Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ondanks de blinde tirannie van jouw agressieve vader

(voor Carl Spitteler (1845 - 1924))

Je bent geboren als Carl Friedrich Georg Spitteler op 24 april 1845 in Liestal, gelegen aan de rivier de Ergolz. Jouw vader Karl Spitteler was een rechter en een schrijver van streekromans. Jouw moeder was Anna Dorothea Brodbeck. Jij was de oudste van drie zonen. De schrijvers Max Gertsch, E.y. Meyer en Mark Ramseier zijn er ook geboren. In 1849 verhuisde je naar Bern, waar jouw vader de eerste, federale penningmeester was. In 1856 ging jij naar Liestal terug. Je trok als kind meer naar jouw moeder, dan naar jouw autoritaire vader. Je ging naar het humanistische gymnasium en het Gymnasium am Münsterplatz in Basel, waar jouw leraar kunstgeschiedenis Jacob Burckhardt jou sterk beïnvloedde. Friedrich Nietzsche werd er later professor in de klassieke filologie en hij roemde Burckhardt. Je kreeg ook les van de taalkundige Wilhelm Wackernagel, gespecialiseerd in Germaanse studies, die jou eveneens beïnvloedde.

Door een heftige ruzie met jouw vader over jouw carrière en studiekeuze, verliet jij in 1864 het gymnasium en ging jij met weinig geld door Zwitserland zwerven om na drie weken in Luzern te stranden. Je wilde namelijk een kunstenaar worden. Jouw vader wilde dat jij rechten ging studeren. Je verbleef zo'n tien maanden bij de schrijver Julius Rüegger. In Basel was hij professor in de Duitse taal- en letterkunde. Hij was een leerling van de filoloog/geleerde Karl Lachmann, een goede vriend van Wilhelm en Jacob Grimm. Wilhelm overleed in 1869. Tenslotte studeerde je af als theoloog. Daarna was je van augustus 1871 tot 1879 gouverneur bij adellijke, Baltische families in Sint-Petersburg. Je was ook in Finland. In 1879 ging je weer naar Zwitserland en was je leraar in oude talen en geschiedenis.

Jij debuteerde in 1881 met de dichtbundel 'Prometheus und Epimetheus', een mythisch epos van jamben en prozagedichten. Je beschreef de heldendaad en het eerherstel van Prometheus en het lot van de mensen onder het bewind van Epimetheus, een domme neef van Zeus en de broer van Prometheus. Epimetheus trouwde met Pandora, die het vat met alle ongelukken opende, inclusief de Hoop. In 1883 trouwde jij met de aantrekkelijke, Nederlandse jongedame Maria Op den Hooff, die in Zwitserland woonde, omdat haar ouders daar vanwege hun longaandoeningen waren. Maria was een oud-leerlinge van jou. In 1885 werd je journalist voor 'Der Kunstwart'. In 1886 werd jullie dochter Anna geboren. In 1890 werd je redacteur van de Neue Zürcher Zeitung. Op jouw 47-ste werd je financieel onafhankelijk door het overlijden van jouw schoonouders. In 1891 werd jullie tweede dochter Marie Adéle geboren. Je ging in Luzern wonen en je werd een succesvolle literator. Je correspondeerde met Nietzsche, die op 25 augustus 1900 overleed. Hij moest zijn extreme genialiteit met ongeneeslijke gekte bekopen. Hij werd 55 jaar.

In 1905 kreeg jij het eredoctoraat van de Universiteit van Zürich. In 1906 verscheen jouw roman 'Imago', waarin je een sociale en psychologische analyse van een conflict tussen de introverte en de extraverte mens beschrijft. Met dit boek vertoon je jouw inzichten in de psycho-analyse en de dieptepsychologie, in de geest van de rijzende sterren Freud en Jung. Op jouw 65-ste was je wereldberoemd. Je was levenslang bevriend met de schrijver/journalist Joseph Victor Widmann, tot zijn overlijden op 6 november 1911 in Bern. In 1920 ontving jij de Nobelprijs voor de Literatuur en de Grosser Schillerpreis. Jij overleed op 29 december 1924 in Luzern en je bent in de begraafplaats Friedental begraven. Je werd 79 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 20Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)