Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bindingsproblematiek van Iris Hond

(voor Iris Hond)

Je bent geboren op 20 mei 1987 in Harderwijk. Je hebt een jongere broer. Op jouw derde jaar begon je met muziek. Op jouw derde speelde je al samen met jouw Joodse vader Steven Hond op de vleugel in de woonkamer. Jij verzon al eigen composities en bijpassende verhalen. Jouw vader was een uitstekende drukker, ook in kunstboeken. Jouw ouders zijn oude, vrijgevochten hippies. Henk Schiffmacher, Jan Cremer en Fong Leng kwamen bij hen thuis op bezoek. Je bent heel vrij opgevoed. Je mocht jouw eigen weg gaan, zonder angst voor de mening van anderen. In Ermelo kreeg je jouw eerste pianolessen.

Op jouw twaalfde ging jij naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, gevestigd in een oud klooster. Op jouw veertiende verhuisde je naar Den Haag. Je studeerde aan het Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan. Je zat op de afdeling 'Jong Talent'. Je kreeg les van de Russische pianiste Kamilla Bystrova en de piano-docenten David Kuyken en Let Naum Grubert. In Den Haag woonde je in een tijdelijk opvanghuis, waar je seksueel misbruikt bent.

Je verliet het gastgezin met die walgelijke aanrander/verkrachter en je was ineens dakloos in dat grotendeels statige, poenerige Den Haag. Je overnachtte stiekem in het Conservatorium en je sliep bij het Leger des Heils. Je speelde piano in de Haagse kroegen, maar dit gaf jou nog meer tegenslagen, waardoor jij jezelf in jouw eigen wereld terugtrok. Je was bang om jouw gevoelens te uiten. Je was schuchter, lijkbleek, altijd moe en mager. Je was verschrikkelijk eenzaam en je had dan ook een anoniem eenzaam leven. Je was bang om jouw eigen gevoelens te uiten. Dat had je niet geleerd. Je douchte ook in het Conservatorium. Je voelde jezelf heel erg veilig bij de Haagse daklozen. De inmiddels overleden zwerver Martin was heel zorgzaam voor jou. In ruil voor eten speelde je in de restaurants. Jij was vier maanden dakloos en daarna huurde je een kamer. In de weekenden ging je naar jouw ouders.
In 2009 had je goede gesprekken met Marco Borsato en kreeg je een seksuele relatie met hem. Jij was 22 jaar.

Al met al behaalde je in 2011 jouw bachelor-diploma aan het Haagse conservatorium. Je was zelfs summa cum laude geslaagd. Je ging naar Amerika, waar je masterclasses bij de Amerikaanse John Perry, Leon Fleisher en Herbert Stessin volgde. Dat deed je ook bij de Russische pianisten Natalja Troull, Dmitri Bashkirov en Jenny Zaharieva. Je verbleef drie jaar in Amerika, waar je de componist/producer Patrick Leonard ontmoette, die nummers schreef voor Madonna, Pink Floyd, Leonard Cohen en Ilse de Lange. Door hem kwam je met nieuwe muziekstijlen in aanraking en durfde je jezelf meer te openen. Je bent dol op Emerson, Lake and Palmer. De progressieve rock heeft jouw voorkeur. Samen met de DJ Fedde Le Grand speelde je in de Ziggo Dome en vanaf 2011 was je de vaste pianiste van het TV-programma 'De tiende van Tijl', gepresenteerd door de komiek Tijl Beckand.

In oktober 2016 verscheen jouw album 'Dear World', met eigen composities en geproduceerd door Patrick Leonard. Met naast de titelsong o.a. 'A Last Conversation', 'The Fall', 'Quiet' en 'The Heart Escapes'. Je bent beïnvloed door de pianist/componist Ludovico Einaudi (1955, Turijn).
Het leven op straat heeft jou gevormd, je bent misbruikt en je vindt jezelf een ervaringsdeskundige. Toch kostte het enige moeite om de verkrachting door de pleegvader aan jouw ouders te melden. Lange tijd zweeg je, omdat je jouw ouders geen pijn wilde doen. Je dacht dat jouw vader dan een hartaanval zou krijgen. In de weekenden bij jouw ouders maakte je via jouw pianospel contact. Jouw verkrachter was iemand, die wel vaker leerlingen opving. Hij had meerdere leerlingen misbruikt. Jij zei: 'Ik voelde me schuldig. Ik had moeten zien wat voor een man het was. Ik had het moeten voorkomen.' Je hebt jouw ouders pas op jouw 27-ste verteld, dat je door een man in zijn opvanghuis seksueel en psychisch bent misbruikt.

Je kunt moeilijk een vaste relatie vinden. Je kunt een liefdesrelatie moeilijk onderhouden. Jouw getraumatiseerde en genetische verleden en de sociale beperkingen zitten daarbij in de weg. Je hebt grote moeite met relaties met mannen aangaan, laat staan ze te onderhouden. Een effect van het seksuele misbruik.
Je speelde piano in de daklozenopvang, in TBS/psychiatrische inrichtingen, in ziekenhuizen en in gevangenissen. Het is de vraag of je dat nog steeds doet. Je hebt de Music for Shelter Foundation opgericht en je hebt een liedje over Auschwitz gemaakt, voor jouw vader. De opa en een oom van jouw vader zijn in Auschwitz vermoord. Jouw opa, Salomon Hond, overleefde de oorlog door onder te duiken, maar zijn verdere familie is in de concentratiekampen vermoord. Over de oorlog heerste er bij jullie vroeger thuis een enorme zwijgcultuur. Jouw vader was vroeger ook vroeg van huis weg gegaan en hij was ook dakloos geweest. Familiegeschiedenissen herhalen zich. Je had nachtmerries over de nazi's, die jouw familie afslachten en daarna jou.

Je hebt jouw dader/verkrachter opgezocht en hem verteld, dat hij geen goed mens was. Je hebt jouw woede ingehouden, terwijl hij jou zo vreselijk beschadigd heeft. Jouw ouders waren erg verdrietig, omdat je dit zolang in eenzaamheid met je meedroeg. Je wilt mensen inspireren en kracht geven. Wijlen jouw vriend Leonard Cohen zei: 'Iris, we vechten allemaal met dezelfde levensthema's!'. Je bent intens voelend en jouw coach leerde jou wat luchtiger te leven. Je wilt nog graag met jouw moeder Moniek naar Santiago de Compostello lopen. Samen met jouw vader heb je Auschwitz bezocht. Je zegt dat je de zelfliefde hebt gevonden en dat je van overleven naar leven bent gegaan.

De liefdesaffaire met Marco Borsato had nog een vervelende staart, want door Marco's scheiding met zijn vrouw Leontine Ruiters (1967, Naarden) werd het opgerakeld en breed uitgemeten. Leontine en Marco kregen drie kinderen: Luca, Senna en Jada.
Harry Mens zei over jou: 'Ik vind het een leuk wijf, maar ze is levensgevaarlijk!'. Is dat zo, Iris? Ben je een mannenverslindster? Volgens mij zegt het meer over die enge Harry en over jouw onmacht om een vaste relatie te kunnen onderhouden. Terecht zeg je dan ook, dat jouw grootste liefdesrelatie, die met jouw vleugel is. Jouw 'Home Tour 2020' is nog grotendeels volbracht. Van 14 juni tot 20 juni 2020 zou je werk van Einaudi in het Concertgebouw spelen. Het was bijna uitverkocht, maar het is door dat vervelende corona-gedoe in duigen gevallen. Een kwestie van opschuiven. En nieuwe plannen maken en uitvoeren. Genieten van jouw gezellige woning met het vrije uitzicht in Hilversum. Ongestoord op jouw piano verliefd blijven.

Schrijver: Joanan Rutgers
7 mei 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 172Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)