Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een ingewijde in de Kathaarse mystiek

(voor Nicolas Poussin (1594 - 1665))

Je bent geboren op 15 juni 1594 nabij Les Andelys, tussen Parijs en Rouen. Het is ontstaan op de plek van een klooster, wat is gesticht door koningin Clothilde (480 - 545), die door paus Pelagius II heilig is verklaard. In 1196 liet koning Richard I Leeuwenhart er het Château Gaillard bouwen. Jouw eerste leraar was de barokschilder Quentin Varin, die een tijd in Les Andelys verbleef. In 1612 ging je naar Parijs. Je werkte drie maanden in het atelier van de portretschilder Ferdinand Elle en daarna in het atelier van Georges Lallemand, net als Philippe de Champaigne en Laurent de la Hyre.

Via jouw vriend Alexandre Courtois zag je het werk van Raphael, wat een invloed op jouw schilderstijl had. Je maakte schilderijen voor de kerken en de kloosters van Parijs. In 1618 reisde je naar Florence. Via de hofdichter Giambattista Marino kreeg je opdrachten van koningin Marie de 'Medici. In de lente van 1624 kwam je in Rome aan. Je bestudeerde Raphael, Carracci, Caravaggio, die je verafschuwde, en Guido Reni. Bij de barokschilder Domenichino studeerde je naakt schilderen, terwijl je bij de schilder Simon Vouet logeerde, die in 1626 met de schilderes Virginia Vezzi (1601 - 1638) trouwde. Je was bevriend met de Vlaamse beeldhouwer François Duquesnoy, wiens vader Hiëronymus het bronzen Manneken had gemaakt, de schilders Jacques Stella, Claude Lorrain en Andrea Sacchi.

Verder verbleef je in de kring rondom de schilder Joachim von Sandrart. Je ontmoette kardinaal Francesco Barberini, de neef van Paus Urbanus VIII, en Cassiano dal Pozzo, de secretaris van de kardinaal. Beiden waren jouw mecenassen en beiden waren lid van de Accademia dei Lincei, opgericht door de wetenschapper Federico Cesi. Cassiano en zijn broer Carlo hadden levende vogels en andere dieren in hun Palazzo. In mei 1625 overleed jouw patroon Marino in Napels en Francesco en Cassiano vertrokken naar Spanje. Je had syfilis en de chef-kok Jacques Dughet en zijn familie verpleegde jou. In 1628 schilderde je 'Het martelaarschap van St. Erasmus' in het Vaticaan, wat jou tot een groot schilder maakte. In 1629 was je grotendeels hersteld en in 1630 trouwde je met Anne-Marie Dughet, de dochter van Jacques.

In 1632 kocht je een huis aan de via Paolina. Voor Cassiano maakte je een eerste reeks van de Zeven Sacramenten en voor kardinaal de Richelieu een reeks van Bacchanales. Voor kardinaal Rospigliosi maakte je 'Les Bergers d'Acadie' (De herders van Arcadia). Op de geschilderde tombe van Les Pontils staat de tekst 'Et in Arcadia ego'. Deze tombe heeft tot 1988 echt bestaan. Op het schilderij en in het echt zijn de bergen Cardou en de Blanchefort te zien. Ook zie je in de verte Rennes-le-Château liggen. In 1891 kocht de beroemde priester Bérenger Saunière uit Rennes-le-Château in Parijs een kopie van jouw schilderij. Op jouw schilderij 'De doop van Christus' staat eveneens de berg de Blanchefort, met als schoon detail een witte duif, die op de Witte Berg neerdaalt. De witte duif is het zinnebeeld voor de Heilige Geest en het teken van de Katharen.

Voor kardinaal Luigi Omodei maakte je 'De triomfen van de Flora'. Voor de bankier/kunstverzamelaar Vincenzo Giustiniani maakte je 'De slachting van de onschuldigen'. Zijn vader Giuseppe Giustiniani, die in 1600 overleed, was de financier van het Vaticaan. Vincenzo was de beschermheer van Caravaggio. In december 1640 was je weer in Parijs en werd je de eerste schilder van koning Louis XIII. Je woonde in het Tuileries Palais. Je schilderde in de kapel van het Château de Saint-Germain-en-Laye en je schilderde de plafonds en de gewelven van de Grand Gallerie van het Louvre. Je schilderde de studeerkamer van kardinaal de Richelieu en 'Het Wonder van Sint Franciscus-Xavier' in een jezuïetenklooster. Verder moest je ook nog koninklijke wandtapijten en boekcovers ontwerpen.

Je raakte overspannen en neerslachtig van de enorme werkdruk en de hofintriges. Toen de koning met zijn hofhouding in de Languedoc zat, keerde je in 1642 voorgoed naar Rome terug. In 1644 overleed Urbanus VIII en werd Innocentius X de paus. De Richelieu overleed in 1642 en zijn opvolger kardinaal Jules Mazarin begon jouw werk te verzamelen. De bevriende schrijver André Félibien publiceerde het eerste boek over jou en jouw werk. Door jouw patroon Nicolas Fouquet, de inspecteur van Financiën onder koning Lodewijk XIV, kreeg je nog geld voor geleverd werk. De kunstverzamelaar Paul Fréart de Chantelou was ook jouw patroon en jullie correspondeerden met elkaar.

Voor de dichter Paul Scarrons schilderde je 'De Visie van St. Paul'. Paul was misvormd en kreupel. Hij gebruikte veel opium tegen de pijn en hij trouwde met de beeldschone Françoise d'Aubigné, die later de tweede vrouw van Lodewijk XIV werd. In 1664 overleed jouw vrouw Anne-Marie. Jij overleed op 19 november 1665 in Rome. Je werd 71 jaar en je bent in de basiliek van San Lorenzo in Lucina begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 18 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)