Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vlak voor een nieuw leven in Amerika verdronken

(voor Margaret Fuller (1810 - 1850))

Je bent geboren als Sarah Margaret Fuller op 23 mei 1810 nabij Cambridgeport, in Massachusetts. Jouw vader, de politicus en het Congreslid Timothy Fuller (1778 - 1835) heeft jou thuis onderwezen. Vanaf jouw derde leerde jij lezen en schrijven. Jij woonde tot jouw zestiende op 71 Cherry Street in Cambridgeport. Op jouw derde werd jouw zus Julia Adelaide geboren, die na 14 maanden overleed. Jouw vader leerde jou ook Latijn. In mei 1815 werd jouw broer Eugene geboren. In 1817 werd jouw broer William Henry geboren. In 1819 ging jij naar de Port School in Cambridgeport. Van 1821 tot 1822 zat jij op het Boston Lyceum for the Education of the Young Ladies op Mount Vernon Street. In 1824 ging jij naar de School for Young Ladies in Groton.

Op jouw zestiende ging jij huiswaarts en las jij de wereldliteratuur en studeerde jij de moderne talen. De kinderboekenschrijfster Eliza Ware Farrar probeerde jou tot jouw 20-ste de vrouwelijke etiquette bij te brengen. Je was de meest veelbelezen persoon in New England. Je gaf privélessen en jouw eerste publicatie in 1834 was een reactie op de staatsman/historicus George Bancroft in het eerste, literaire tijdschrift van de Verenigde Staten 'North American Review'. In juni 1835 schreef je kritiek op de biografieën over de dichter George Crabbe en de schrijfster Hannah More. Je leed jouw hele leven aan een ernstige migraine. Op 1 oktober 1835 overleed jouw vader door de cholera. Hij werd 57 jaar en hij is in de Mount Auburn Cemetery begraven. Twee ooms beheerden het erfenisgeld, wat jij vernederend en betreurenswaardig vond.

In 1836 was je voor een jaar een lerares aan de Bronson Alcott's Temple School in Boston. Daarna was je lerares aan de Greene Street School in Providence. Jullie verkochten de familieboerderij in Groton om naar Jamaica Plain te verhuizen. In het huis van de Peabody's in Boston hield jij diepgaande gesprekken met gelijkgestemde vrouwen, zoals de feministe Sophia Ripley, de dichteres/Transcendentaliste Caroline Tappan en de dichteres/abolitioniste Maria White Lowell, getrouwd met de romantische dichter James Russell Lowell. Maria overleed op 27 oktober 1853. Zij werd 32 jaar. Jij was ook een aanhanger van het Transcendentalisme. Je vocht voor vrouwenrechten, voor het recht op onderwijs en werk. De dichter/filosoof Ralph Waldo Emerson vroeg jou om een redactrice van het transcendentalistische tijdschrift 'The Dial' te worden, wat je van 1840 tot 1842 deed. Je ging vaak naar de Brook Farm van George en Sophia Ripley, een experimentele gemeenschap volgens het transcendentalisme.

In 1844 verscheen jouw boek 'Summer on the Lakes', over jouw contact met de Indianen. In 1845 verscheen 'Woman in the Nineteenth Century', het eerste, grote, feministische boek in Amerika. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardige zielen. Vrouwen moeten leren zelfstandige individuen te worden en de overheersende invloed van de mannen schrappen. De verschillen zijn niet tussen mannen en vrouwen, want beiden hebben mannelijke en vrouwelijke energieën, maar tussen individuen. Er is geen geheel mannelijke en geen puur vrouwelijke vrouw. Vrouwen hebben intellectuele en religieuze vrijheid nodig, net als de mannen. Mannen en vrouwen zijn even goddelijk, ook in het christendom met zijn mannelijke en vrouwelijke heiligen.

Je was vier jaar literair criticus bij de New York Tribune. Je was betrokken bij een liefdesschandaal tussen Edgar Allan Poe en de dichteressen Frances Sargent Osgood en Elizabeth Fries Ellet. Het ging om jaloezie en ongewenste bemoeienissen. In 1846 was jij de eerste, vrouwelijke, buitenlandse correspondent voor de New York Tribune in Europa. Je interviewde o.a. George Sand, Thomas Carlyle, Robert Browning en de politicus/journalist Giuseppe Mazzini. Je kreeg een liefdesaffaire met de markies/revolutionair Giovanni Angelo Ossoli, met wie je naar Florence ging. Begin september 1848 werd jullie zoon Angelo Eugene Philip Ossoli geboren. Zijn bijnaam was Angelino. Giovanni en jij steunden de revolutie van Ossoli om in 1849 een Romeinse Republiek te stichten. Giovanni vocht mee en jij werkte als vrijwilliger in een ziekenhuis. De republikeinen verloren en jullie vluchtten naar Parijs, waar jij Elizabeth Barrett Browning ontmoette.

Op 17 mei 1850 gingen Giovanni, Angelo en jij op het Amerikaanse koopvaardijvrachtschip 'Elizabeth' naar Amerika. Het schip vervoerde vooral marmer uit Carrara. Jij had sombere voorgevoelens en jij was extreem angstig. Je dacht binnenkort te overlijden.
De kapitein, Seth Hasty, overleed door de pokken. Angelo herstelde van de pokken. Op 19 juli 1850 voer de eerste stuurman Bangs op een zandbank, nog geen 100 meter vanaf Fire Island. De mensen op het strand bekommerden zich enkel om de lading van het schip. Door een enorme golf werden jullie overboord geslagen en zijn jullie verdronken. Alleen Angelo is aangespoeld. Jij werd 40 jaar en Angelo werd 1 jaar. Op Mount Auburn Cemetery is een cenotaaf voor Giovanni en jou gebouwd, terwijl Angelo daaronder is begraven. Door de inspanning van de dichteres Julia Ward Howe is er in 1901 op het strand van Fire Island een gedenkteken voor jou opgericht.

Schrijver: Joanan Rutgers
29 maart 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 19



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)