Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te hoge verwachtingen slaan dood

(voor Carla Mann (1881 - 1910))

Je bent geboren als Carla Auguste Olga Maria Mann op 23 september 1881 in Lübeck. Jouw vader was Thomas Johann Heinrich Mann (1840 - 1891), een koopman en senator voor de economie en geldzaken, die in 1869 met jouw moeder Julia da Silva-Bruhns (1851 - 1923) trouwde. Jouw opa's waren ook koopmannen in Lübeck. Van haar 6-de tot haar 14-de zat jouw moeder, die in Paraty geboren was, op een kostschool in Lübeck, geleid door Therese Bousset. Jouw oudere broers waren Luiz Heinrich en Paul Thomas. Jouw jongere zus was Julia Elisabeth Therese Löhr Lula (1877 - 1927) en jouw jongere broer was Carl Victor. Vanaf 1864 was jouw vader de Koninklijke Nederlandse consul. Na de burgemeester was hij de belangrijkste politicus van Lübeck en hij was de eigenaar van het familiebedrijf Siegm. Mann, Commissie en expeditie zaken.

Jullie woonden in de Breite Strasse 38. In 1890 overleed jouw laatste oma Elisabeth Marty. Jouw vader overleed op 13 oktober 1891 door blaaskanker en hij is in het familiegraf op het Burgtorfriedhof begraven. Zijn bedrijf werd ontbonden en het woonhuis verkocht, omdat hij geen van zijn zoons voor opvolging geschikt achtte. In die tijd publiceerde Thomas in het studentenblad 'Der Frühlingssturm'. In 1893 verhuisden jouw moeder, Julia, Victor en jij naar München. Jouw broers Heinrich en Thomas waren schrijvers. In 1893 overleed jouw laatste opa Johann Ludwig Hermann Bruhns, die suikerrietplantages in Brazilië had. In 1894 ging Thomas ook naar München en hij debuteerde met zijn novelle 'Gefallen'. Hij werd door de schrijver Richard Dehmel toegejuicht en gestimuleerd.

Jij was een actrice en een moderne, onafhankelijke vrouw. Jouw acteercarrière mislukte door het ontbreken van voldoende geestdrift en je kreeg geen werk in de provinciale theaters. Theodor Lessing typeerde jou als iemand, die 'een heroïsch verlangen naar een miljonair had'. Zo'n verlosser kwam echter niet op jouw pad. Een bekende rokkenjager probeerde jou te chanteren. Je had een korte tijd een zielsvriend in Düsseldorf en een nog kortere tijd een gepassioneerde affaire in Silezië. In 1903 verscheen Heinrich's roman 'Die Jagd nach Liebe', wat op jouw noodlot als toneelactrice is gebaseerd. De door jou geïnspireerde romanfiguur Ute Ende zegt: 'Maar ik zal een grote en beroemde actrice zijn of ik eindig slecht!'.

Thomas trouwde op 11 februari 1905 met Katharina Hedwig Pringsheim, met wie hij zes kinderen kreeg; in 1905 Erika, in 1906 Klaus, die op zijn 42-ste zelfdoding pleegde, in 1909 Golo, op 7 juni 1910 Monika, wat jij nog hebt meegemaakt, in 1918 Elisabeth en in 1919 Michael, die op zijn 57-ste zelfdoding pleegde. Thomas verwerkte jouw tragische levensloop in zijn roman 'Dokter Faustus' uit 1947, al noemt hij jouw zelfdoding niet.

Jouw zus Julia was een morfiniste, die op 10 mei 1927 zelfdoding pleegde door zichzelf in Starnberg op te hangen. Zij was met de bankdirecteur Josef Löhr getrouwd, met wie zij drie dochters had gekregen. Zij had diverse minnaars. In 1922 overleed Josef en verloor zij haar levensonderhoud. De bijzonder muzikale zangeres Hilde Distel (1880 - 1917) was haar jeugdvriendin. De romanfiguur Ines Institoris uit 'Dokter Faustus' is ook op haar gebaseerd. Julia werd 49 jaar.

In 1906 verscheen Heinrich's toneelstuk 'Die Schauspielerin', waarin Leonie op jou is gebaseerd. Jij dacht de man van jouw leven in de Elzasser industrieel Arthur Gibo te hebben gevonden, met wie jij al verloofd was. Toch aarzelde hij en werd hij door zijn familie bestuurd, die jou niet als zijn vrouw wilden hebben. Omdat je een mislukte actrice was, keken ze op jou neer. Verder hadden Arthur en jij ruzie over een vermeende affaire. Op 30 juli 1910 pleegde jij in het appartement van jouw moeder zelfdoding. Je deed dat door cyaankali in te nemen. Je werd 28 jaar en je bent bij het huis van jouw moeder begraven, aan de Nibelungenstrasse in Augsburg, waar zij in 1903 is gaan wonen.

Heinrich bewonderde jou en hij kon jouw zelfdoding slecht verwerken. Sommigen insinueren een incestueuze verhouding tussen Heinrich en jou. Hij trouwde in 1914 met de Praagse actrice Maria Kanova en op 10 september 1916 werd hun dochter Carla(!) Henriette Maria Leonie(!) geboren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)