Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Babel Gilberto - August Day Song

Je bent geboren op 12 mei 1966 in New York. Jouw vader was de Braziliaanse musicus João Gilberto (1931 - 2019), de uitvinder van de bossanova. Van 1959 tot 1964 was hij met de zangeres Astrid Evangelina Weinert getrouwd, met wie hij twee zonen kreeg. In 1965 trouwde hij met de zangeres Heloisa Maria Buarque de Hollanda (1937 - 2018), jouw moeder, die Miúcha werd genoemd. Ze hebben elkaar via de Chileense zangeres/componiste Violeta Parra leren kennen. Violeta pleegde op haar 49-ste zelfdoding door zichzelf in het hoofd te schieten.

Jij reisde vaak met jouw vader mee naar andere landen, waar hij zijn albums opnam. Op jouw derde ging je in Mexico wonen en op jouw vijfde verhuisde je naar Rio de Janeiro. Op jouw zevende zijn jouw ouders gescheiden. Jouw moeder bleef in Rio de Janeiro wonen en jouw vader ging in New York City wonen. Jij woonde in beide steden. Je was in jouw jeugd continu met muziek omringd. Jouw vader leerde jou om perfectionistisch te zijn en jouw moeder leerde jou het tegendeel. Jij groeide op met belangrijke artiesten, zoals David Byrne van de Talking Heads, Caetano Veloso en de jazz-saxofonist Stan Getz. Zij kwamen veel bij jullie thuis.

Op jonge leeftijd zong je samen met jouw moeder en deed je mee aan musicals. Op jouw zevende zong je mee op het eerste solo-album van jouw moeder. Op jouw negende had je samen met jouw moeder en Stan Getz een optreden in Carnegie Hall. In 1986 debuteerde je met de EP 'Preciso dizer que te amo', wat je samen met de openlijk biseksuele en goed bevriende zanger Cazuza (1958 - 1990) maakte. Jullie zaten beiden in de rockband Barão Vermelho. Je componeerde vele songs met hem. Cazuza overleed op zijn 32-ste door aids en hij is in de Cemitério São João Batista Botafogo in Rio de Janeiro begraven.

In 1991 verhuisde je naar Manhattan. Je deed mee aan het compilatie-album 'Red Hot + Rio', ter bevordering van het aids-bewustzijn. Samen met andere artiesten als Sting, George Michael, David Byrne, Everything but the Girl, Maxwell en Ana Caram. Je deed ook mee met de rockband Peeping Tom, met de zanger/multi-instrumentalist Mike Patton, die vooral de leadzanger van de alternatieve metalband Faith No More is. In 2000 verscheen jouw album 'Tanto tempo', met naast de titelsong o.a. 'August Day Song', 'So Nice' en 'Close Your Eyes', met een fabelachtig schone videoclip, die het herstel met de natuur en het dierenrijk verbeeldt, wat meer en meer NU noodzakelijk is. Er is een wereldwijde bewustzijnsrevolutie nodig. Vooral om de stupide massa dolende afgedwaalden wakker te schudden en tegen te houden, zo mogelijk om te buigen.

In de videoclip bij 'August Day Song' sta je op een ruime catwalk op het strand van Rio de Janeiro. De zwoelheid en de gelatenheid van jouw muziek past echt bij Brazilië. En als je goed luistert, dan hoor je de vurige liefdespassie daar doorheen. In 'Lonely In My Heart' weet je heel mooi dwars door de hete, ongeremde, allesoverheersende erotiek heen de eenzaamheid van het beminnende hart centraal te stellen. In 2004 verscheen 'Babel Gilberto', met de producent/componist Marius de Vries (1961, Londen), die ook met Madonna, Annie Lennox en Björk samenwerkte. In 2007 verscheen 'Momento', in 2009 'All in One' en in 2014 'Tudo'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)