Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zoveel diepgang gewetenloos vernietigd

(voor Sabina Spielrein (1885 - 1942))

Je bent geboren als Sheyve (Elisheva) Naftulovna Spielrein op 25 oktober 1885 in de Russische havenstad Rostov aan de Don. Je komt uit een rijke, Joodse familie. Jouw moeder Khave Lubinskaya was de dochter van een rabbijn en ze was een tandarts, maar niet actief. Jouw vader Naftul Spielrein was een agronoom, die in Rostov een succesvolle koopman werd. Je was de oudste van vijf kinderen en je gebruikte de naam Sabina Nikolajevna. Jouw drie broers waren Isaac, Jan en Emil. Zij werden uitstekende wetenschappers. Jouw broer Isaac was een pionier op het gebied van de psychologie. Jouw ouders hadden een stormachtig huwelijk en beiden hebben jou fysiek gewelddadig mishandeld. Jij leed aan meerdere, somatische symptomen en obsessies. Wellicht ben je door een familielid seksueel misbruikt.

Je ging naar een school van de pedagoog Friedrich Fröbel en naar het Yekaterinskaya Gymnasium in Rostov. Je blonk uit in wetenschap, muziek en talen. Als tiener was je verliefd op een geschiedenisleraar en een oom. Jouw zus Emilia overleed door de tyfus, waarna jouw psychische gezondheid ernstig taande. Op jouw 18-de leed je aan een ernstige vorm van hysterie met tics, gezichtsvermommingen en ongeremde lach- en huilbuien. In een Zwitsers sanatorium werd je verliefd op een arts en in augustus 1904 ging je naar het psychiatrische ziekenhuis Burghölzli in Zürich, met de psychiater Paul Eugen Bleurer als de directeur. Carl Gustav Jung was zijn assistent. Je vertelde Jung dat je door jouw vader was geslagen en dat je masochistische fantasieën had. Bleurer zorgde voor een contactstop met jouw familie, waardoor je snel herstelde.

Carl Jung behandelde jou en je werd verliefd op hem, waardoor je zelf besloot om van januari tot juni 1905 in het ziekenhuis te blijven, zonder dat je nog werd behandeld. Je werkte er als een stagiaire en van 1905 tot januari 1911 ging je naar de medische school aan de Universiteit van Zürich. Je studeerde o.a. filosofie, godsdienst, Russische literatuur en evolutieve biologie. Jouw medestudenten waren o.a. Esther Aptekman, Stephanie Chalevsky, Bjorn Grebelskaya en Tatiana Rosenthal, die allen psychiaters werden. Tatiana pleegde in 1921 zelfdoding, nadat ze in Sint-Petersburg een kind had gekregen. Ze werd 35 of 36 jaar. In 1907 wilde je graag samen met Jung een kind krijgen. In jouw fantasie zou je dit kind Siegfried noemen. Jung was ook op jou verkikkerd, maar tot de ultieme liefdesdaad kwam het niet. Jungs visie over de Anima (en Animus) was gebaseerd op zijn omgang met jou.

Jij was de eerste, die een patiënt met schizofrenie psychoanalytisch beschreef. Na dit proefschrift verliet je Zürich. In München ging je kunstgeschiedenis studeren. In oktober 1912 ging je naar Wenen. Freuds 'doodsdrift' (en 'levensdrift') heeft hij uit jouw document 'Die Destruktion als Ursache des Werdens' overgenomen.

In 1912 trouwde jij met de Joods-Russische arts Pavel Nahumovitch Sheftel. Je verhuisde naar Berlijn, waar je met de psycho-analyticus Karl Abraham samenwerkte. In 1913 kregen Pavel en jij een dochter, Irma-Renata. Jij maakte één van de eerste verslagen van kinderpsychotherapie. In de Eerste Wereldoorlog zat jij met Renata in Lausanne, terwijl Pavel naar zijn regiment in Kiev ging en hij tien jaar wegbleef. Jij werkte in een oogkliniek, je componeerde muziek en je begon een roman in het Frans te schrijven. En je correspondeerde met Freud en Jung.

In 1920 hield je in Den Haag een lezing over de oorsprong van de taal in de kindertijd. Je werkte drie jaar in het Rousseau Instituut in Genève, een opleidings- en onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van kinderen, gesticht door Édouard Claparède, met wie je samenwerkte. Je werkte ook met Pierre Bovet en Jean Piaget samen. In 1923 ging je naar Moskou, terwijl je jouw documenten in het Rousseau Instituut achterliet, waar ze 60 jaar later ontdekt werden. In Moskou was je de meest ervaren psychoanalyticus en werkte je als kinderpsychiater bij het Psycho-analytische Instituut en de Freudiaanse Dyetski Dom, opgericht door Vera Schmidt. In 1925 ging je met Renata naar Pavel in Rostov aan de Don. Pavel had inmiddels een dochter met Olga Aksyuk, Nina. Pavel kwam weer bij Renata en jou terug en in 1926 werd jullie dochter Eva geboren.

Jij bleef als kinderarts werken en je was net als Sandor Ferenczi voor een meer emotioneel betrokken rol van de therapeut. In 1936 overleed Pavel.
In 1937 werden jouw broers Isaac, Jan en Emil gearresteerd en geëxecuteerd. In juli 1942 werden jouw dochters en jij in Zmievskaya Balka door een SS doodseskader, Einsatzgruppe D, doodgeschoten. Er werden daar 27.000 Joden en Sovjetburgers doodgeschoten en in vrachtwagens vergast. En vervolgens werden zij in een ravijn in zelfgegraven graven begraven. Deze massa-moord werd geleid door de SS-Brigadeführer Walther Bierkamp en uitgevoerd door de soldaten van de SS-Obersturmbannführer Kurt Christmann en de Standartenführer Heinrich Seetzen. Walther en Heinrich pleegden zelfdoding.

Irma-Renata werd 29 jaar. Eva werd 16 jaar. En jij werd 56 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)