Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Duivel in het Kwadraat; een rationele toekomst*

Toch lijkt mij een wereld zonder religie met vrede een stuk aantrekkelijker dan één met religie maar zonder pais en vree, zonder overeenstemming. Niet relevant daar er religie is, was en altijd zal zijn. Jammer dat religie op velerlei wijze is te interpreteren, waardoor de één een verhaal linksom uitlegt, terwijl de ander aan rechtsom de voorkeur geeft.

Antisemitisme is
vooral een hobby
van extreem-links,
extreem-rechts
en islamisten


Uit: Letter & Geest, weekendkatern van dagblad Trouw van za. 30/11-2019


Mijn club is AJAX, een topclub met Joodse wortels, maar aantrekkelijk voetbal wordt gelukkig veelal in vrijwel alle stadions gespeeld en dit maakt ook de Nederlandse competitie allesbehalve onaantrekkelijk. Dit gezegd hebbende, vraag ik mij reeds jaren af waarom Israël vasthoudt aan een lap grond dat naar mijn en veler mening niet van hen is, waarop zij geen aanspraak kúnnen maken. Dit blijft voor mij een raadsel. Bovendien vraag ik mij af waarom grond niet gezamenlijk kan worden bewoond, bewerkt en verdeeld. Eigenlijk vraag ik het mij overigens geenszins meer af; gezamenlijk is helaas beslist niet mogelijk, zoals de (recente) geschiedenis reeds vaak heeft bewezen. Postuum natuurlijk doodzonde voor onder andere de heer Rabin. In het groot is van het volgende sprake: twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen.

Uiteindelijk ook hier, gaat het om RESPECT, het waarderen van andermans geloof en zijn of haar visie hierop!

In een ander kader, in mijn hiervoor geschreven beschouwing ARMOE TROEF, schreef ik ook al over RE, RE, RE, RE'SPECT en tolerantie ten opzichte van andersdenkenden, dissidenten. Veel mensen denken dat de mensheid uit eenheidsworsten bestaat, maar het tegendeel blijkt natuurlijk eerder waar en hiermee is natuurlijk geenszins iets mis; hieraan behoeft niet te worden gesleuteld...! Althans naar de mening van die anderen die zich hierin wel kunnen vinden. Wij zijn afhankelijk van elkaar in zowel arbeids- als vrijetijdsverkeer, maar ook in zowel sport- als cultureel-, wetenschappelijk- en het sociaal verkeer. Als je als mens die afhankelijkheid meemaakt, ermee wordt geconfronteerd, leef je aangenamer dan wanneer je jouw kont tegen de krib gooit en dus dwars gaat liggen en rebels bent.

Zelf heb ik in de eerste helft van de jaren '90 tegen de Duivel in het Kwadraat moeten strijden. Een zowel ongelijke als onrechtvaardige strijd waar uiteindelijk niet het recht, maar de macht van de verduivelde rechtspersoon zegevierde. Van een 100% gezond-fitte transformeerde ik in één klap en 45 uur naar 50% arbeidsongeschikt zonder relevant geheugen, dus zonder een geheugen van belang of betekenis. Ongewild het roer om en ik moest het over een andere boeg gooien. Leven met een beperking, aangeboren of niet, is geen sinecure. Zelf leef en werk ik al bijna drie decennia met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat is beslist geen lichte taak, maar samen met mijn fantastische partner en andere mensen die een niet te onderschatten rol spelen, zijn en worden hindernissen geslecht en geniet ik gezien mijn verleden en huidige omstandigheden een acceptabel leven. Treurig stemt mij dan een krantenkop als:

'Positie mensen met een beperking is verslechterd'.

Dinsdag 3 december jl. kopte Trouw op de cover met dit onderwerp. Verspreide macht over verschillende overheden, ofwel decentralisatie sinds 2015 is een van de oorzaken dat een alliantie voor mensen met een beperking Nederland een onvoldoende geeft, aangezien meer mensen dan voorheen, mensen dus met een beperking, vaak met werkloosheid worden geconfronteerd en in armoe leven. Hoewel daarentegen veel mensen met een beperking zelfredzaam zijn met een beetje hulp, dus niet zónder. Een niet goed uitgewerkte gedachte in de decentralisatie die ook nog eens met bezuinigingen gepaard ging. Mensen met een beperking zijn vaak niet zichtbaar, in elk geval niet opvallend zichtbaar, dus merk- en/of voelbaar. Net als ontevreden boeren stappen zij niet op tractoren richting het Haagse Malieveld. Nee, daarentegen zijn zij vaak afhankelijk en geïsoleerd zonder ook maar enige overlast te veroorzaken. Een positie in een niet door henzelf gecreëerde situatie die een optelsom vormt die hun situatie van reeds beperkt zijn extra kwetsbaar maakt...!

... *zonder religie of spiritualiteit ...

Schrijver: Annejan Kuperus, 5 december 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.469Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)