Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gefeliciteerd, bij de verboden boeken van de paus!

(voor Anatole France (1844 - 1924))

Je bent geboren als Jacques Anatole François Thibault op 16 april 1844 in Parijs. Jouw vader François-Noël Thibault was een boekhandelaar op 6, rue de l'Oratoire du Louvre. Zijn boekwinkel heette 'Librairie de France', waar jij jouw pseudoniem Anatole France vandaan hebt. Jouw moeder was de molenaarsdochter Antoinette Gallas, die uit Chartres kwam. Tot 1853 woonde jij in in een herenhuis op 15, quai Malaquais. In 1853 verhuisde de boekwinkel van jouw vader naar 9, quai Voltaire. Je studeerde aan het Collège Stanislaus. Na jouw diploma hielp je jouw vader in zijn boekwinkel, die was gespecialiseerd in boeken over de Franse Revolutie. Er kwamen vele, bekende schrijvers, zoals de gebroeders Goncourt, en geleerden. Je begon jouw literaire carrière als een dichter en journalist. Vanaf 1967 schreef je als journalist vele artikelen.

Je was smoorverliefd op de bevallige actrice Elise Devoyod, voor wie je enkele liefdesgedichten schreef. Zij was een intense minnares voor jou, vol overgave. In 1866 ben je door haar afgewezen. Zo verdomde pijnlijk.

In 1869 publiceerde 'La Parnasse Contemporain' jouw gedicht 'La Part de Madeleine'. In 1870 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'La Mort d'un juste' en in 1873 'Poèmes dorés'. In 1875 was je lid van het derde comité dat 'Parnasse Contemporain' samenstelde. Je was lector bij Bachaline-Deflorenne en bij Lemerre. In 1876 werd je bibliothecaris bij de Franse senaat en jouw bundel 'Les Noces corinthiennes' verscheen. Je was een leerling van de dichter Leconte de Lisle, met wie je een tijd als bibliothecaris in de Senaat werkte. Je was lid van de poëtische beweging Parnassus.

In 1877 trouwde je met Valerie Sauville, de kleindochter van de schilder/tekenaar Jean Urbain Guérin. In 1881 werd jullie dochter Suzanne geboren. In datzelfde jaar werd je beroemd met jouw roman 'Le Crime de Sylvestre Bonard', waarvoor je een prijs van de Académie française ontving.

Je was ook de minnaar van o.a. Elisa Rauline en Léontine Arman de Caillavet, de eigenares van een beroemde, literaire salon. In 1888 begon je een relatie met Léontine, die tot kort voor haar overlijden in 1910 duurde. Omdat jij een relatie met een actrice begon, deed ze een poging tot zelfdoding. Ze stond model voor de romanfiguur Madame Verdurin van Marcel Proust, die ongeveer overal zijn tentakels had. Jij stond model voor de romanfiguur Bergotte van Proust. In 1890 verscheen jouw eerste, historische roman 'Thaïs'. Het gaat over een ascetische monnik, die de heidense courtisane Thaïs wil bekeren, maar hij komt zelf tot het inzicht dat het afzien van het genot en de zintuigen niet door God gewild is. In 1894 maakte de componist Jules Massenet er een opera van. Je was een atheïst, socialist en communist.

In 1893 scheidde jij van Valerie en had je vele liaisons, ook met Madame Gagey, die in 1911 zelfdoding pleegde. In 1893 verscheen 'La Rotisserie de la Reine Pedanque', waarin je het occulte belachelijk maakte. In 1908 verscheen 'L'Île des Pingouins', waarin je de menselijke natuur belachelijk maakte. In 'Les dieux ont soif' uit 1912 waarschuwde je tegen politiek en ideologisch fanatisme. Dit is door Theo Kars van de sublieme roman 'De koorts van het verstand' in het Nederlands vertaald. Je was bevriend met de socialistische, pacifistische politicus Jean Jaurès, die op 31 juli 1914 door de nationalistische student Raoul Villain is vermoord. Jean werd 54 jaar. In 1918 overleed jullie dochter Suzanne. Je was een groot voorstander van de Russische Revolutie.

In 1920 hertrouwde jij met Emma Laprévotte (1871 - 1930) en gingen jullie in Saint-Cyr-sur-Loire wonen. Je had een afkeer van ascese en je hield ervan om veel plezier te maken. In 1920 verscheen jouw laatste prozawerk 'Le Comte Morin'. Op 10 december 1921 kreeg je in Stockholm de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1922 werden al jouw boeken door paus Pius XI bij de Index librorum prohibitorum geplaatst.

Je overleed op 12 oktober 1924 in Tours. Je werd 80 jaar en je bent bij jouw ouders begraven, in het oude kerkhof van Neuilly-sur-Seine, waar Pierre Drieu La Rochelle en later André Maurois ook begraven zijn.
De nazi-collaborateur Pierre Drieu was een extreem giftige tegenstander van jou, die jou een vulgaire en verstrooide schrijver vond. André Maurois was met jouw kleindochter Simone de Caillavet getrouwd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)