Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Liever de eigen morfine dan het gas van anderen

(voor Walter Benjamin (1892 - 1940))

Je bent geboren op 15 juli 1892 in Berlijn. Je was de zoon van de welgestelde, Joodse Emil Benjamin en Pauline Schönflies. Jouw vader handelde in antiek en tapijten. Jouw jongere broer was Georg en jouw jongere zus was Dora. In 1905 ging je naar het Gymnasium van de Kaiser Friedrich Schule in Berlijn-Charlottenburg. Om aan te sterken verbleef je in het internaat Haubinga op het platteland. Daar leerde je de leraar Gustav Wyneken kennen, die in 1906 de Vrije Schoolgemeenschap Wickersdorf oprichtte. Hij wilde een hervorming in het Duitse onderwijs. Door hem werd jij actief in de jeugdbeweging, die zich tegen de genoegzame ouderen en de ouders keerde, want alleen de jeugd kan de wereld verbeteren.

In 1912 ging je in Freiburg filosofie studeren en later in Berlijn. Je schreef in het tijdschrift 'Der Anfang', uitgegeven door Wyneken. Je geloofde niet in sociale hervormingen, maar in intellectuele vernieuwing. In 1912 raakte je bevriend met de dichter C.F. Heinle. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog hebben Heinle en zijn vriendin Rika Seligsohn samen zelfdoding gepleegd. Hierdoor ging je in militaire dienst. Je verbrak het contact met Wyneken en de jeugdbeweging. In 1915 werd je levenslang bevriend met Gershom Scholem. Hij maakte jou warm voor het Jodendom en de Kabbalah, met als belangrijkste boekwerk 'Zohar', commentaren op de Thora. Later werd Gershom in Jeruzalem hoogleraar van de Joodse mystiek. Gershom's invloed is merkbaar in jouw interpretaties over Frans Kafka en het schilderij 'Angelus Novus' van Paul Klee.

In 1917 trouwde jij met Dora Kellner en in 1918 werd jullie zoon Stefan geboren. In 1920 ging jij naar Berlijn terug. Je was financieel afhankelijk van jouw vader en je speelde met het idee om net als Gershom naar Palestina te gaan. In 1921 en 1922 werkte je aan 'Goethes Wahlverwantschaften' en in die tijd werd Dora verliefd op jouw vriend Ernst Schoen en jij werd verliefd op Jula Cohn, de zus van jouw jeugdvriend Alfred Cohn. Deze verliefdheden sneuvelden, evenals jullie huwelijk. Om Stefan en om financiële redenen bleven jullie als vrienden bij elkaar. Jouw schoonvader, de uitgever van Herzls schrijfwerk Leon Kellner, ondersteunde jou financieel, terwijl Dora als vertaalster geld verdiende. Zo kwamen jullie rond.

Je was bevriend met de schrijver Siegfried Kracauer en de filosoof Theodor Adorno. Van mei tot oktober 1924 verbleef jij op Capri, waar jij een liefdesrelatie met de Letse actrice/regisseuse Asja Lacis begon. In Parijs vertaalde je enkele werken van Marcel Proust. Rond 1927 bezocht je Asja in Moskou. Daarna ging je naar Parijs en verdiepte je jezelf in het 19-de eeuwse Parijs. Je ging ook voor het eerst hasj roken, wat jouw perceptie danig verruimde. In mei 1929 kwam je door Asja in contact met Bertolt Brecht, die jou beïnvloedde, wat Gershom en Theodor niet waardeerden. Je schreef artikelen voor kranten en tijdschriften om rond te komen. Je wilde de belangrijkste Duitse literatuurcriticus worden. In 1930 zijn Dora en jij op jouw verzoek van elkaar gescheiden. Je ging met Asja terug naar Moskou.

Van april tot juli 1932 zat je op Ibiza en je keerde met zelfdodingsplannen terug. In maart 1933 ging je voorgoed in Parijs wonen. Je vluchtte voor de nazi's. Van april tot september 1933 zat je weer op Ibiza. Je at weinig en ongezond, soms alleen een chocoladereep. Met malaria besmet, ging je naar Parijs terug. Je werkte voor het Frankfurter Institut für Sozialforschung. Je had vaak ruzie net de directeur Max Horkheimer, die geen expliciet politieke uitspraken duldde. Je woonde ook bij jou zus, bij Dora en bij Bertolt.

In januari 1940 verscheen jouw boek 'Über einige Motive bei Baudelaire'. In juni 1940 gaf je jouw manuscripten aan Georges Bataille, die ze in de Bibliothèque Nationale verstopte. Je wilde met een groep mensen via Spanje naar Amerika vluchtten, maar enkele Spaanse agenten arresteerden jullie. Je zou naar Frankrijk terug moeten, wat tenslotte het concentratiekamp zou betekenen. Op 27 september 1940 heb jij in Portbou zelfdoding gepleegd door een overdosis morfine te nemen. Je werd 48 jaar en je bent in Portbou begraven. Daarna lieten de agenten de groep gaan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)