Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lekker bi en verdomd artistiek

(voor Mariette Lydis (1887 - 1970))

Je bent geboren als Marietta Ronsperger op 24 augustus 1887 in Wenen. Jouw ouders waren Franz Ronsperger en Eugenia Fischer. Jouw broer was Richard en jouw oudere zus was Edith (1880 - 1921), die op 17 februari 1880 in Wenen was geboren. Jij was bevriend met Herbert Béla Bauer, een Joodse dichter/schrijver/filmcriticus (1884 - 1949), die in 1932 samen met Leni Riefenstall de film 'Das Blaue Licht' schreef. Leni, die de heks Junta speelde, schrapte later Béla's naam, omdat hij Joods was. Béla vertelde, dat jij niet graag over jouw familieleden sprak. Jouw familie was rijk en jij had een hechte band met jouw moeder.

In 1910 trouwde jij met Julius Koloman Pachoffer-Karñy en in 1920 trouwde jij met Jean Lydis. In 1922 verhuisde jij met Jean naar Athene. In 1925 ben jij van Jean gescheiden, toen jij een affaire met Massimo Bontempelli kreeg, een fascist en een magisch-realistische schrijver. In 1925 reisde je met Massimo naar Parijs, waar je de kunstkringen bezocht. Daarna begon je aan jouw autodidactische kunstcarrière. Je werd al gauw een getalenteerde schilderes en illustratrice van naam. Jouw eerste illustratie was 'De Mantel van Dromen' van Béla. Je illustreerde 'Le Petit Jésus' van Joseph Delteil en je werd lid van de Salon d'Autonne. In Galerie Bernheim hield je een solotentoonstelling.

Je illustreerde de boeken van o.a.: Paul Verlaine, Pierre Louijs, een vriend van Oscar Wilde, die 'Les Chansons de Bilitis' schreef, over lesbische erotiek, Paul Valéry en Henry de Montherlant, een telg van de aristocratische, obscure familie Picard, die op zijn 77-ste zelfdoding pleegde door eerst een cyanide pil te slikken om daarna zichzelf in het hoofd te schieten. Hij was latent homoseksueel, al had hij wel een relatie met een student en schreef hij over homoseksualiteit. En Jules Supervielle, die in 1960 Prince des Poètes werd.

In 1921 pleegde jouw zus Edith in Florence zelfdoding. Zij werd 40 jaar en ze is in Signa begraven. Ze was een librettiste van o.a. 'Einst gibt ein Tag mir alles Glück zu eigen' en 'Dies eine kann mein Sehnen nimmer fassen'. Ze maakte operaboeken. Haar overlijden heeft jou en jouw kunstwerken sterk beïnvloed. In 1928 had je in Parijs een affaire met Joseph Delteil. In 1928 ontmoette je ook de uitgever Compte Giuseppe Govone. Je was een openlijk biseksuele vrouw. Op 1 augustus 1934 ben jij met Compte getrouwd. Compte publiceerde o.a. in 1935 'Le Treffe a Quatre feuilles: ou La Chef du Bonheur'. Je vluchtte samen met jouw minnares Erica Marx voor de nazi's van Parijs naar Winchcombe in de Cotswold Hills. Je had ook een affaire met de vliegenier Amelia Earhart. Van Engeland reisde je naar Argentinië.

In Buenos Aires werkte je met jouw man Compte samen. In 1948 overleed Compte in Milaan en ging jij naar Frankrijk terug, waar je de werken van Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Guy de Maupassant, Henry James, Colette en Bella Moerel illustreerde. Je werd jouw hele leven door de Japanse kunstenaar Léonard Tsuguharu Foujita beïnvloed. Je had hem in Montmartre ontmoet. Jouw lithografische voorstellingen maken een feest van de lesbische en biseksuele relaties. Jij gaf o.a. les aan Estele Pereda.

Jouw werk wordt met het schilderwerk van de Poolse, biseksuele schilderes Tamara de Lempicka vergeleken. Zij had een groot libido en relaties met o.a. Violet Trefusis (1894 - 1972), Vita Sackville-West, Colette en Suzy Solidor (1900 - 1983), een nachtclubzangeres in de Boûte de Nuit. Suzy was ook een filmactrice en ze was openlijk lesbisch. Haar chique nachtclub heette 'La Vie Parisienne', waar Wim Sonneveld in heeft opgetreden. In 1933 heeft Tamara haar naakt geschilderd. Violet was een schrijfster, die weinig erkenning kreeg. Zij had een vurige relatie met Vita. Vita's man Harold Nicolson, een politicus/auteur, schreef in 1921 een biografie over Paul Verlaine. Hij was biseksueel.

Jij overleed op 26 april 1970 in Buenos Aires. Je werd 82 jaar en je bent in de Recoleta Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)