Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op het kerkhof de strijdbijl begraven

(voor Alexandru Macedonski (1854 - 1920))

Je bent geboren op 14 maart 1854 in Bucharest, de hoofdstad van Roemenië. Jouw opa Dimitri vocht in het rebellenleger van Walachije naast Tudor Vladimirescu, een Roemeense, revolutionaire held en de leider van de Walachijse opstand van 1821. Jouw oma Zoe was de dochter van een Russische officier. Jouw moeder Maria Fisenta was van Russische adel. Jouw vader Alexandru had een militaire en politieke carrière. Je kunt ook van de Litouwse adel afstammen. Je verhuisde vaak. Je was de derde van vier broers en zussen. Jouw oudste zus was Caterina. Je was een ziekelijk en zenuwachtig kind. Op jouw achtste werd je naar school gestuurd. Jouw vader was een autoritaire commandant geworden. In 1863 werd hij als generaal ontslagen.

Je was veel in de Amaradia-regio, die jou als dichter inspireerde. Je ging naar de Carol I High School in Craiova, opgericht in 1826. In 1867 studeerde je daar af. In september 1869 overleed jouw vader. In 1870 reisde je door Oostenrijks-Hongarije en verbleef je in Wenen. Je ontmoette de romantische, conservatieve dichter Mihai Eminescu, die jouw rivaal was. Jij leed aan een overdreven nervositeit en jij vluchtte in romantische escapades. In 1872 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Prima verba'. In 1871 en 1872 ging je o.a. naar Pisa, Florence en Venetië. Je raakte bevriend met de musicoloog Jules Combarieu. Je debuteerde met reisverhalen en je schreef de komedie 'De tweeling'. In maart 1875 werd je beschuldigd van laster en opruiing tegen de conservatieve partij van Lascar Catargiu. Je zat drie maanden in de gevangenis in Bucharest.

De nieuwe, liberale regering benoemde jou tot Prefect van de Bolgrad regio. Je vertaalde het gedicht 'Parisina' van Lord Byron. Je richtte een aantal mislukte, patriottische tijdschriften op en je was fel tegen de Turken gekeerd. Je verbleef op Slangeneiland in de Zwarte Zee, wat jou inspireerde tot de fantasie-roman 'Thalassa'. In januari 1880 begon je jouw meest invloedrijke publicatie 'Literaturol', een symbolistisch tijdschrift. De dichter Vasile Alecsandri, die jij verafgoodde, werkte er ook aan mee, net als de dichter/toneelschrijver Gheorghe Sion, de schrijver/historicus Vasile Urechia, de dichter Duiliu Zamfirescu, de dichteres Matilda Cugler-Poni, de dichteres Veronica Micle en de dichter Stefan Petica, die op zijn 27-ste door tuberculose overleed.

In de jaren tachtig vond jij jezelf terug in het idee van de poète maudit van Paul Verlaine. Door jouw aanvallen op de liberalen eindigde jouw politieke carrière. In 1883 trouwde jij met Ana Rallet-Slatineanu, een afstammeling van Roemeense aristocraten. Jullie kregen samen vijf kinderen; Alexis, Nikita, Constantin, nog een zoon en Anna . Alexis en jouw kleinzoon Soare waren bekende schilders. Jij bleef een openlijke bewonderaar van mannelijke schoonheden. Het gerucht ging, dat jij stiekem homoseksueel was. Je bleef Eminescu aanvallen en belachelijk maken. Enkele aanhangers van hem vielen jou fysiek aan.

In 1884 bezocht je Parijs, waar je contacten legde met andere symbolisten, ook met de Belgische dichter Albert Mockel, een redacteur van het invloedrijke tijdschrift 'La Wallonie'. Je raakte bevriend met de dichter Traian Demetrescu, die in 1896 op zijn 29-ste door tuberculose overleed. De schrijver Tudor Arghezi debuteerde in jouw tijdschrift 'Liga Ortodoxa'. Je keerde terug naar het conservatisme en je onderzocht esoterische, astronomische, occulte en pseudowetenschappelijke onderwerpen. Je probeerde ook een blusmachine voor schoorsteenbranden te maken. Als gevolg van het constant roken verslechterden jouw hart- en vaatziekten.

In 1912 verscheen jouw laatste dichtbundel 'Flori sacre'. Op 24 november 1920 overleed je in jouw huis in Bucharest, terwijl je rozengeur inademde. Je werd 66 jaar en je bent in de begraafplaats van Bellu in Bucharest begraven, net als jouw aartsrivaal Mihai Eminescu.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 39



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)