Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bejubelde kunstfotografe van MGM

(voor Ruth Harriet Louise (1903 - 1940))

Je bent geboren als Ruth Goldstein op 13 januari 1903 in New York. Jouw ouders waren de rabbijn Jacob Goldstein en Klara Jacobsen. Je groeide op in New Brunswick, New Jersey. Jouw broer was de scenarioschrijver/filmproducer Mark Sandrich, geboren op 26 oktober 1901 in New York als Mark Rex Goldstein. Hij werkte o.a. met Fred Astaire en Ginger Rogers. In 1926 verscheen zijn eerste, korte film 'Jerry the Giant'. In 1928 verscheen zijn eerste speelfilm 'Runaway Girls' en in 1934 won hij een Oscar voor zijn korte film 'So This Is Harris!'. Op 4 maart 1945 overleed hij door een hartaanval tijdens het filmen van 'Blue Skies', met Bing Crosby en Fred Astaire. Hij werd 43 jaar en hij is in de Home of Peace Cemetery in Los Angeles begraven. Zijn vrouw was Freda Wirtschater Sandrich en ze kregen twee kinderen, Jay en Mark, die met de actrice Vanessa Brown trouwde.

Jij was de nicht van de actrice Carmel Myers. In het begin wilde je graag een kunstschilderes worden, maar na een fotosessie bij de fotograaf Nickolas Muray wilde je liever een fotografe worden. Nickolas opende in 1920 een portretstudio in Greenwich Village en hij werkte voor het modetijdschrift 'Harper's Bazaar', waarvoor hij o.a. portretten van de actrice Gloria Swanson en de danseres Desha Delteil maakte. Hij fotografeerde vooral beroemdheden in Hollywood, Londen, Parijs en Berlijn. Tussen 1920 en 1940 maakte hij ruim 10.000 portretfoto's. Van 1931 tot 1941 was hij de minnaar van Frida Kahlo.

In 1922 begon jij een eigen portretstudio in Trenton en koos je voor de naam Ruth Harriet Louise. Via jouw broer Mark en jouw nicht Carmel kwam je in 1925 in Hollywood terecht en ging je voor de portretstudio van Metro-Goldwyn-Mayer werken, gerund door de bioscoopmagnaat Marcus Loew en de Joodse filmproducenten Louis Burt Mayer en Irving Grant Thalberg, die in 1936 door een longontsteking overleed en 37 jaar werd. Jij was de eerste, vrouwelijke fotograaf voor dit filmbedrijf. Tijdens de fotosessies met de actrices babbelde je aan één stuk door en draaide je grammofoonplaten om een ontspannen sfeer te creëren.

Van 1925 tot 1930 fotografeerde je alle grote MGM-actrices en MGM-acteurs, zoals: Greta Garbo, Joan Crawford, Lillian Diana Gish, Marion Davies, Norma Shearer, Renée Adorée, die op haar 35-ste door tuberculose overleed, Marie Dressler, Dorothy Sebastian, Anita Page, Dorothy Janis en Pepi Lederer, een lesbienne, die een affaire met de actrice Louise Brooks had. Pepi was aan de alcohol en de drugs, met name cocaïne, verslaafd. Op 11 juni 1935 verbleef Pepi in de psychiatrische kliniek Good Samaritan, waar ze zelfdoding pleegde door van de zesde verdieping te springen. Ze werd 25 jaar en ze is in de Hollywood Forever Cemetery begraven. Op oudejaarsavond 1929 is Pepi, terwijl ze dronken was, door iemand verkracht. Haar tante, de actrice Marion Davies, adviseerde later een abortus, wat ze deed, maar met gezondheidsproblemen als gevolg.

Je fotografeerde ook de acteurs Ramon Novarro, Lon Chaney en John Gilbert, die op zijn 36-ste door hartfalen, veroorzaakt door zijn alcoholisme, overleed. Vlak daarvoor had hij een relatie met Marlene Dietrich. Jij maakte ongeveer 100.000 portretfoto's voor MGM. Je vond het altijd erg belangrijk om het karakter en de persoonlijkheid van de gefotografeerde te vangen. Je gebruikte vaak een sfeervolle belichting en tijdens het ontwikkelingsproces puurde je naar een zachte toonzetting, wat soms een picturalistische uitwerking had. Aan het einde van de jaren twintig was jij de belangrijkste fotograaf van Hollywood. Desondanks werd je toch in december 1929 vervangen. MGM koos voor George Edward Hurrell, ook een grote glamourfotograaf. Je werkte nog enkele jaren freelance voor MGM.

In augustus 1927 trouwde je met de scenarioschrijver Leigh Jason. In 1932 kregen jullie een zoon, Leigh Jr., en in 1934 een dochter. In 1938 overleed jullie zoon door leukemie. Op 12 oktober 1940 overleed jij in Los Angeles tijdens de te vroege geboorte van jouw derde kind Jason, die tevens overleed. Jij werd 37 jaar en je bent samen met jouw zonen Leigh Jr. en Jason in het Home of Peace Memorial Park in Oost Los Angeles begraven. Op de grafsteen is de liefdesverbintenis heel mooi weergegeven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)