Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De naakte muze van talloze kunstenaars

(voor Alice Ernestine Prin (1901 - 1953))

Je bent geboren op 2 oktober 1901 in Châtillon-sur-Seine, waar de maarschalk van het Rijk Auguste de Marmont ook is geboren. Auguste liet er een kasteel bouwen, wat in 1871 verbrandde, maar herbouwd is. Je was een onwettig kind en je bent door jouw oma opgevoed. Op jouw 12-de werd je naar jouw moeder in Parijs gestuurd om werk te vinden. Jouw moeder Marie Prin was een linotypiste, die jou les gaf. Je werkte eerst in winkels en bakkerijen. Je was een dienstmeisje in de bakkerij op Place Saint Georges. Op jouw 14-de werd je een naaktmodel voor beeldhouwers, wat ruzie met jouw moeder veroorzaakte. Je noemde jezelf Kiki en je was een uithangbord van de kunstenaarsscène in Montparnasse. Je werd de 'koningin van Montparnasse' en 'Kiki de Montparnasse' genoemd. Je was zeer geliefd als model, literaire muze, nachtclub-zangeres, actrice, schilderes en memoiriste.

In 1918 ontmoette jij de Joods-Poolse schilder Maurice Mendjizky, die 9 jaar ouder was. Hij was jouw eerste minnaar en bevriend met Modigliani, Picasso, Soutine en Foujita. In 1921 ging Maurice naar St Paul de Vence, waar hij Rose ontmoette, die zijn vrouw werd en met wie hij twee kinderen kreeg, Claude en Serge. Claude werd door de nazi's vermoord en Maurice's familie in Polen ook. Man Ray vereeuwigde jou in 'Le violon d'Ingres' uit 1924. De Poolse expressionist Gustaw Gwozdecki vereeuwigde jou ook. In de jaren twintig was je vooral de metgezel van Man Ray, die honderden portretten van jou maakte. Je debuteerde als actrice in 'L'Inhumaine' uit 1923 van Marcel L'Herbier. In 1923 verscheen je ook in 'Le Retour' la Raison' van Man Ray, 'Ballet Mécanique' van Fernand Léger, 'Voer' van René Clair en 'La Galerie des Monstres' van Jaque Catelain. In 1926 speelde je in 'Emak-Bakia' van Man Ray en in 1928 in 'L'étoile de mer' van Man Ray. Dat laatste is door de surrealistische dichter Robert Desnos geschreven.

In 1927 had jij een uitverkochte expositie van jouw schilderijen in de Galerie du Sacre du Printemps in Parijs. Je tekende en schilderde portretten, zelfportretten, sociale activiteiten, fantasievolle dieren en dromerige landschappen in een licht expressionistische stijl. Je ondertekende jouw kunstwerken met Kiki. In 1928 speelde je in 'Paris express' van Pierre Prévert. In 1929 verscheen jouw autobiografie 'Memoirs of Kiki', wat in 1930 door de Amerikaanse overheid verboden werd. Ernest Hemingway en Tsuguharu Foujita schreven het voorwoord. In 1930 verscheen je in 'Le Capitaine jaune' van Anders Wilhelm Sandberg en in 1933 voor het laatst in 'Cette vieille canaille' van Anatole Litvak. In de jaren dertig was je de eigenares van Montparnasse L'Oasis cabaret, later 'Chez Kiki' genoemd. Je had altijd een positieve instelling. Je zei: 'Ik heb alleen een ui, wat brood en een fles rode wijn nodig en er zal altijd wel iemand zijn, die me dat geeft!'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna was je niet in Parijs. Je had een onstuimig nachtleven en er zijn talloze, legendarische naaktfoto's van jou gemaakt.

Je was ook de muze van o.a.: Chaim Soutine, die met Modigliani bevriend was en die in 1943 door een maagzweer/maagkanker en een mislukte operatie is overleden. Hij werd 50 jaar. Francis Picabia, Jean Cocteau, de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder, die levenslang met de kunstenaar Joan Miró bevriend was en hij was getrouwd met Louisa James, een achternicht van Henry James. De Noorse schilder/kunstenaar Per Krohg, de schilderes Hermine Lionette Cartan David, getrouwd met de kunstenaar Jules Pascin, die aan een depressie en alcoholisme leed. Jules pleegde zelfdoding door zijn polsen door te snijden en zichzelf op te hangen. Hij werd 45 jaar. De beeldhouwer/schilder Pablo Gargallo, getrouwd met Magali Tartanson en in 1934 door een longontsteking overleden. Hij werd 53 jaar. Greta Garbo was ook zijn muze. De cartoonist/illustrator Toño Salazar, getrouwd met Carmen Gallardo, de Joodse schilder Mose Kisling, die jouw portret 'Nu assis' schilderde. De Joodse naaktfotograaf/filmmaker Julian Mandel, Tsuguharu Foujita, de kunstenaar Constant Detré, de beeldhouwer Arno Breker, die voor de nazi's werkte en in 1938 een buste van Adolf Hitler maakte, in 1940 'Der Sieger' en in 1942 'Die Partei'. En de schilder Chang Yu.

Jij overleed op 29 april 1953 in Sanary-sur-Mer. Je bent op straat ingestort, niet ver van jouw flatwoning. Dit gebeurde door de complicaties van armoede, alcoholisme en drugsverslaving. Je werd 51 jaar en je bent in de Cimetière parisien de Thiais begraven. Onder grote belangstelling van kunstenaars en fans. Foujita zei: 'Met jou zijn de glorieuze dagen van Montparnasse voor altijd begraven!'. Jij belichaamde de openhartigheid, durf en creativiteit van Montparnasse destijds.

Schrijver: Joanan Rutgers
24 juli 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)