Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een filmster in het magische theater van Crowley

(voor Jane Wolfe (1875 - 1958))

Je bent geboren als Sarah Jane Wolfe op 21 maart 1875 in St. Petersburg, Pennsylvania. Je stamde af van Duitse en Nederlandse immigranten. Jouw oudere broer John was in 1874 geboren en jouw jongere zus Mary K. was op 22 maart 1876 geboren. John verbleef jarenlang in Montana. Mary K. en jij waren een groot deel van jullie leven nauw met elkaar verbonden. Jij hield veel van jouw opa Bill, bij wie je zoveel mogelijk was. Jouw oma werkte hard in de keuken en zij maakte Nederlandse lekkernijen. Vanaf jouw achtste woonde jij in McKnightstown, vier mijl vanaf de boerderij van jouw opa Bill, die jij veel knuffelde tijdens zijn zwakker worden door de ouderdom. Op jouw 19-de ging jij naar het Eastman Business College in Poughkeepsie, waar je werd opgeleid voor stenografisch werk. Je had een liefdesrelatie met een Spanjaard uit Puerto Rico.

Je ging als jongedame naar New York City om een carrière in het theater te beginnen. Je belandde al gauw in de prille, stille filmindustrie en in 1910 debuteerde jij in 'A Lad from Old Ireland' van Sidney Olcott, een stille film van de Kalem Company, die naar Hollywood verhuisde. In 1914 speelde je in 'The Farmer War' van George Melford en in 1915 speelde je in 'The Wild Goose Chase', 'The Majesty of the Law' van Julia Crawford Ivers, 'The Case of Becky', 'Blackbirds' en 'The Immigrant'. Je speelde in meer dan 100 films, met als enige niet-stomme film 'Under Strange Flags' uit 1937. In de herfst van 1913 las jij het boek 'Magic, Black and White' en vervolgens vele boeken en tijdschriften over het occultisme. Vanaf 1917 gebruikte je het Ouija bord, wat enkele van jouw grootste, spirituele communicaties opleverde.

In augustus 1917 kreeg jij contact met de geesten Bab en Gan, een Chinees, die jou duidelijke boodschappen gaven en daarna vertrokken. Je kreeg met meerdere geesten contact, die jou boodschappen gaven. Ze noemden jou 'de uitverkorene'. In 1917 ontmoette je de scenario-schrijver Louis Victor Jefferson, die aan automatisch schrijven deed. De geest Fee Wah gebruikte zijn schrijfhand. Je kreeg les van hem en in 1918 las je het tijdschrift 'The Equinox' van de magische orde Argentium Astrum van Aleister Crowley. Je beoefende een tijd manayama en je had zo'n drie weken een yogaleraar. Je vond dit niet bevredigend en in begin 1919 begon je Crowley te schrijven. In 1920 stopte je met jouw filmcarrière in Hollywood en in juli 1920 volgde je Crowley naar zijn Abdij van Thelema in Cefalù. Je woonde bij Crowley en je studeerde de Thelema en magick. Je wilde graag ooit een film over Thelema en magie regisseren, wat nooit gebeurd is. Je woonde in de abdij tot de sluiting in 1923.

Je had de magische naam Soror Estai. Je deed aan yoga, dharana en pranayama. Een verslag daarvan werd later als 'The Cefalu Diaries' gepubliceerd. Je wilde jouw Ware Wil ontdekken. De Abdij lag in een olijfgaard en een halve mijl vanaf Celafù. Het lag op een berghelling. De abdijbewoners deden veel aan klimmen en meditatie. Crowley leerde jou vaak het bergbeklimmen. Op 4 december 1921 gaf Crowley jou een soort talisman met een zegel van de geest/demon uit de Ars Goetia Marbas erop gegraveerd. Daar moest jij dan over mediteren. Je hebt vaak contact gehad met Marbas en je sprak met hem. In de Abdij was het om zes uur 's ochtends opstaan en zoals in menige abdij een kloosterlijk, middeleeuws regime. Je werd door een tom-tom gewekt. Je begon met 20 minuten yoga-houdingen/asana's en daarna mediteerde je 20 minuten over de 5 tattwas/elementen, incluis akasha/ether. Vervolgens deed je visualisatie-oefeningen tot aan het ontbijt. Dit alles werd vanaf 22.00 uur herhaald. Je werkte tot tien uur 's avonds.

Tijdens een maand retraite/inwijding werd de asana-meditatie opgevoerd naar 30 minuten en tenslotte naar twee uur. Je voegde er zelf nieuwe asana's bij, waarbij je naakt op het strand was. Je zwom in de oceaan om te ontspannen. Je werkte drie jaar aan het Thelema-opleidingssysteem, inclusief het voltooien van de opgelegde beproevingen door Crowley. Je werkte als de secretaresse van Crowley. In april 1923 moest Crowley Italië verlaten, in opdracht van de fascistische overheid van Benito Mussolini. De Abdij werd gesloten. In Londen en Parijs bleef jij Crowley's secretaresse. Terug in Los Angeles hielp jij in 1935 de occultist/Thelema verspreider Wilfred Talbot Smith met de oprichting van de Agape Lodge van de Ordo Templi Orientis in Zuid-Californië. Op 6 juni 1940 werd Phyllis Evalina Seckler (1917 - 2004) jouw leerlinge en opvolgster. En dan was er nog de Crowley-leerling Grady Louis McMurtry (1918 - 1985), die vanaf 1971 tot zijn overlijden de leider van de Ordo Templi Orientis was. Hij was van 1969 tot 1974 getrouwd met Phyllis Seckler. Nu is er de schrijver/leraar James A. Eshelman, die de Thelema-traditie voortzet. Jij overleed op 29 maart 1958 in Glendale. Je werd 83 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
11 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)