Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De magneet, die grote schrijvers aantrok

(voor Adelaide Capuana Bernardini (1872 - 1944))

Je bent geboren op 21 mei 1872 in Narni, Umbrië. In de buurt van Narni staat de benedictijnse abdij van San Cassiano uit de tiende eeuw. In Narni staan o.a. de Sint-Franciscuskerk uit 1226, op de plek waar Franciscus verbleef en wonderen verrichtte, en de kathedraal van St. Juvenal uit 1145. Juvenal was van Afrikaanse afkomst en hij was de eerste bisschop van Narni. Jouw ouders waren Napolione Bernardini en Filomena Tei. Je woonde grotendeels in Catania, de tweede grootste stad van Sicilië, aan de voet van de Etna. Er staat het Castello Ursino, klaar gebouwd in 1250, in opdracht van keizer Frederik II. Momenteel is het een museum met antieke beelden. Sint Agatha is in Catania geboren. Zij werd vervolgd en vreselijk gemarteld, waarbij haar borsten werden afgesneden. Ze was 25 of 26 jaar toen ze werd vermoord. Na een jaar werd ze heilig verklaard. De kathedraal van Catania is aan haar gewijd. Haar relikwieën worden in een kapel bewaard.

De in Catania geboren operacomponist Vincenzo Bellini is in de kathedraal van Catania begraven, net als Frederik II en koningin Constance van Aragón, die op haar 20-ste door de pest of door de complicaties bij de geboorte van haar dochter Maria overleed. De schrijver Giovanni Verga is ook in Catania geboren. Pietro Mascagni maakte een opera van zijn novelle 'Cavalleria rusticana'. Op jouw 20-ste werd je lerares op een basisschool. Op jouw 21-ste volgde jij smoorverliefd een legerofficier naar Izmir, waar je de gouvernante van de zonen van de consul Conte Carlo Mancinelli Scotti en zijn vrouw Victorine was. In 1895 woonde je met de legerofficier in Rome, waar hij jou in een krankzinnig liefdesverdriet stortte door jou te verlaten. Vanwege de ondragelijke pijn deed je een poging tot zelfdoding met een overdosis opium. Jouw afscheidswoorden verschenen in een krant te Rome. De schrijver Luigi Capuana was in Rome en hij las dat. Hij nam contact met jou op en hij vroeg jou om zijn secretaresse en de beheerder van zijn bibliotheek te worden. Dat wilde je maar al te graag.

Luigi is geboren op 28 mei 1839 in Mineo. Hij was 33 jaar ouder. Je had nu meer ruimte om te schrijven en via Luigi kwam je in de literaire kringen terecht. Luigi hielp ook de schrijver Luigi Pirandello wegwijs binnen de literatuurwereld in Rome. Je publiceerde geregeld in diverse kranten en magazines, zoals de 'Fanfulla della domenica', de 'Secolo XX', de 'L'ora', 'Sicilia', 'Poesia', opgericht door de dichter Filippo Marinetti, 'Nuova antologia', 'La Donna' en 'Cordelia', opgericht door de taalkundige/literair historicus Angelo de Gubernatis, getrouwd met zijn nicht Sofja Bezobrazova en in 1906 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1902 verhuisden Luigi en jij naar Catania. Op 23 april 1908 zijn Luigi en jij getrouwd. De schrijver/senator Giovanni Carmelo Verga was getuige op jullie huwelijk. Hij woonde ook in Catania. Luigi had eerder een liefdesrelatie met de dienstbode van zijn familie Giuseppina Sansone, met wie hij enkele kinderen kreeg. In 1892 trouwde zij met een andere man, op aandringen van Luigi.

Naast poëzie, romans en literaire kritieken schreef je ook theaterstukken en je werkte samen met de regisseur/schrijver Nino Martoglio, de acteur Giovanni Grasso en de acteur Angelo Musco, geboren in Catania. Jij vertaalde diverse toneelstukken van Luigi naar een Siciliaans dialect. Jouw gedicht 'Barca Nova' trok de aandacht van Marinetti, maar je weigerde de titel te veranderen en je ging naar een andere uitgever. Op 29 november 1915 overleed jouw man Luigi in Catania. Hij werd 76 jaar. In 1922 probeerde je het originele manuscript van 'I Malavoglia' van Giovanni Verga te veilen, waar Pirandello erg gepikeerd over was. Jij op jouw beurt beschuldigde Pirandello van plagiaat uit de novelle 'Dal taccuino di Ada' van jouw overleden man Luigi. Pirandello maakte daar zijn toneelstuk 'Vestire gli ignudi' van. Hij bleef zijn diefstal ontkennen, maar jij had wel degelijk gelijk. Jouw bestaan in Izmir, jouw liefdesverdriet over de legerofficier en jouw zelfdodingspoging werden door Pirandello gebruikt.

Jij overleed op 2 november 1944 in Mineo en je werd 72 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 november 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)