Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Was toch gewoon van die rusteloze gek gescheiden!

(voor Agustina Pastora Andrade (1858 - 1891))

Je bent geboren op 9 september 1858 in Gualeguaychú, Entre Rios, Argentinië. Naast jou hadden jouw ouders nog vier kinderen; Elloisa, Mariano, Olegario en Lelia. Jouw vader was de beroemde dichter Olegario Victor Andrade (1839 - 1882). Hij was op 6 maart 1839 in Rio Grande do Sul geboren. Hij was ook een journalist en een politicus. Jouw moeder was Maria Eloisa Quiñones Gonzáles. Gualeguaychú ligt op de linkeroever van de rivier Gualeguaychú. De stad is op 18 oktober 1783 opgericht door de Spaanse sergeant-majoor/gouverneur Juan Tomás Julián Marcos de Rocamora, die ook vier andere steden in Entre Rios stichtte. Deze vechtjas had in Uruguay tegen de Portugezen gevochten. In september 1845 plunderden de soldaten van de Italiaanse generaal/vrijmetselaar Giuseppe Garibaldi Gualeguaychú. Rare snuiters allemaal. De stad heeft warmwaterbronnen en twee thermen. In 1863 begon de bouw van de Kathedraal Sint-Joseph.

Op jouw zestiende begon jij jouw gedichten te publiceren. Met jouw vader en de politicus Leandro Nicéforo Alem werkte je aan het Álbum poético Argentino, in 1877 verschenen. Leandro pleegde op 10 juli 1896 zelfdoding in Buenos Aires. Hij werd 54 jaar. Jij was beïnvloed door Victor Hugo en Gustavo Adolfo Bécquer, die op zijn 34-ste door tuberculose en syfilis overleed. In 1878 verscheen jouw dichtbundel 'Lagrimas' en in 1879 'Flor de un dia'. Benigno Tejeiro Martinez en Martin Coronado prezen jouw gedichten. Door de aanmoediging van jouw vader ging jij in het tijdschrift 'La Tribuna' publiceren. Je ontmoette de militaire officier en ontdekkingsreiziger Ramón Lista, die Zuid-Argentinië verkende. In 1878 verscheen de dichtbundel 'Prometeo' (Prometheus) van jouw vader, bij La Tribuna in Buenos Aires. In 1879 zijn Ramón en jij getrouwd. Hij onderzocht de kust tussen Carmen de Patagones en San Antonio. Hij verkende het gebied van Patagonië van Valcheta tot Choele Choel en de Rivier Deseado.

Op 30 oktober 1882 overleed jouw vader in Buenos Aires. Hij werd 43 jaar en hij is in de Begraafplaats La Recoleta begraven, gebouwd rondom het klooster en de kerk uit 1732 van de monniken van de Orde van de Recoletos. Deze monnikenorde is in 1822 ontbonden. In 1884 reisde Ramón 3500 kilometer te paard en ontdekte hij de belangrijkste rivieren, die in de Atlantische Oceaan stromen. Hij was de eerste Argentijn, die het eiland Tierra del Fuego verkende. Daar woonden de Selknam mensen (Onas). Hij had een kapelaan en 25 soldaten bij zich en hij was medeverantwoordelijk voor de moord op 26 Indianen. Hij zei, dat het eiland door kannibalen was bewoond, de laagste mensensoort. De Indianen stonden hem niet toe om hen antropometrisch te onderzoeken. Een paar vrouwen stuurde hij naar Rio Gallegos. Van 1887 tot 1892 was hij de tweede gouverneur van de Territorio Nacional de Santa Cruz.

In 1890 voer Ramón met een stoomboot over de Santa Cruz rivier richting Argentino Lake. Jij woonde met jullie twee jonge dochters in zijn huis in Temperley, in 1854 gesticht door de textielhandelaar/landeigenaar George Temperley. Hij begon met de bouw van zijn landhuis. Temperley lag zo'n 20 kilometer vanaf Buenos Aires. Jouw dochters en jij zagen Ramón niet veel. Jij ontdekte dat hij in Patagonië met een inheemse, Tehuelche vrouw, genaamd Koila, een dochter had gekregen. Met een gebroken hart sloot je jezelf maandenlang in huis op. Tenslotte bracht je jouw dochters naar jouw moeder, zodat die voor hen kon zorgen.

Op 10 februari 1891 pleegde jij zelfdoding met een revolver. Je werd 32 jaar en je bent in de begraafplaats La Recoleta in Buenos Aires begraven. Ramón werd op 23 november 1897 in Miraflores vermoord. Hij verkende de Rivier Pilcomayo in het gebied van de vijandige Nakotoi-Indianen. Hij werd 41 jaar en hij is net als jou in het Andrade-familiegraf begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)