Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Griekse en Romeinse oudheden overwonnen

(voor Jean Moréas (1856 - 1910))

Je bent geboren als Joannis A. Papadiamantopoulos op 15 april 1856 in Athene, in een voorname familie. Jouw voorouders betreffen twee bekenden van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog; jouw opa en naamgenoot (1766 - 1826), geboren in Korinthe en geëxecuteerd na de val van Missolonghi. En jouw opa Iakovos Tombazis (rond 1782 - 1829) uit Hydra, die één van de eerste admiraals van de Griekse marine was Jouw vader Adamantios P. was een rechter, geleerde en dichter.

Je had een Franse gouvernante, die jou een passie voor de Franse poëzie bijbracht. In 1875 verhuisde je naar Parijs om rechten te studeren. Jij werd een bekende in de literaire kringen. Je kwam veel in de inspirerende cafés en je schreef literaire recensies in de kranten. Je ontmoette de leden van Les Hydropathes, o.a. de schrijver/humorist Alphonse Allais, Charles Cros, Guy de Maupassant en Léon Bloy. Je kende de Griekse kunstenaar Demetrios Galanis, een vriend van Picasso, en de Roemeense dichter Ion Minulescu. Je publiceerde poëzie in 'Lutèce' en 'Le Chat Noir'. Je publiceerde twee manifesten, één in 'XIXe Siècle' op 11 augustus 1885 en één in het literaire supplement van Le Figaro op 18 september 1886. Hiermee diende je het symbolisme en verving je de decadentie. Je beschouwde Charles Baudelaire als de stichter van het symbolisme. In 1878 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Tourterelles et vipères' in het Grieks en het Frans. In 1884 verscheen 'Les Syrtes' en in 1886 'Les Cantilènes', waarin jouw decadente en symbolistische esthetiek sterk tot uitdrukking kwam. Deze twee bundels zijn volop beïnvloed door Paul Verlaine.

In 1886 stichtte je samen met de dichter Gustave Kahn en de schrijver Paul Adam het tijdschrift 'Le Symboliste'. Paul's naturalistische debuutroman 'Chair molle' uit 1885 leidde tot zijn vervolging. Zijn tweede roman 'Le Thé chez Miranda' heeft hij samen met jou geschreven en is symbolistisch. In 1886 verscheen eveneens de symbolistische roman 'Les Demoiselles Goubert', die je ook samen met Paul Adam schreef. Paul deed aan occultisme en hij raadpleegde de Tarot. In 1891 verscheen 'Le Pèlerin passioné', waarin je in het voorwoord over jouw verlating van het symbolisme schreef, want je wilde een terugkeer naar de classicistische geest. Je wees de Noord-Europese en Germaanse invloeden af, zoals de romantiek en de enkele aspecten van de symboliek. Je loofde de Oude Romeinse en de Oude Griekse invloeden. Jouw Griekse wortels trokken tenslotte het hardst aan jou. Je stichtte de École Romane en jouw discipelen waren: de dichter Raymond de la Tailhède, de dichter Maurice du Plessys, de schrijver/dichter/politiecommissaris Ernest Raynaud, de dichter/journalist Frédéric Amouretti (1863 - 1903), de dichter Lionel des Rieux en de schrijver Charles Maurras, die extreemrechts en fascistisch werd. Lionel des Rieux (1870 - 1915) was tweede luitenant van het 112-de Infanterie Regiment. Hij is op zijn 44-ste in Malancourt vermoord.

Het vrije vers werd verlaten en de klassieke bronnen van inspiratie werden gebruikt. Klassieke vormen en onderwerpen werden gehanteerd. In die stijl verschenen jouw bundels 'Énone au clair visage' uit 1893 en 'Eriphyle' uit 1894. Deze bundels werden samen met andere gedichten verzameld in 'Poèmes et sylves, 1886-1896' uit 1907. In 1903 verscheen jouw toneelstuk 'Iphigénie à Aulide', wat sterk door Euripides is geïnspireerd. Het was zeer succesvol in het antieke Théâtre de Orange en daarna in L'Odeon de Paris. Jouw laatste werk was 'Les Stances' (1899-1920), waarin jouw intellectuele ontwikkeling is beschreven, met een krachtige, maar melancholische, classicistische stijl. Jij overleed op 30 maart 1910 in Saint-Mandé, Parijs. Je werd 53 jaar. Bij jouw crematie zei Paul Valéry: 'Wat een prachtig einde! Het verdwijnt als een sigaar!'. Je bent vervolgens symbolisch begraven in Père-Lachaise.

Schrijver: Joanan Rutgers
18 juli 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 25Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)