alfred Mond, 1e Baron Melchett, een actieve zionist, die in 1929 de stad Tel Mond stichtte, waar een imposant standbeeld van hem aan herinnerd. Dit museum schafte enkele schilderwerken van jou aan, met natuurlijk jouw topprestatie 'In an Ambulance'. In 1920 ging je in opdracht van het Rode Kruis terug naar Frankrijk om daar de activiteiten van de laatste, vrijwillige hulpverleners vast te leggen. Je schilderde veel oorlogsschade, verbrijzelde landschappen van de voormalige slagvelden en treurende vrouwen op een begraafplaats.

Je keerde terug naar Newlyn in Cornwall, waar je als kunstenares doorwerkte. In 1921 had je een expositie in de Cambridge University Architectural Society. Je reisde veel door Europa en Afrika, vooral Zuid-Afrika, waar je in 1923 een expositie had. Op 11 september 1925 heb je in Frankrijk zelfdoding gepleegd, waarschijnlijk omdat je aan een Post Traumatisch Stress Syndroom leed. Je werd 34 of 35 jaar. In 1926 was er een expositie van jouw werk in de Beaux-Arts Galery op Bruton Place in Londen. Jouw zus Phyllis schonk meerdere schilderijen van jou aan het Imperial war Museum.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 30 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)