Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zwart-romantische voorlezer van koningin Augusta

(voor Jules Laforgue (1860 - 1887))

Je bent geboren op 16 augustus 1860 in Montevideo. Jouw ouders waren Pauline Lacollay en Charles-Benoît Laforgue, een leraar en later een bankmedewerker bij de Duplessis Bank. Jij was de tweede van elf kinderen. Jouw oudste broer Émile werd een belangrijke beeldhouwer. Jouw vader gaf in Uruguay cursussen in het Frans, Latijn en Grieks. In 1866 verhuisden jullie naar Tarbes, de geboortestad van jouw vader. Van 1868 tot 1875 zat je op de kostschool lycée Théophile Gautier de Tarbes, waar jouw mentor de politicus Théophile Delcassé was.

In oktober 1876 ging jij naar jouw familie op 66 rue des Moines in Parijs. Zij waren in mei 1875 uit Uruguay gekomen. In april 1877 overleed jouw moeder tijdens de bevalling. Jouw vader ging een tijd naar Tarbes terug en jij bleef in Parijs om aan de lycée Fontanes aan de Rue du Havre te studeren. Jouw vader ging met de elf kinderen op 5 rue Berthollet in Parijs wonen. Van 1879 tot juli 1881 woonde jij op dit adres. Émile ging naar de École des beaux-arts op 14 rue Bonaparte. Je besprak alles met jouw zus Marie. Je wist niet voor jouw Bachelor van Filosofie te slagen, deels omdat je door jouw verlegenheid mondeling onbekwaam was. Je las dichtwerk en filosofie en je was vijf uur per dag in de bibliotheken. Je at slecht en alles ging moeizaam. Je was medewerker van het tijdschrift 'La Wasp'.

In 1879 verschenen jouw eerste gedichten in de tijdschriften 'L'Enfer' en 'La Guêpe' in Toulouse. Je werd lid van de Hydropathes, waar je de andere symbolisten ontmoette. In 1880 verschenen jouw gedichten in het weekblad 'La Vie Moderne', opgericht door de uitgever/kunstverzamelaar George Carpenter, getrouwd met de salonnière Marguerite Lemonnier en bevriend met Emile Zola. De hoofdredacteur was de dichter Émile Bergerat, getrouwd met Estelle Gautier, de dochter van Théophile Gautier. Émile gaf jou 20 francs voor de publicatie. Via de symbolistische dichter Gustave Kahn en de schrijver Paul Bourget werd jij de secretaris van Charles Éphrussi, een verzamelaar van impressionistische kunst. Gustave Kahn was net als jij een pionier van het vrije vers.

De historicus/kunstcriticus Charles Éphrussi was bevriend met Marcel Proust en zijn minnares was de getrouwde bankiersvrouw Louise Cahen d'Anvers. Jij verdiende 150 francs per maand en jij werkte aan een studie over Albrecht Dürer. Je woonde in een kamer aan de Rue Monsieur-le-Prince. 18 november 1891 ging jij naar Berlijn, waar je de voorlezer van de elegante koningin/keizerin Augusta van Saksen-Weimar-Eisenach (1811 - 1890) werd. Op diezelfde dag overleed jouw vader.
Je las Augusta ongeveer twee uur per dag voor en je ontdekte de Duitse literatuur, met name Heinrich Heine. Je verdiende 9000 francs per jaar. Je ging gebukt onder zwaarmoedigheid en verveling. Het lezen van de Duitse romantici en jouw tuberculose waren daar debet aan.

In Berlijn woonde je in een appartement in het Prinzessinen-Palais aan Unter den Linden. Je las Augusta Franse romans en krantenartikelen voor. Je reisde door Europa, want van mei tot november vergezelde je keizerin Augusta op haar vakantiereizen. Je kocht veel boeken en 's avonds bezocht je de cafés of een circus. Je was bevriend met de criticus Théodore de Wyzewa. En je was bevriend met de pianist/componist Théo Ysaije. Begin 1886 ontmoette jij de Engelse beauty Leah Lee, met wie je op 31 december 1886 in Londen trouwde.

Jij overleed op 20 augustus 1887 in jouw huis in Parijs door tuberculose. Jij werd 27 jaar en je bent in de Cimetière Parisien de Bagneux begraven. Leah overleed op 6 juni 1888 in Londen door tuberculose.


XVI Je ne suis qu'un viveur lunaire

Je ne suis qu'un viveur lunaire Ik ben maar een pretmakende maan
Qui fait des ronds dans les bassins Die rondjes maakt in de vijvers
Et cela sans autre dessein En dat zonder enig ander doel
Que de devenir légendaire Dan legendarisch te voorspellen

Retroussant d'un air de défi Herrijzen met een uitdagende houding
Mes manches de mandarin pâle, Mijn mouwen van bleke mandarijn,
J'arrondis ma bouche et-j'exhale Ik rond mijn mond en adem uit
Des conseils doux de Crucifix Het liefelijke advies van de Crucifix

Ah! qui, devenir légendaire, Ah! Ja, wordt legendarisch,
Au seuil des siècles charlatans! Op de drempel van de charlatan-eeuwen!
Mais où sont les Lunes d'antan? Maar waar zijn de manen van weleer?
Et que Dieu n'est-il à refaire? En dat God niet overgedaan mag worden?


Jules Laforgue

Schrijver: Joanan Rutgers
19 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)