Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je beschouwde Nederland als jouw ideale en heilige thuisland

(voor Giovanni Camerana (1845 - 1905))

Je bent geboren op 4 februari 1845 in Casale Monferrato, Piemonte, met de kathedraal van St. Evasio uit 1107. In de eerste eeuw stond er op die plek een tempel ter ere van Jupiter, de opperste God. Je bent geboren en opgegroeid in een middenklasse gezin. Je was voorbestemd om net als jouw vader een carrière in de rechterlijke macht te maken. Je studeerde rechten aan de Universiteit van Pavia, opgericht in 1361 en daarmee één van de oudste universiteiten ter wereld. Door toedoen van Galeazzo II Visconti, getrouwd met Bianca Maria di Savoia. Zij kregen drie kinderen; Gian Galeazzo, Violante en Maria.

Jouw rector was de natuurkundige/politicus Giovanni Cantoni. In de stad Lombardije ontmoette je de schrijver/dichter/kunstschilder Emilio Praag, die op 26 december 1875 in Milaan door levercirrose overleed. Hij was verslaafd aan alcohol en drugs. Hij werd 36 jaar. En je ontmoette de componist/librettist Arrigo Boito en de schrijver/dichter Luigi Gualdo, die op 15 mei 1898 in Parijs overleed. Hij werd 51 jaar. Emilio Praag en Arrigo Boito waren lid van de literaire, artistieke groep Scapigliature (bohemien), waarvan jij één van de belangrijkste leden was. Je verhuisde naar Turijn, waar je in 1868 bent afgestudeerd. In Turijn was je lid van de vereniging Dante Alighieri en nam je deel aan de literaire diners met o.a. de schrijver/politicus Giovanni Faldella, de schrijver/journalist Roberto Sacchetti, die op zijn 34-ste op 26 maart 1881 in Rome door de tyfus overleed, en de (toneel)schrijver/librettist Giuseppe Giacosa, getrouwd met zijn nicht Maria Bertola, met wie hij drie kinderen kreeg; Bianca, Piera en Paola.

Jouw gedichten werden in diverse tijdschriften geplaatst. Je was een dichter, kunstcriticus en magistraat. Vanwege jouw carrière in de rechterlijke macht verbleef jij korte tijd in Rome en Catania. Omdat je als magistraat niet echt een dichter kon zijn, weigerde je jouw hele leven om dichtbundels uit te geven. Je was beïnvloed door Charles Baudelaire en Paul Verlaine. Je maakte ook religieuze gedichten over het bedevaartsoord Oropa, waar sinds de 14-de eeuw een standbeeld van de Zwarte Madonna wordt vereerd. Je was een ware kunstliefhebber en kunstverzamelaar, je was een ontwerper en je maakte waardevolle aquarellen. Je was o.a. bevriend met de beeldhouwer/politicus Leonardo Bistolfi, die met Maria Gusberti getrouwd was. Hij maakte o.a. een monument voor de generaal/patriot Giuseppe Garibaldi te paard. Je was ook bevriend met Antonio Fontanesi, een schilder/graveur/leraar aan de Academie voor Schone Kunsten in Lucca en aan de Koninklijke Albertina Academie in Turijn. En je was bevriend met de schilder Lorenzo Delleani, die 'Pelgrimstocht naar Oropa' schilderde. Gravin Sofia Cacherano van Bricherasio was zijn favoriete leerlinge en zij nodigde hem uit om naar het kasteel van Miradolo te komen.

Je reisde naar Frankrijk, Zwitserland en Nederland. Nederland had jou voorkeur en je beschouwde dat land als jouw ideale en heilige thuisland. Zo zie je maar. Je leed aan verborgen kwellingen en zenuwinzinkingen. Een zenuwcrisis in 1905 dreef jou naar jouw zelfdoding op 2 juli 1905 in Turijn. Een enkele reis naar Nederland had daar blijkbaar niets tegen kunnen doen. Je werd 60 jaar. Leonardo Bistolfi was de curator van de eerste editie van jouw gedichten, wat in 1907 bij Streglio in Turijn verscheen.

Schrijver: Joanan Rutgers
15 juli 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)