Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net zo wanhopig depressief als Virginia Woolf

(voor Ann Quin (1936 - 1973))

Je bent geboren op 17 maart 1936 in de badplaats Brighton, voortgekomen uit het neolitische Whitehawk Camp, wat 1000 jaar ouder dan Stonehenge uit zo'n 2500 jaar voor Christus was. In de derde eeuw voor Christus stond er de Brythonische nederzetting Hollingbury Castle. Tien mijl daar vandaan lag Cissbury Rind, het grootste heuvelfort van Sussex, zeg maar de hoofdstad. De Kelten stichtten het dorp Bristelmestune, waaruit het huidige Brighton is ontstaan. In 1086 woonden er nog maar 400 mensen, in 1640 zo'n 4000 en in 1901 ruim 120.000. De St Nicholas Church in het centrum stamt uit de 14de eeuw. De illustrator/schrijver Aubrey Beardsley is op 31, Buckingham Road in Brighton geboren.

Jouw vader verliet het gezin en je bent door jouw moeder verzorgd en opgevoed. Tot jouw 17-de ging jij naar een rooms-katholieke school in het klooster van het Heilig Sacrament in Brighton, oftewel het St. Martha's in Rottingdean of the Blessed Sacrement aan Walpole Road, gebouwd in 1913. Daar werd door de meisjes netbal en tennis gespeeld, maar geen hockey (lacrosse), wat de nonnen te gevaarlijk en onvrouwelijk vonden. Je kon er stiekem naar de voorbij wandelende jongens van het Brighton College loeren, zolang een non of leraar nog niet in de klas was. Vanaf 1971 heet het Brighton College het Brighton College Junior School. Het schooluniform was een jurkje net een gestreepte stropdas. Jouw school en kerk lag/ligt op de hoek van Belle Vue Gardens. Boven de ingang van de kerk is een rond glas-in-lood-raam met een achtster. Pal voor de ingang van kerk staat nu een oerlelijke, witte garage. Functionalisme voor estheticisme. Afbreken die zooi.

Jij volgde een opleiding tot stenotypiste en je werkte in het kantoor van een advocaat. Je verhuisde naar Soho, Londen, waar je romans begon te schrijven. Je kreeg een liefdesrelatie met de kunstenaar Billy Apple, geboren als Barrie Bates op 31 december 1935 in Auckland, Nieuw-Zeeland. Hij had geen schooldiploma's behaald en in 1951 werkte hij als een assistent bij een verffabrikant. Hij nam avondlessen aan de Elam School of Fine Arts in Auckland, met zelfs een Mondriaangebouw. De filmregisseuse Nikola Jean Caro ging ook naar deze school. Zij maakte o.a. 'Whale Rider' uit 2002, met Keisha Castle-Hughes in de hoofdrol en met muziek van Lisa Gerrard. Van 1959 tot 1962 studeerde Barrie aan het Royal College of Art in Londen, waar hij o.a. de schilders/artiesten David Hockney, Derek Boshier, Frank Bowling en Pauline Boty (1938 - 1966) ontmoette, net als hij aanhangers van de popart beweging. Pauline overleed op haar 28-ste door Thymoma-kanker. Zij weigerde chemotherapie en tegen de pijn rookte zij marihuana. Haar dochter Boty Goodwin overleed op haar 29-ste in 1995 door een overdosis.

Barrie verhuisde in 1964 naar New York en hij werkte ook samen met Andy Warhol. Hij was één van de eersten, die met neon kunstwerken maakte. In 1969 startte hij zijn alternatieve expositieruimte 'Apple' op 161 West Twenty-third Street. Sinds 1990 woont hij weer in Auckland. Jij was de ghostwriter van zijn thesis, artistieke stellingname. Jij leed aan psychische stoornissen, met name tijdens het werken in een hotel in Cornwall. Je onderging elektroshockbehandelingen. In 1964 reisde jij naar Amerika, omdat je de D.H. Lawrence Fellowship had gewonnen, naast nog een ander Fellowship. Je werd vergeleken met Beckett, Claude of Nathalie Sarraute, Robert Pinget, Duras en Burroughs. In 1964 verscheen jouw debuutroman 'Berg' bij Calder & Boyards in Londen. 'Berg' is o.a. beïnvloed door Virginia Woolf en Helen Emily Woods. In 1966 verscheen jouw tweede roman 'Three' bij Calder & Boyards. In 1969 verscheen jouw derde roman 'Passages' bij Marion Boyards in Londen. John Calder was zijn eigen gang gegaan. En in 1972 verscheen jouw vierde roman 'Tripticks' bij Marion Boyards. Jouw reis naar Amerika, die een jaar duurde, vormde de basis voor 'Tripticks'. Marion overleed in 1999 en haar dochter Catheryn Kilgarriff runt nu de uitgeverij.

'Tripticks' is nogal komisch geïllustreerd door jouw minnares Carol Annand. In 2018 verscheen 'The Unmapped Country: Stories and Fragments', samengesteld door Jennifer Hodgson. Misschien zat je in de knoop door jouw seksuele geaardheid en kon je de veroordelende druk van de ouderwetse massa niet chargeren, maar ik vermoed eerder, dat je door de onverwerkte trauma's en de massaal en grotesk teruggekeerde spookbeelden uit jouw verleden bent gekapseisd. Op 17 augustus 1973 pleegde jij zelfdoding door jezelf bij Brighton's Palace Pier in de zee te verdrinken. Je werd 37 jaar. De getuige Albert Fox heeft jou in de zee zien lopen en hij belde de politie. Lekker snugger. De volgende dag is jouw ontzielde lichaam door een zeiler gevonden, nabij Shoreham Harbour. Je bent waarschijnlijk in de Brighton Extra-Mural Cemetery uit 1851 begraven. Daar is ook de Zweedse dichter Eric Stenbock (1860 - 1895) begraven, behalve dan zijn hart. Hij was zwaar aan de alcohol en de opium verslaafd. Hij overleed door levercirrose. Of je bent in de Woodvale Cemetery begraven. Beiden liggen aan Lewes Road.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)