Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De muzikale meesterzet van Kraftwerk

Kraftwerk is een Duitse band, die in 1970 is opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. In 1968 hebben zij elkaar bij een cursus muziekimprovisatie aan het conservatorium ontmoet. Ralf is geboren op 20 augustus 1946 in Krefeld. Zijn vader was een rijke textielkoopman. Na het gymnasium volgde hij architectuurlessen aan de Akademie Remscheid für Kulturelle Bildung in Küppelstein. Daarna studeerde hij muziek aan het conservatorium Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf. Eind 1970 voltooide hij een architectuurstudie aan de RWTH Aachen Universität. Hij is beïnvloed door de componisten Karlheinz Stockhausen en Oskar Sala.

Florian is geboren op 7 april 1947 in Öhningen-Kattenhorn. Zijn vader was de architect Paul Schneider-Esleben. Hij heeft twee jongere zussen. Op zijn derde verhuisde hij naar Düsseldorf, waar hij in een riant huis aan de Leo Statzstrasse woonde. Hij ging naar hetzelfde gymnasium als waar Michael Rother naartoe ging, de oprichter van de band Neu!. Florian maakte zijn gymnasium niet af en hij ging naar een kostschool in Bad Godesberg. Daarna ging hij naar de Robert-Schumann-Hochschule, waar hij van Rosemarie Popp pianolessen kreeg. Zijn echtgenote en hij kregen samen een dochter.

In 1967 was Florian de fluitist van de band Pissoff. De band oefende geregeld in de kelder van Florian's ouderlijke huis. In 1968 verliet hij de band. Hij studeerde muziekwetenschap op de kunstacademie van Remscheid. In die tijd ontmoette hij Ralf, waarmee hij de band Organisation startte. Florian speelt dwarsfluit met electronische effecten, viool en electrische gitaar. Ralf bespeelt de keyboards. Ze waren beïnvloed door Pink Floyd en de electronische band Tangerine Dream. In maart 1970 kwamen de drummer Klaus Dinger en de drummer Andreas Hohmann erbij en werd de band Kraftwerk genoemd. Ralf woonde een tijd aan de Berger Allee 9 in Düsseldorf. In de jaren tachtig woonde hij weer in Krefeld. De bandleden hadden een uitbundig uitgaansleven.

Karl was een dictator met geen empathie, die zijn muzikale wil aan de anderen oplegde. Hij leidde Kraftwerk als een kapitalistisch bedrijf, met zichzelf als de president en Florian als de vice-president. In 1970 verscheen het debuutalbum 'Tone float' bij Philips, in 1971 verscheen 'Kraftwerk', in 1972 'Kraftwerk 2', in 1973 'Ralf und Florian', met medewerking van de kunstenaar Emil Schult, in 1974 'Autobahn', in 1975 'Radio-Aktivität', in 1977 'Trans-Europa Express' en in 1978 'Die Mensch-Machine', met de hit 'The Model', wat in Engeland op nummer 1 stond. De eigen opnamestudio Kling Klang Studio zat op de Mintropstrasse 16 in Düsseldorf, grenzend aan het Düsseldorf Hauptbahnhof. In 2009 is het naar Meerbusch-Osterath verhuisd. Vanaf 1974 kwamen Karl Bartos (percussie, vibraphone, keyboards) en Wolfgang Flür (electronische percussie) erbij. Voor lange tijd.

Ralf zingt en bespeelt synthesizers, keyboards, orgel, drums, percussie, (bas)gitaar en vocoder. Florian deed de achtergrondzang, synthesizers, vocoder, dwarsfluit (ook electronisch) en computergegenereerde vocalen. Hun muziekproducent was Konrad Plank (1940 - 1987), die ook werkte voor o.a.: Ultravox, Eurythmics, Clannad, Nina Hagen, The Scorpions, Miranda Sex Garden en Echo and the Bunnyman. Konrad overleed op zijn 47-ste door kanker. Rond 1987 verliet Wolfgang Flür de band, die vond dat de band gestrand was. Karl Bartos verliet de band in 1990. Tijdens de tournees zaten Ralf en Florian altijd in tophotels en Wolfgang en Karl in middenklasse hotels. De laatsten kregen een vast salaris, terwijl de opbrengsten van de albums en de tournees naar Ralf en Florian gingen.

In 2009 verliet Florian Kraftwerk, verlost van de tirannie van Ralf. Wolfgang vindt het beschamend dat Ralf Kraftwerk voortzet, terwijl Karl en hij al jaren geleden wisten dat het voorbij was. Er is van de glorietijd weinig overgebleven. Het album 'Computer World' uit 1981 markeert zo ongeveer de teloorgang. En anders 'Electric Café' uit november 1986. Vele synthpop groepen zijn door Kraftwerk beïnvloed, zoals: Orchestral Manoeuvres in the Dark, Ultravox, The Human League, Visage, Soft Cell, Depeche Mode, Erasure, Yazoo, Björk, Joy Division, met later, na het overlijden van Ian Curtis, New Order, David Bowie en Blondie. Ian Curtis, de zanger van Joy Division, was een grote fan van Kraftwerk en hij liet zijn bandleden naar hun albums luisteren, wat van grote invloed is geweest. Veel Kraftwerk-nummers zijn gecoverd, o.a. door U2, Simple Minds en Siouxie and the Banshees.The Hall of Mirrors
(van het album 'Trans-Europe Express', wat op 1 maart 1977 verscheen)


A young man stepped into the hall of mirrors
Where he discovered a reflection of himself
Even the greatest stars
Discover themselves in the looking glass
Sometimes he saw his real face
And sometimes a stranger at his place
He fell in love with the image of himself
And suddenly the picture was distorted
He made up the person he wanted to be
And changed into a new personality
The artist is living in the mirror
With the echoes of himself
Even the greatest stars
Live their lives in the looking glass
Even the greatest stars
Fix their face in the looking glass
Even the greatest stars
Live their lives in the looking glass

Schrijver: Joanan Rutgers
18 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)