Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Emma Shapplin - Spente Le Stelle

Je bent geboren als Crystele Madeleine Joliton op zondag 19 mei 1974 in Savigny-le-Temple, een voorstad van Parijs. Jouw vader was een politie-agent. Je hebt twee oudere broers en als kind speelde je liever met hen. Je voetbalde, je klom in de bomen en je had niets met muziek. Op jouw elfde ontdekte je de lyrische zangkunst, doordat je via een tv-commercial een opera-aria van de Koningin van de Nacht hoorde. Als meisje was je veel te verlegen om te gaan zingen. Gelukkig ontmoette je een zanglerares en ging je bij haar klassieke zanglessen volgen. Zo ontstond jouw passie voor de muziek. Jouw ouders waren nauwelijks muzikaal en ze waren tegen jouw zangambities. Na een jaar stopten jouw ouders de betaling van het lesgeld. Jouw ouders verboden jou ook om lid van het schoolkoor te worden.

Op jouw veertiende kreeg je twee jaar zangles van een 70-jarige zangeres in een sfeervol en gemoedelijk huis met een magische piano, mysterieuze katten en rustgevende kaarsen. Zij was een sterke inspiratiebron voor jou. Je hield ontzettend veel van het romantische mysterie van de Italiaanse taal. Jouw ouders wilden dat jij voor secretaresse of politie-agente ging studeren, kortom, dat jij werd wie zij waren. Je volgde een opleiding tot secretaresse, maar zonder goede resultaten. Ondertussen was je een zangeres van de hardrockband North Wind geworden en tijdens jouw rockperiode rookte je twee pakjes sigaretten per dag om een rauwe stem te krijgen. Je ging met een vriend naar New York, waar je R & B zong.

De rockwereld had jou wel meer artistieke vrijheden en een hedonistische levensstijl gegeven. Je ontwikkelde een muziekmix van vroege opera, moderne trance-muziek en popmuziek. Naast een sopraan ben je ook een neoklassieke artieste, schrijfster, componiste en producer. Op jouw achttiende stimuleerde de zanger Jean-Patrick Capdevielle jou om opnieuw klassieke zangles te nemen, zodat je jouw zangtechnieken kon verbeteren.

Op 13 december 1997 verscheen jouw debuutalbum 'Carmine Meo' bij EMI Records Ltd en geschreven door Capdevielle. Met naast de titelsong o.a. 'Spente Le Stelle', 'Miserere, Venere', 'Vedi, Maria...', 'Ira di Dio' en 'Favola Breve'. Op 22 september 2002 verscheen jouw tweede album 'Etterna' bij Universal Music Group. Deze keer schreef je alle songs zelf en in het oud-Italiaans. Met naast de titelsong o.a. 'Spesso, Sprofondo', 'Celtica', 'Da Me Non Venni', 'Leonora' en 'Nell' Aria Bruna'. Na 'Etterna' ging je met de componist Miles Copeland samenwerken. In 2003 verscheen jouw live-album 'The Concert in Caesarea'.

Op 23 november 2009 verscheen jouw derde album 'Macadam Flower' bij Nimue Music & Publishing. Je schreef alle songs zelf en hoofdzakelijk in het Engels. Met o.a. 'Nothing Wrong', 'The House on the Fields', 'White Sail', 'My Soul', 'Jealously Yours', 'Reptile' en 'L'Absolu'. Het album is een combinatie van electro-pop, rock en synth-pop. Het is met name beïnvloed door de klassieke werken van Bach en Debussy en de muziek van Okinawa. Het geheel zit boordevol sensualiteit, poëzie en drama. Je schreef de songs in het Engels, Frans, Spaans en oud-Italiaans. Medio 2014 verscheen jouw vierde album 'Dust Of A Dandy' bij Amstel Records, met o.a. 'Dust', 'Wolfgate', 'Exsilium', 'Touchable Sorrow', 'Blue Butterflies', 'Mademoiselle San', 'Black Bird' en 'Pie Jesu'. Je bent de operastem, die de verlichting en de wederopstanding teweeg brengt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)