Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zelfs Salvador Dali is door jou beïnvloed

(voor Giorgio de Chirico (1888 - 1978))

Je bent geboren op 10 juli 1888 in de Griekse stad Volos, halverwege Athene en Thessaloniki, aan de Egeïsche Zee. De stad is o.a. gebouwd in het gebied van de oude stad Demetrias, gesticht door Demetrios Poliorketes, de koning van Macedonië (337 - 283 voor Christus), getrouwd met Phila, een dochter van de veldheer Antipater, die ook Alexander de Grote diende. Het verhaal ging dat Antipater Alexander door het dodelijke kruid Veratrum album had laten doden. In feite overleed Alexander aan een koorts in het paleis van Nebukadnezar II in Babylon. Hij overleed door een longontsteking als gevolg van een pijl in zijn longen.

Jij ging naar de kunstacademie van München, waar je het werk van de Zwitserse, symbolistische schilder/tekenaar/beeldhouwer/graficus Arnold Böcklin ontdekte. Hij verwierf vooral faam met zijn schilderijenreeks 'Die Toteninsel'. Adolf Hitler was een fan van Böcklin en hij was de bezitter van de derde versie van 'Die Toteninsel' uit 1883. Dit 5-delige werk heeft nog steeds veel invloed op de kunst, muziek en film. In 1909 reisde je door Italië en ontdekte je o.a. Milaan, Turijn en Florence. Rond 1910 kreeg je veel interesse voor pleinen en symmetrische gebouwen uit de Renaissance, vanwege hun klassieke vormen. De symmetrische stadsgezichten werden een groot thema in jouw werk.

Je werd beïnvloed door het schrijfwerk van Friedrich Nietzsche en Arthur Schopenhauer. Vanaf 1911 woonde en werkte je in Parijs, waar de kunsthandelaar Paul Guillaume jouw werk verkocht. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin jij ook hebt meegevochten, ging je naar Italië. Jouw werk was van grote invloed op het werk van René Magritte. Over jouw schilderij 'Het liefdeslied' schreef Magritte, dat 'de poëzie boven de schilderkunst uitsteeg', een geweldige ontdekking, die hem deed wenen. Jij schilderde jouw droombeelden als een pre-surrealist en ver voor het surrealistische manifest uit 1924, genoteerd door de sublieme magiër André Breton, die op 28 september 1966 in Parijs is overleden.

Breton werd 70 jaar en hij was beïnvloed door de Duitse, romantische filosoof Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling (1775 - 1854), wat best opmerkelijk is, daar deze filosoof weinig succes had en maar wat voortborduurde op zijn leermeester Georg Hegel, eveneens een representant van het Duits idealisme, verbonden met de Romantiek en de Verlichting en een uitvloeisel van het werk van de filosoof Immanuel Kant, die in 1781 zijn belangrijkste werk 'Kritik der reinen Vernunft' schreef, wat Schopenhauer het 'belangrijkste, Europese boek' noemde.

Na jouw surrealistische periode keerde je terug naar een meer academische schilderstijl. Samen met de Italiaanse schilder Carlo Carrà (1881 - 1966) was je vanaf 1917 de grondlegger van de Pittura metafisica en het futurisme. Na 1920 stopten deze bewegingen. Carrà liep al op zijn twaalfde van huis weg om wanddecorateur te worden. In zijn latere werken schilderde hij op dezelfde wijze als de 14-de eeuwse Tommaso Masaccio. Je hebt ook veel invloed op Paul Delvaux, Salvador Dali, Carel Willink, Yves Tanguy en Max Ernst gehad.

In 1929 schreef je jouw roman 'Hebdomeros', metafysisch getint en in 1973 door uitgeverij Meulenhoff in de Nederlandse vertaling uitgegeven. In 1936 ben je door de belangrijke, Amerikaanse fotograaf/schrijver Carl Van Vechten gefotografeerd. Carl beheerde de nalatenschap van Gertrude Stein. Op 23 maart 1949 maakte hij een iconische foto van Billie Holiday en in 1958 één van de 34-jarige Gloria Vanderbilt (1924 - 2019), die van Nederlandse afkomst was en die enkele erotische en autobiografische boeken heeft geschreven.
Op 20 november 1978 ben jij in Rome overleden. Je werd 90 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)