Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Niet katten tegen de katten op tafel

(voor Leonor Fini (1907 - 1996))

Je bent geboren op 30 augustus 1907 in Buenos Aires. Jouw Argentijnse vader was Herminio Fini en jouw Italiaanse moeder was Malvina Braun. Je bent opgegroeid in de moederstad van jouw moeder Trieste. Op jouw 17-de verhuisde je naar Milaan en op jouw 24-ste ging je naar Parijs. Daar had je contact met de Italiaanse schilder Carlo Carrà, een leidende figuur van het Futurisme, en de artiest/schrijver Giorgio de Chirico, die de surrealisten sterk heeft beïnvloed. Je was bevriend met Paul Éluard, Max Ernst, Georges Bataille, de fotograaf Henri Cartier-Bresson, Pablo Picasso, de schrijver André Pieyre de Mandiargues en Salvador Dali.

Met Mandiargues en Cartier-Bresson reisde je met een auto door Europa. In een zwembad van Henri werd je naakt gefotografeerd. In 2007 werd die naaktfoto van jou voor 305.000 euro op een veiling verkocht. Je had geen formele, artistieke training. In 1936 had je in de Julian Levy's Gallery in New York jouw eerste, grote expositie. Je was belangrijk voor het surrealisme, al vond je jezelf niet surrealistisch. In 1943 hing jouw werk in de Peggy Guggenheim expositie 'Tentoonstelling door 31 vrouwen. De kunst van deze eeuwsgalerie' op 30 West 57th Street in Manhattan. Je ontwierp ook kostuums en decors voor het theater, o.a. voor het ballet van de choreograaf Sir Frederick Ashton 'Leonor's Dream', met muziek van Benjamin Britten.

In 1961 exposeerde je in de Kaplan Gallery en in 1967 in de Hanover Gallery. In de zomer van 1986 was er een retrospectief in het Musée du Luxembourg in Parijs. Je had relaties met veel mannen en je was korte tijd met ene Fedrico Veneziani getrouwd. Fedrico en jij zijn in 1941 gescheiden, nadat je de Italiaanse graaf/schilder Stanislao Lepri ontmoette, met wie je ging samen wonen. In januari 1952 ontmoette je de Poolse schrijver Konstanty Jelenski en hij kwam bij Stalislao en jou wonen. Jullie bleven de rest van jullie leven samen. Konstanty was de halfbroer van de beeldhouwer Sforzino Sforza, die een keer jouw minnaar was. Dat maakte jou blij. Konstanty overleed op 4 mei 1987 in Parijs.

Jij verzorgde graag jouw geliefde, Perzische katten, waarvan je er door de jaren heen 23 had. Ze sliepen in jouw bed en tijdens de maaltijden mochten ze over de eettafel lopen en smakelijke broodjes opeten. Je was ook bevriend met de kunstenaar Richard Overstreet en de dichter Juan-Bautista Pinero. Je schilderde o.a. portretten van Klaus Mann, de filmregisseur Luchino Visconti, de schrijver Jean Genet, de filmactrice Anna Magnani, de dichter Jacques Audiberti, de actrice Alida Valli, de juwelier/ontwerper Jean Schlumberger, de filmactrice Suzanne Flon en de kunstenaressen Meret Oppenheim en Leonora Carrington.

Je ontwierp de flacon voor het parfum 'Shocking' voor het Huis van Elsa Schiaparelli. Je ontwierp de kostuums en decoraties voor het eerste ballet van Roland Petit 'Les Demoiselles de la nuit', met de jonge ballerina Margot Fonteyn. In de jaren zeventig schreef je drie romans en je was bevriend met Jean Cocteau, Giorgio de Chirico en Alberto Moravia. Je illustreerde o.a. de werken van Charles Baudelaire, Shakespeare en Edgar Allan Poe. Veel van jouw laatste schilderijen gaan over erotische fantasieën en de dood. Op 18 januari 1996 ben je in Parijs overleden. Je werd 87 jaar.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 26 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)