Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De heilige armoedebestrijder vecht door

(voor Joseph Wresinski (1917 - 1988))

Je bent geboren op 12 februari 1917 in de Rue Boreau in Angers, in een oud seminarie, waar vluchtelingen werden ondergebracht. Jouw vader was de Poolse ingenieur Wladyslow Wresinski en jouw Spaanse moeder was Lucrétia. Jouw oudere broer was Louis en je had nog een broer Martin. Jouw oudere zus Sophie overleed zeer jong. En je had nog een zus Antoinette. Jullie waren extreem arm. Na de oorlog woonden jullie in een oude, verlaten bouwval aan Rue Saint-Jacques 14 in Angers, verstoken van zonlicht. Het was voorheen een smederij. In een voorkamertje begon jouw vader een horlogemakerij, maar er werd een gouden horloge van een klant gestolen, waardoor het winkeltje snel stopte. Jouw vader werkte hier en daar om tenslotte naar Polen terug te keren en een scheiding aan te vragen.

Jij had een geit, waarvan je de melk verkocht en op jouw 13de werd je een banketbakkersleerling in Angers, Saumur en Nantes. Jij was een misdienaartje bij de nonnen, waardoor je iedere ochtend voor zes uur naar hun klooster liep. Je werkte thuis door sigarettenvloeitjes in kartonnen doosjes te stoppen. Door de Engelse ziekte waren jouw benen iets gekromd gebleven. Soms schreeuwde je van woede. In 1934 kwam je in Nantes in contact met de Katholieke Arbeidersjongeren. Op jouw 17de studeerde je aan het kleine seminarie van Beaupréau. In 1940 ging je naar het grote seminarie van Soissons. In Soissons staat o.a. de Abdij van Saint-Jean-des-Vignes, in 1076 gesticht door Hertog Hugues le Blanc en deels geruïneerd door de revolutionairen. Jouw studie werd betaald door een gelovige boerenfamilie in Soissons en je werkte in de mijn van Sesseval. Op 29 juni 1946 werd je tot priester gewijd.

Je zegt: 'Armoede doet liefde verstikken. Liefde kwijnt weg, als men ze op geen enkele wijze kan uitdrukken.'. Je zegt ook: 'We zouden onophoudelijk aandacht moeten geven aan al wat zij (de allerarmsten) elkaar, ondanks zoveel opgelegde ontberingen, aan hulp en tederheid bieden.'. Alles wat jij kreeg, gaf je direct weer weg. Van 1950 tot 1956 was je de pastoor van Dhuizel. Van 1956 tot 1966 was je priester-arbeider op het platteland, o.a. in de Jura.

In 1956 werd je de pastoor van 252 families in Noisy-le-Grand, waar de kunstschilder Théophile Poilpot is geboren. Het was een woonbarakkenkamp vol kou en modder. Dit kamp was in 1954 door de franciscaanse pastoor Henri Antoine Grouès opgericht, de stichter van de Emmaus-beweging, die armen en daklozen helpt, o.a. met kringloopwinkels. Samen met de kampbewoners bouwde je een bibliotheek, een kapel, een kleuterschool, een werkplaats, een wasserette en een schoonheidscentrum. De kapel kreeg glas-in-lood ramen van Jean Bazaine. 'Niets is te mooi voor de armen!', zei je. Je was er steeds op gericht om alle sociale klassen te verenigen in solidariteit met degenen die het meest uitgesloten zijn door een aanhoudende armoede, zoals zwervers, daklozen, hongerlijders, langdurig werklozen etcetera.

In deze sloppenwijk van Parijs heb je in 1957 de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld opgericht. ATD betekent: Agir Tour pour la Dignité (Allemaal samen in waardigheid). Het doel is om de chronische armoede uit te roeien via een op mensenrechten gebaseerde aanpak. De mensen van de 'vierde wereld/orde' werden tijdens de Franse Revolutie als te arm en onopgeleid beschouwd om te stemmen. Juist voor deze extreem armen heb jij gevochten. Je schreef het rapport 'Chronische armoede en gebrek aan sociaal-economische basisveiligheid', wat de weg bereidde voor de rechten van de mens en in juli 1998 voor de Franse wet tegen sociale uitsluiting.

In 1964 was de Franse verzetsstrijdster Geneviève de Gaulle-Anthonioz (1920 - 2002) presidente van ATD Vierde Wereld geworden. Dat bleef zij tot september 2001. Zij had in het concentratiekamp Ravensbrück gezeten. Jij kreeg ook hulp van de barones/diplomate Alwine Antoinette de Vos van Steenwijk (1921 - 2012), die van 1974 tot 2002 presidente van ATD Vierde Wereld in Nederland was. Haar opa was Eerste Kamer voorzitter en hij had ook een huis aan het Lange Voorhout 12 in Den Haag. Je zegt: 'Misère is niet alleen een kwestie van sociale ongelijkheden. Misère is de ontkenning van het mens-zijn zelf!'. Je zegt ook: 'Merken dat je zelfs door hen die niet veel rijker zijn dan jij: de buren, de kruidenier, de postbode, wordt afgewezen, dat is misère. En daar ligt de grens tussen relatief arm en geheel buitengesloten zijn.'.

Jij zorgde ervoor dat sinds 1987 17 oktober de internationale dag voor de uitroeiing van de armoede is. Op het Plein van de Mensenrechten in Parijs was de inhuldiging van de eerste gedenksteen ter ere van de slachtoffers van extreme armoede, met de tekst 'Waar mensen worden veroordeeld om in extreme armoede te leven, worden de mensenrechten geschonden. Samenkomen om ervoor te zorgen dat deze rechten worden gerespecteerd, is onze plechtige taak.'. Op 14 februari 1988 ben jij in een ziekenhuis in Parijs overleden. Je werd 71 jaar en je bent in de kapel in het Internationale Centrum van ATD Vierde Wereld in Méry-sur-Oise begraven. Op 18 februari 1988 was jouw uitvaartmis in de Notre Dame te Parijs. Kardinaal Lustiger deed de dienst.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 15 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 165



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)