Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Genesis - The Fountain of Salmacis

De progressieve rockband Genesis is opgericht in 1967 door Peter Gabriel, Michael Rutherford, Anthony Banks, Anthony Phillips en John Mayhew. Peter, Chris en Anthony Banks waren klasgenoten van elkaar op de kostschool Charterhouse. Zij speelden in de schoolband 'The Garden Wall'. Michael en Anthony Phillips speelden in de schoolband 'The Anon'. Door een fusie van de schoolbands ontstond de bezetting van wat Genesis werd. Een demo van de band kwam in handen van de producer Jonathan King en die bedacht de bandnaam Genesis en hij regelde een platencontract.

In 1969 verscheen het debuutalbum 'From Genesis to Revelation', wat geen succes had en King en Genesis gingen uit elkaar. Er werd geëxperimenteerd met gewaagde songstructuren en diepzinnige, gewichtige teksten. De bandleden kapten met hun studies en ze gingen met elkaar in één huis wonen. De platenbaas Tony Stratton-Smith (rond 1933 - 1987) gaf hen een contract bij Charisma Records. Op 23 oktober 1970 verscheen het album 'Trespass', met 'Looking for Someone', 'White Mountain', 'Visions of Angels', 'Stagnation', 'Dusk' en 'The Knife'. Bij het verschijnen van de single 'The Knife' waren op de hoes Phil Collins en Steve Hackett al te zien. Phil kwam in augustus 1979 als drummer em singer-songwriter bij Genesis.

Het derde album 'Nursery Cryme' uit 1971 bevat o.a. 'The Musical Box' en 'The Fountain of Salmacis', wat een lied over Hermaphroditus is, de zoon van Hermes en Aphrodite. Hermaphroditus is een vrouwelijk figuur met mannelijke geslachtsdelen. Hermaphroditus ging in een meer zwemmen. Toen de waternimf Salmacis smoorverliefd op Hermaphroditus werd, bedreef ze de liefde met hem, ondanks zijn verzet. Daarna had Hermaphroditus vrouwelijke borsten en een mannelijk geslachtsdeel. Zijn/haar wens was dat iedereen, die in hetzelfde meer zou zwemmen net zo tweeslachtig zou worden. Peter was in die tijd zelf een soort Hermaphroditus, zo met zijn lange haren, vrouwelijke gelaatstrekken en mimiek, pluizige bakkebaarden en een Jim Morrison achtige stem.

In 1972 verscheen 'Foxtrot', met 'Watcher of the Skies' en 'Supper's ready', wat grotendeels door Peter is geschreven, na een bad-trip, die hij samen met zijn vrouw Jill Moore beleefde. Hij was op 17 maart 1971 met Jill getrouwd, de dochter van Lord Philip Brian Cecil Moore, Baron of Wolvercote, die van 1977 tot 1986 de privé-secretaris van koningin Elizabeth II was. Jill's moeder was Joanna Moore, die in 2011 overleed. Lord Philip overleed op 17 april 2009. Peter en Jill kregen samen twee dochters; de filmmaker Anna-Marie en de muzikante Melanie. Peter en Jill zijn in 1987 gescheiden. Peter hertrouwde op 9 juni 2002 met Meabh Flynn, met wie hij samen twee zonen kreeg; Isaac Ralph en Luc.

Peter gebruikte make-up, hij vertelde bizarre verhalen en hij droeg veel kostuums om diverse personages uit te beelden. Zo droeg hij een rode jurk van zijn vrouw en een vossemasker. Hij zocht naar een harmonie tussen het mannelijke en vrouwelijke deel in zichzelf. Iets wat David Bowie ook zichtbaar uitte. Dat is een belangrijk onderdeel van iedere mysticus. Peter's duistere romantiek en zwarte, macabere humor bleven van kracht. In 1973 verscheen 'Selling England by The Pound', met de eerste hit 'I know what I like (in your wardrobe)'. Tijdens de opnames van het album 'The Lamb Lies Down On Broadway' waren er heftige onenigheden tussen Peter en de anderen. Peter zou met zijn theatrale verschijningen teveel de aandacht van de muziek afleiden. In 1975 is Peter vertrokken en werd Phil Collins de frontzanger.

In 1976 verscheen 'A Trick Of The Tail', met een groot verkoopsucces. Phil was beduidend minder excentriek gekleed dan Peter. Na 'Seconds Out' verliet de gitarist Steve Hackett de band. Hij was ontevreden over zijn compositorische aandeel. Op '...And Then There Were Three...' staat de hit 'Follow You Follow Me', die voor een wereldwijde doorbraak zorgde. De progressieve rockmuziek kwam in een rustiger vaarwater en de nieuwe koers was langzaam, simpel en romantisch. Met deze liefdesballade wilden ze ook meer vrouwelijke fans lokken. In 1980 verscheen 'Duke' en werden de soul-roots afgestoft. De inspiratie was zwarte muziek, zoals rhythm and blues. In 1981 verscheen Phil's solo-album 'Face Value', met meer succes dan welk Genesis-album ook.

In 1981 verscheen het Genesis-album 'Abacab' en was er van de oude Genesis-stijl niets meer over. In 1983 verscheen 'Genesis', met de megahit 'Mama' en 'That's All'. Veel oude fans walgden van de nieuwe, commerciële koers. Op het album 'Invisible Touch' staan naast de titelsong o.a. 'Land of Confusion' en 'Throwing It All Away'. In 1991 verscheen 'We Can't Dance', met o.a. 'No Son of Mine' en 'Jesus He Knows Me'. Phil verliet Genesis en Ray Wilson volgde hem als zanger op. In 1997 verscheen nog 'Calling All Stations', maar Genesis kon niet meer worden gereanimeerd worden en Ray ging er als een haas vandoor. De oudjes Peter en Phil treden nog steeds op, al zit Phil tegenwoordig in een rolstoel en is hij zichtbaar afgetakeld. Peter geeft op 2 november 2019 een nostalgisch concert in Vredenburg, Utrecht, wat zo goed als uitverkocht is. Voor minimaal 100 euro kun je er nog bij zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 oktober 2019


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 352Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)