Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Psychisch ingestort en jezelf naar beneden gestort

(voor Gisela Elsner (1937 - 1992))

Je bent geboren als Gisela Irmgard Elsner op 2 mei 1937 in Neurenberg, in 1050 begonnen met een keizerlijk kasteel. Koning Konrad III stichtte het Burgraviaat van Neurenberg. Neurenberg was de onofficiële hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk. De geallieerden hebben het middeleeuwse stadscentrum grotendeels vernietigd. De schilder/prentkunstenaar Albrecht Dürer woonde in Neurenberg. In Neurenberg staat de oudste Academie voor Schone Kunsten van Midden-Europa en de Christkindlesmarkt van Neurenberg is beroemd. De opa van de actrice Sandra Bullock was een raketwetenschapper uit Neurenberg.

Jouw vader was de directeur van Siemens Richard Elsner (1905 - 1994). Jouw moeder was Gertrud Elsner. Jouw broer heette Richard. Jouw jongere zus heette Heidi.

Jouw familie was rijk en jij ging naar een kloosterschool. Jij verliet jouw ouderlijk huis om met de bohemien Klaus Roehler te leven. Klaus werd later auteur en redacteur. Jouw ouders waren tegen deze relatie en zij schakelden zelfs de politie in om jou bij hem weg te krijgen. Klaus debuteerde in 1955 op een bijeenkomst van de Gruppe 47, waar jij ook lid van werd. Enkele leden van Gruppe 47 waren Günter Grass, Heinrich Böll, Ingeborg Bachmann, Erich Kästner en Paul Celan. In 1956 publiceerde jij samen met Klaus 'Triboll', surrealistische prozastukjes. Op 30 augustus 1958 zijn Klaus en jij met elkaar getrouwd. In 1959 ging jij naar Wenen, waar jij twee jaar filosofie, Germaanse letterkunde en drama studeerde. In 1959 werd jullie zoon Oskar geboren.

Jij verliet de Weense universiteit zonder een diploma. In 1962 verliet jij Klaus en Oskar, die drie jaar was. Klaus en jij zijn gescheiden. Daarna was jij een freelance-schrijfster en woonde jij op diverse plaatsen; bij het Starnbergmeer in Zuid-Beieren, in Frankfurt, van 1963 tot 1964 in Rome, van 1964 tot 1970 in Londen, in Parijs, in Hamburg, in New York en uiteindelijk in München. Jij was een bijzonder knappe vrouw. In 1964 verscheen jouw debuutroman 'Die Riesenzwerge. Ein Beitrag' bij Rowohlt Verlag, waarmee je de Prix Formentor won. Deze roman is een onderzoek naar het leven van de lagere middenklasse in het na-oorlogse Duitsland, gezien door de ogen van een kind. Het is in twaalf talen vertaald. In Oostenrijk werd het als schadelijk voor minderjarigen beschouwd. Jij hertrouwde met de schrijver/kunstschilder Hans Platschek.

In 1968 verscheen jouw roman 'Der Nachwuchs'. In jouw romans behandel je het collectieve geheugenverlies van de West-Duitse samenleving in relatie tot het nazi-verleden en de verschrikkingen van het gezinslevens met de gewelddadige, sadistische en satanische opvoedingen. Je onderzocht de genderverhoudingen, bijvoorbeeld in de romans 'Abseits' en 'Die Zähmung: Chronik einer Ehe', maar je was niet populair bij de Duitse vrouwenbeweging. Ze vonden jouw taalgebruik te artificieel en jouw nadruk op de medeplichtigheid van de vrouwen in hun eigen onderdrukking pruimden ze niet. Dat was hun niet radicaal genoeg. Je was de belangrijkste, literaire satiricus. Je deed een kritisch onderzoek naar de Bondsrepubliek Duitsland, je schreef over het fascisme en de invloed van het kapitalisme op de economie, de politiek en de familie- en privérelaties. In 1976 zijn Hans en jij gescheiden.

Rond het midden van de jaren tachtig waren jouw romans grotendeels vergeten. Eind jaren tachtig heeft jouw uitgever Michael Naumann jouw contract ingetrokken, omdat jij commercieel niet meer voldeed. Je kon geen nieuwe uitgever vinden. Je voelde jezelf artistiek gezien geïsoleerd en machteloos. Door de val van de Berlijnse Muur en de DDR was jouw hoop op een sociaal, communistisch alternatief voor het vervloekte kapitalisme vervlogen. Jij woonde de laatste tijd van jouw leven in een appartement op de Elisabethstrasse 8 in München-Schwabing. Je leefde er totaal geïsoleerd en met de bittere gedachte, dat de literaire wereld jou had doodverklaard. Op 13 mei 1992 heb jij zelfdoding gepleegd door uit een raam op de vierde verdieping van de privé-kliniek Josephinum in de Schönfeldstrasse in München te springen. Je werd 55 jaar en je bent in het familiegraf in de begraafplaats van St. Jobst in Neurenberg begraven.

In 2000 verscheen de film 'Die Unberührbare' van jouw zoon Oskar Roehler, gebaseerd op de laatste jaren van jouw leven en met de actrice Hannelore Elsner.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 december 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 28Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)