Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij gaf Goethe de voorzet om met Faust te scoren

(voor Gotthold Ephraim Lessing (1729 - 1781))

Je bent geboren op 22 januari 1729 in Kamenz. Jouw vader Johann Gottfried Lessing was een protestantse dominee, die over de theologie schreef. Jouw moeder was Justine Salome Feller en je groeide op in een pastorie. Van 1737 tot 1741 zat je op de Latijnse School in Kamenz. Daarna ging je naar het Sächsisches Landesgymnasium Sankt Afra zu Meissen, opgericht in 1543. Vervolgens ging je naar de Universiteit van Leipzig, waar je theologie, geneeskunde, filosofie en filologie studeerde.

In die tijd begon jouw relatie met de beroemde, Duitse actrice Friedericke Karoline Neuber (1697 - 1760), die 32 jaar ouder was. Door haar kreeg je interesse in het theater. Je vertaalde Franse toneelstukken voor haar en in 1748 verscheen jouw eerste toneelstuk 'Der junge Gelehrte'. Friedericke was met de bediende Johann Neuber getrouwd, die voor haar tirannieke vader had gewerkt. Haar vader had zijn vrouw en haar geslagen. Friedericke werkte samen met de dichteres/toneelschrijfster Luise Gottsched, één van de meest intelligente vrouwen van Europa. In 1755 publiceerde je het toneelstuk 'Miss Sara Sampson', een burgerlijke tragedie.

Je ontmoette Voltaire, maar met hem kon je niet goed overweg. In 1756 reisde je met Johann Gottfried Winkler door Europa. Deze reis werd in Amsterdam uit noodzaak afgebroken door de Zevenjarige Oorlog. Je moest terug naar Leipzig. Je had een nauwe band met jouw neef Christlob Mylius, die jij naar Berlijn volgde. Samen met hem publiceerde je 'Beiträge zur Historie und Aufnahme des Theaters'. Van 1748 tot 1760 woonde jij in Berlijn. Je werkte als redactielid voor de Vossische Zeitung en diverse tijdschriften. In Berlijn raakte je bevriend met de filosoof Moses Mendelssohn, die jou inspireerde voor 'Nathan de Wijze', wat in 1779 verscheen. Je was ook bevriend met de schrijver/uitgever Christoph Friedrich Nicolai. Van 1760 tot 1765 werkte je als secretaris voor generaal Friedrich Bogislav von Tauentzien in Breslau, vooral tijdens de Zevenjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1756 - 1763), waarbij Engeland de meeste successen boekte.

Friedrich was getrouwd met Charlotte von dem Knesebeck, met wie hij zes kinderen kreeg, o.a. een latere, Pruisische generaal tijdens de Napoleontische oorlogen. In 1767 verscheen 'Laokoën oder über die Grenzen der Malerei und Poesie'. In 1767 ging je drie jaar voor het Hamburger Nationaltheater werken, als dramaturg en recensent. In 1767 verscheen de zeer populaire komedie 'Minna von Barnhelm', over jouw oorlogservaringen. Daarna startte je nog een drukkerij in Hamburg, wat compleet mislukte. Je kwam in geldnood, waardoor je jouw bibliotheek moest verkopen.

In 1770 werd je bibliothecaris van de hertogelijke bibliotheek in Wolfenbüttel, opgericht in 1572 door hertog Julius von Braunschweig-Lüneburg. De bibliotheek bezit o.a. één van de twee exemplaren van de plantencatalogus van de Hortus Botanicus Amsterdam uit 1646 van de botanicus Johannes Snippendaal. Hij beschreef 796 plantensoorten. Het andere exemplaar is in de British Museum in Londen. In Wolfenbüttel was je vrijmetselaar geworden.

In 1772 verscheen jouw bekendste toneelstuk 'Emilia Galotti', een tragedie. Emilia wreekt de moord op haar toekomstige man graaf Appiani, die door criminelen is gepleegd, die door prins Hettore Gonzaga zijn ingehuurd. Haar vader Odoardo moet haar van haar doodsteken om de schande van seks met de prins te voorkomen. Hij is direct verbijsterd door zijn misdaad. Odoardo erkent God als de absolute autoriteit. Het is een aanval op de adel en haar oneerlijke bevoegdheden.

In oktober 1776 trouwde je in Hamburg met Eva König, een weduwe van een handelaar uit Hamburg. Zelf kwam ze uit Jork, nabij Hamburg. Op 10 januari 1778 overleed Eva in het kraambed, een maand na de bevalling van een zoon, die maar kort leefde. In 1780 kreeg je een voortschrijdende blindheid en een beroerte. Op 15 februari 1781 overleed je in eenzaamheid en armoede in Braunschweig, toen je een bezoek aan de wijnhandelaar Angott bracht. Je werd 52 jaar.

Je bent één van de meest belangrijke en invloedrijke vertegenwoordigers van de Verlichting en de Duitse literatuur. Jouw fragmentarische Faust-drama gebruikte Goethe als opzet voor zijn Faust.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 14 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 517Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)