Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij zag hoe Vincent van Gogh begraven werd

(voor Marie Auguste Lauzet (1863 - 1898))

Je bent geboren op 12 augustus 1863 om 2 uur 's ochtends aan de Rue des Dominicains in Marseille. Jouw vader was de arts François André Marius Lauzet en jouw moeder was Louise Rose Olive. Ze waren bij jouw geboorte beiden 27 jaar. De vader van jouw vader was een apotheker en de ouders van jouw moeder Jean-Baptiste Marius Joseph Olive en Marie Françoise Justine Messan waren printers. Jean-Baptiste overleed op 26 juni 1861.

In 1889 en 1890 maakte jij afdrukken van het schilderwerk van Adolphe Monticelli, die op 14 oktober 1824 in Marseille is geboren. Hij ging naar de Lycée Thiers op 5, Place du Lycée in Marseille, opgericht in 1802 in het voormalige klooster van de Bernardinus. Jean-Claude Bouquet was daar van 1839 tot 1845 (hoog)leraar wiskunde en Felix Billet was er van 1837 tot 1845 leraar natuurkunde. Er was ook een school voor Schone Kunsten aan verbonden, waar hij van Narcissus Diaz de la Peña les kreeg, die een been miste als gevolg van een adderbeet. Adolphe was bevriend met Gustave Courbet. Adolphe's vurige liefhebber Vincent van Gogh bewonderde vooral zijn charmante kleurenpalet. En hij kreeg les van Félix Ziem, die een tekenschool aan de oude haven van Marseille had. Hij bezocht ook Nederland. Hij overleed op 29 juni 1886 na een verlamming. Hij werd 61 jaar en hij is in de cimetière Saint-Pierre begraven.

Vincent heeft zijn inspirerende meester nooit ontmoet. Jij maakte ook afdrukken van Vincent's werk, wat jij goed kende, omdat jij dikwijls bij Theo van Gogh ging kijken, toen je op 29, Boulevard Périere in Parijs woonde. Vincent en Theo correspondeerden over jouw bezoeken en werkzaamheden. Je had Vincent bijna in Arles bezocht, toen je bij jouw familie in Marseille was, maar jouw familie ging voor. Daar zal je later spijt van hebben gehad. Vincent overleed op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oise. Hij werd 37 jaar en jij was als één van de weinige, bevriende kunstenaars bij zijn begrafenis aanwezig. Theo overleed op 25 januari 1891 in Utrecht. Hij leed aan syfilis en dementia paralytica. Hij werd 33 jaar.

In 1892 verscheen het boek 'L'Art impressioniste d'après la collection privée de M. Durand-Ruel' van Georges Lecomte. Hierin staan 25 prenten van jou, gebaseerd op de impressionistische schilderijen van o.a. Edgar Degas, Édouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley, Jean-Louis Forain, Mary Cassatt en Stanislas Lépine. Je was een kunstschilder, graveur en lithograaf.

Je was de metgezel van de symbolistische kunstschilderes/tekenares/graveur Jeanne Jacquemin, geboren als Marie-Jeanne Boyer op 13 april 1863 in Parijs. Zij was ooit de gastvrouw van de actrice/schrijfster/courtisane Alexandrine Léonide Leblanc (1842 - 1894), die ook lesbische relaties had. Jeanne was met de cartoonist Édouard Jacquemin getrouwd geweest. Jullie woonden samen en van 1892 tot 1897 exposeerde zij o.a. in de galerie Le Barc de Boutteville van de voormalige reder Louis Léon Lebarc. Dat was op 47, Rue Le Peletier. De dichters Paul Verlaine, Stéphane Malarmé en Pierre-Paul Roux hebben gedichten aan haar gewijd. Je woonde met haar aan de Avenue Henri-Regnault in Sevres, waar jullie kunstenaars en dichters ontvingen. Jullie deden daar ook spiritualistische sessies.

Jeanne was bevriend met de aan ether verslaafde, homoseksuele schrijver Paul Alexandre Martin Duval, die aan de dichter/dandy Robert de Montesquiou vroeg om Jeanne en jou financieel bij te staan. Op 9 mei 1895 organiseerde Jeanne een verkoopexpositie in het Hôtel Drouot, met geschonken kunstwerken van o.a. Claude Monet, Edgar Degas en Pierre Puvis de Chavannes. Stéphane Mallarmé had James Whistler nog geschreven, die een schilderij stuurde. De opbrengst was voor jullie en voor jou in het bijzonder, omdat je aan tuberculose leed. Jeanne's lithografie 'Saint-Georges' uit 1897 is een knap gecombineerd zelfportret. In 1897 verhuisden Jeanne en jij naar Aubagne, waar jij voor jouw tuberculose behandeld werd. Op 29 september 1898 overleed jij en je werd 35 jaar.

Pierre Puvis de Chavannes overleed op 24 oktober 1898. Na jouw overlijden verdween de artistieke lust bij Jeanne en werd ze in het Hôpital de la Salpêtrière opgenomen, waar ze door de arts Jean-Samuel Pozzi werd behandeld. Hij was ook de arts van Marcel Proust. Hij was o.a. de minnaar van Sarah Bernhardt, Georgette Leblanc, Gabrielle-Charlotte Réju en Emma Sedelmeyer Fischof. Hij werd in 1919 door een demente, ontevreden patiënt doodgeschoten. Jeanne trouwde nog twee keer, met dokter Lucien-Marius Pautrier en in mei 1921 met de mysticus/esotericus Paul Sédir. Jeanne overleed in 1938 in Parijs en ze is in de cimetière de Thiais begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)