Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Culinaire horrorkermis

(Bizarre dierentuin in Wuhan)


(Ook) civetkatten (zelf), zeer waarschijnlijk dragers van het (dodelijk) Wuhanvirus, kunnen er niets aan doen, zijn dus zelf geenszins verantwoordelijk voor het coronavirus en zeker niet voor de mondiale verspreiding van dit dodelijk vergif, deze smetstof, op moment van schrijven van deze beschouwing verantwoordelijk voor tenminste vele tienduizendtallen dodelijke slachtoffers. In ons land zijn er inmiddels ruim honderd geregistreerd, maar dit aantal loopt zonder enige twijfel enorm op, want het besmettingsgevaar is aanzienlijk.

Onherroepelijk grijpt dit virus om zich heen; ongeïnteresseerd dodelijk, maar bovenal voor het menselijk oog onzichtbaar. Een vliegenmepper is zinloos en de coronaklapper is misschien in ontwikkeling, maar bij mijn weten nog niet uitgevonden...!

Zeer waarschijnlijk ligt de oorsprong van het coronavirus, vrijwel zeker zelfs, op een van de vele, veelal onhygiënische vismarkten in China. In 2001 heb ik zelf zo'n markt in de Chinese hoofdstad Beijing bezocht. Inmiddels dus bijna twee decennia geleden. De bekendste zeevruchtenmarkt van Wuhan, de onheilsplek, is reeds sinds december 2019 gesloten. Honderden stalletjes, meer dan 1000 kramen, verspreid over een oppervlakte van negen voetbalvelden, bieden geroosterd vlees van wolvenpuppy's, roergebakken civetkat en slangen- of salamandersoep. Ooit beschreef Grote Roerganger Mao de karper, die op de vismarkt van Wuhan gestoomd met paddenstoelen, bamboescheuten en kippensoep wordt aangeboden. Een delicatessenmarkt is het, met verse kreeft en langoustines. Dit zijn Noorse kreeften.

Meer lijkt deze markt eerder op een bizarre dierentuin. Ook de term, zelfstandig naamwoord met bijvoeglijk naamwoord, culinaire horrorkermis, wordt vaak gebezigd. Deze markt echter is een begrip in deze explosief groeiende handelsstad. Een gigantische slagerij in de miljoenenstad Wuhan alwaar, topografisch weetje, de Jangtsekiang en de Hanrivier samenvloeien. Dit overigens geheel terzijde, want, in onze westerse ogen behoorlijk bizar, is het in de Chinese eetcultuur traditie dat Chinezen het door hen uitgezochte vlees voor hun eigen ogen laat slachten. China kent werkelijk een keizerlijke keuken, maar daarentegen ook een lange lijst aan voedselcrises. Wuhan als Ground Zero van de corona-epidemie meldde een Britse krant op ad.nl. Als stad alwaar het coronavirus ontplofte, waarna koorts, kortademigheid, hoesten, longontsteking, leverfalen en dood in het ergste geval zich verspreiden en mondiaal inmiddels welig tieren. De civetkat, hoofdverdachte als drager van het virus, is in China online te koop voor ongeveer 200 euro per dier. De puntjes op de spreekwoordelijke I=i zullen aangaande het Wuhanvirus nooit kunnen worden gezet. Men zal waarschijnlijk nooit kunnen zeggen, laat staan bevestigen, dat de Wuhanzeevruchtenmarkt de enige bron van het coronavirus is geweest.

Mogelijk, misschien waarschijnlijk, heeft een persoon van een besmette vleermuis gegeten of is een of ander dier dat een beet van zo'n besmette vleermuis heeft gehad door een carnivoor geconsumeerd...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 22 maart 2020


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 1 stemmen 160Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
24 maart 2020
Jij zal niet willen, laat staan kunnen ontkennen dat het hier wel verdomd veel op lijkt...! Waar of niet?

Eens/Oneens*


*Doorhalen hetgeen niet van toepassing is...!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 maart 2020
Wie heeft kunnen voorvoelen (jij?) dat t woord 'coronavirus' n perfect anagram is van 'carnivorous', dat zoals je weet 'vleesetend' betekent, en dat t werkwoord 'to vaccinate' verandert in 'to can a civet' ofwel t vlees van dit rusteloze knaagdiertje inblikken. Zouden wij mensen nu moeten boeten voor ons gulzige wangedrag en de roofbouw op deze dasachtige koffieboonpoeper?
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
23 maart 2020
Jij, beste Ton, bent zonder enige twijfel een intelligente man; precies de reden dat jouw reactie, 'k weet zeker niet alleen voor mij, niet de duiden is. Lees en indien nodig, herlees de derde, maar vooral vierde alinea van mijn 'Culinaire horrorkermis' en kom tot de conclusie dat civetkatten, wel of niet met mondkapjes voor en steriele handschoentjes aan, zoals jij cynisch becommentarieert, zo goed als zeker, zoals ik eerder al schreef, vrijwel zonder enige twijfel, wel oorzaak moeten zijn; hygiëne is letterlijk van levensbelang en deze is afgelopen december te Wuhan onvoldoende toegepast...! De wereld ondervindt hiervan nu de dramatische gevolgen; het zal jouw dierbare maar zijn die door dit virus wordt geveld...!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 maart 2020
Ik ben benieuwd waar het laboratorium is (Wuhan misschien, China's enige level 4 microbiology laboratorium?) waarin die civetkatten, met mondkapjes voor en steriele handschoentjes aan, deze variant van het kroonvirus in elkaar hebben geknutseld. Het moeten wel heel intelligente wezentjes zijn..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)