Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Compleet opgebrand en op aarde onnavulbaar

(voor Karyn Dwyer (1975 - 2018))

Je bent geboren als Karyn Elizabeth Dwyer (O'Dwyer) op 22 maart 1975 in Corner Brook, Newfoundland, Canada. Jouw ouders waren Donald en Elizabeth Dwyer. Je was de oudste van vijf kinderen. Je bent in een Schots-Iers, rooms-katholiek gezin geboren. Jij was negen jaar, toen jouw vader op zijn 38-ste door kanker overleed. Je hebt één zus en drie broers; Brad, Barry en Paul. Na het overlijden van jullie vader verhuisden jullie naar de geboorteplaats van jullie moeder Wabana op Bell Island. Later gingen jullie naar St.John's. Jij studeerde acteren bij het Jeugdtheater.

Op jouw tiende debuteerde je in het Arts and Culture Center. Je speelde de hoofdrol in 'Alice in Wonderland' in het Theatre Newfoundland. Als kind speelde je in diverse theaters in Newfoundland en Labrador. Verder speelde je in schoolproducties en won je acteerprijzen. Je hield openbare lezingen, je zong, je maakte muziek en je schreef in de schoolkrant. In Toronto ging je naar de George Brown Theatre School, in 1976 van start gegaan, met oud-studenten als Katherine Barrell, Samantha Bee, Claudette Mink, Valerie Buhagiar en Paul O'Sullivan, die op zijn 48-ste door een auto-ongeluk overleed. Zijn vrouw was/is de actrice Linda Kash, met wie hij drie kinderen kreeg.

Je ging een jaar naar de George Brown Theatre School en daarna kreeg je camera- en acteerles van David Rotenberg. Vervolgens ging je bij de acteur John Riven's Meisner in de leer. In 1994 debuteerde je in de film 'Boozecan', met de atheïstische David Cronenberg als jouw medespeler. Je schreef de one-woman-show 'Bad Girls', die je in de Rivoli opvoerde. In 1994 speelde je Phoebe in 'As You Like It' van grootmeester Shakespeare, naast Seana McKenna en Albert Schultz. Albert is mede-oprichter van het Soulpeper Theatre. Vier actrices beschuldigden hem van seksuele intimidatie en wangedragingen. Hij nam op 4 januari 2018 ontslag als artistiek directeur, puur om zijn bedrijf te redden, want die beschuldigingen blijft hij ontkennen. Het zijn rancuneuze bitches vanwege geblokte of eerder door eigen gebrek gestokte carrières en met een voor de hand liggende stok om mee te slaan. Vaak is het negatieve projectie en invulling van de zogenaamde slachtoffers zelf.

In 1999 overleed één van jouw broers op 24-jarige leeftijd. Jij streed daarna drie jaar tegen de ziekte, waaraan hij is overleden. In 1999 speelde jij Maggie in de lesbische, komische film 'Better Than Chocolate' van Anne Wheeler. Ook met Christina Cox en Ann-Marie MacDonald, die met de theaterregisseuse Alisa Palmer is getrouwd. De film kreeg wereldwijd talloze belangrijke prijzen. 'The Hollywood Reporter' noemde jou 'het hart en de ziel van de film' en de 'Chicago Tribune' schreef, dat jouw prestaties als Maggie ongetwijfeld het hoogtepunt van de film is. De film is inclusief lesbische vrijscènes onder een douche en bodypainting. In 1999 speelde je ook Summer Falls in de komedie 'Superstar' van Bruce McCulloch. Molly Shannon speelde de hoofdrol. Jij had prachtig rood haar.

Je speelde in de toneelstukken 'Romeo and Juliet', 'Suburbia' en 'Exercices in Depravity'. In die laatste film speelde je een junkie-prostituée. In 2002 speelde je in de korte film 'Polished' van Ed Gass-Donnelly, over een eenzame, oude zakenman, die naar het menselijk contact van de door jou gespeelde schoenpoetster smacht. Je speelde in de korte films 'Pony' en 'Dying Like Ophelia', bewerkingen van de toneelstukken 'White Biting Dog' en 'Lion in the Streets' van Judith Clare Thompson (1954, Toronto). Je speelde ook in vele tv-series en tv-films, zoals in de serie 'Kung Fu: The Legend Continues', 'The Stalking of Laurie Show', 'End of Summer', de komedie-drama serie 'Republic of Doyle', de serie 'First World Problems', geproduceerd door Albert Howell, en 'Shit Mainlanders Say to Newfoundlanders', waarin je jouw laatste tv-rol speelde. In 2017 speelde je jouw laatste, korte filmrol in 'Goodbye, Hello'.

Je leed aan een zware depressie en aan angsten. Op 25 september 2018 pleegde jij in Toronto zelfdoding. Je werd 43 jaar. De acteur Frank Chiesurin, die vaak met jou samenwerkte, zei, dat jij een mooie ziel hebt, dat jij zo gul, liefdevol en getalenteerd was, dat je was en bent nog steeds een zegen voor zo velen!.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)