Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eeuwige Nacht

Citaat: Is een tragische gebeurtenis ongedaan te maken? Is tijd terug te spoelen tot net voor dat bewuste moment, om vanaf daar de geschiedenis een andere wending te geven?


Bovenstaand citaat is van Janita Monna, journalist en recensent, wekelijks schrijvend over poëzie voor dagblad Trouw. Beide vragen kunnen slechts ontkennend worden beantwoord, daar anders zowel de Tweede Wereldoorlog als 9/11 niet zouden hebben plaatsgevonden. Bovendien zou ondergetekende geen 45 aaneengesloten uren comateus zijn geweest. Dit alles aan ellende, naast de rest van alle zowel mondiaal- als persoonlijk leed zorgt voor die ontkenning. Het zou natuurlijk geweldig zijn als wij zouden kunnen bevestigen dat een tragische gebeurtenis is voorkomen en vanaf nu tijd is terug te spoelen, maar zover zal het nooit komen...! Helaas, zeg ik daar meteen bij, maar wel met een kanttekening: alle leed heeft en is waarschijnlijk met een doel...! Hoewel ik het, net als u en jij als lezers van mijn beschouwing waarschijnlijk niet altijd zie. 'k Moet eerlijk zijn: NOOIT!

Een vriendin van mij zegt dat ik het moet zien als opschoning van de aarde als een (natuur)ramp duizenden mensen doodt. Geldt dit dan ook aangaande 9/11 en wat is de reden dat ondergetekende bijna 30 jaar geleden wel ontwaakte en niet comateus bleef, terwijl anderen in hun Eeuwige Nacht sterven...? 'k Ben heel gelukkig in de liefde, maar waarom verloor ik mijn eerste liefde? Waardoor werd zowel haar als mijn eerste liefde, die van ons, op de proef gesteld door zo goed als onherstelbaar verlies? Een zo goed als onherstelbaar heengaan, waardoor wij elkaar niet meer herkenden. Zij mij niet door dat hiervoor genoemd verlies en ik haar evenmin door haar wijze, haar manier van reageren op mijn niet-geplande metamorfose...? Een coma is in alle opzichten sowieso vernietigend, maar boort daarnaast ook beslist nieuwe bronnen aan als opgelopen hersenschade niet al te desastreus, dus rampzalig is. Tijd, in de vorm van volgend jaar drie decennia, heeft ervoor gezorgd dat de tijd, uiteindelijk mijn tijd en van de personen met wie ik mijn tijd deel ten langen leste nuttig is besteed. Het had heel anders kunnen lopen.


HOE HET DUISTER SCHEMERDE EN VERWERD TOT LICHT


is voor wat betreft een coma volledig van toepassing; bij ontwaken uit dat coma, in de letterlijke zin. Figuurlijk gezien, gaat licht op een, misschien zelfs geheel andere wijze jouw leven, mijn leven, dat van ex-comapatiënten beschijnen. Helaas kan (lang) niet iedereen dat zeggen, maar vaak is hiervan wel sprake.


Janita Monna woonde en werkte lange tijd als correspondent voor Caribisch Netwerk op Bonaire. Daarnaast als redacteur voor verscheidene literaire festivals, waaronder Poetry International, alwaar zij medeverantwoordelijk is, inmiddels wás, als ik goed ben geïnformeerd, aangaande de organisatie betreffende de jaarlijkse Gedichtendag. Te Amsterdam studeerde zij Nederlandse taal- en letterkunde.


Wat mij betreft, blijft zij nog heel lang (nieuwe) poëzie in het katern Letter & Geest van dagblad Trouw recenseren.

Schrijver: Annejan Kuperus, 1 mei 2019


Geplaatst in de categorie: vrouwen

5.0 met 1 stemmen 1.404Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
1 mei 2019
Email:
agschulzziggo.nl
Heldere en tegelijk nuchtere beschouwing, zonder franje of opsmuk, maar voor mij wel een met enkele kippenvel genererende passages. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)