Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vrijspraak die te denken geeft

(voor Blanca Errázuriz (1894 - 1940))

Je bent geboren als Blanca Elena Errázuris op 9 april 1894 in de kustplaats Viña del Mar in Chili. Jouw ouders waren Guillermo Errázuriz Urmeneta en Blanca Vergara Alvarez. Je was hun oudste dochter. Jouw vader was een mijnbouwmagnaat en jouw moeder was een beeldschone vrouw, die de Ster van Santiago werd genoemd. Jouw familie was politiek invloedrijk en van Baskische afkomst. Jij was twee jaar, toen jouw vader overleed. Je kreeg jouw opleiding aan het Sacred Heart Convent in Londen. Op jouw zestiende ontmoette jij in Chili de Amerikaanse zakenman/makelaar/voetballer John Gerard Longer de Saulles, geboren op 25 mei 1878 in South Bethlehem in Pennsylvania. Hij was in Chili om te onderhandelen over een nieuwe spoorlijn.

John en jij gingen al snel verloven en op 14 december 1911 zijn jullie in de Engelse Katholieke Kerk in Parijs getrouwd. Jullie woonden in New York City. John was een partner van het familie-eigendom, het onroerend goed bedrijf Heckscher & De Saulles. Hij was bevriend met president Woodrow Wilson, waar hij campagne voor voerde. John was eerder verloofd met de erfgename Mary Elsie Moore, de latere Prinses Civitella-Cesi, en Eleanor Granville Brown. Hij was kort minister en hij nam zelf ontslag. Op 25 december 1912 werd jullie zoon John (Jack) Longer de Saulles geboren. De staalmagnaat Charles Schwab was zijn peetvader. Vlak na de geboorte van John junior was John jou ontrouw.

In 1915 werd jij de vriendin van de verleidelijke acteur Rudolph Valentino, die toen 20 jaar was. Rudolph was smoorverliefd op jou. Jij wilde van John scheiden en Rudolph wilde graag in de rechtbank voor jou getuigen, dat zijn danspartner Joan Sawyer de minnares van John was. Het zou kunnen dat jij de minnares van Rudolph was. In de zomer van 1916 had jij de scheiding aangevraagd en in december 1916 was de scheiding goedgekeurd. John nam wraak op Rudolph door hem via zijn politieke vrienden te laten arresteren, samen met de hoerenmadam Thyme. Het bewijs was miniem, maar Rudolph moest enkele dagen naar de gevangenis en zijn reputatie was flink geschaad. Jij bedankte Rudolph niet eens en je verbrak het contact. Op 3 augustus 1917 was de officiële scheiding van John en jou.

Kort na de scheiding reed jij van jouw huis in Roslyn (New York) naar het huis van John in The Box in Meadowbrook Colony, nabij Westbury. Jouw Franse dienstmeisje Suzanne Monteau zat naast jou in de auto. Jij had juridische claims over de voogdij over John junior bij je, waarin stond dat John en jij een gedeelde voogdij hadden gekregen. Na 20.00 uur arriveerde jij in The Box, waar John op de veranda van zijn huis zat. John weigerde de beslissing van de rechtbank te erkennen. Jullie kregen een fikse ruzie en jij richtte een pistool op het hoofd van John. Je eiste, dat hij John junior direct aan jou mee zou geven. John probeerde jouw pistool af te pakken, waarbij jij hem met vijf kogels hebt neergeschoten. John werd zo snel mogelijk naar het Nassau County Hospital gebracht, waar hij om 22.20 uur overleed. Hij werd 39 jaar.

Jij wachtte bij John's huis, waar de politie jou arresteerde. Je werd beschuldigd van moord en je ging naar de Nassau County Jail in Mineola. Er volgde een spectaculair proces, die maandenlang de voorpagina's van de kranten domineerde. Jouw advocaat was Henry Uterhart en jouw belangrijkste getuige was jouw dienstmeisje Suzanne Monteau, die er immers bij was en die jouw versie van de gebeurtenis helemaal steunde en bevestigde. De pers omarmde jou en je was de heldin van de suffragettes, die jou als een slachtoffer van het heersende chauvinisme zagen. Hoewel hij er niets mee te maken had, werd Rudolph weer als zondebok gebruikt. Op 1 december 1917 werd jij unaniem vrijgesproken. Dat zal wel met zelfverdediging te maken hebben gehad, maar John was wel ongewapend, dus klopt er geen hout van. Ik vermoed dat jouw rijkdom en de sluwe tactiek van jouw advocaat de doorslag hebben gegeven.

In ieder geval verhuisde jij naar San Francisco en je kreeg de hele voogdij over John junior. Later verhuisde je met John junior naar Japan en weer later naar Chili. Op 22 december 1921 trouwde je in Santiago met de ingenieur Fernando Santa Cruz Wilson. Later volgde er een scheiding. Eind jaren dertig had je een slechte gezondheid en was je van John junior vervreemd geraakt. John junior verbrak het contact met jou en hij ging naar de Verenigde Staten. Rudolph had een glansrijke carrière in Hollywood opgebouwd, maar hij overleed op 23 augustus 1926 door pleuritis. Hij werd 31 jaar. Je had nooit op zijn telefoontjes gereageerd en je wilde hem niet meer zien. Dat kon dan ook niet meer.

Op 20 maart 1940 pleegde jij zelfdoding in jouw huis in Viña del Mar. Je nam een overdosis barbituraten en je werd 45 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 februari 2020


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)