Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In bed met jouw idool Alexandre Dumas père

(voor Adah Isaacs Menken (1835 - 1868))

Je bent geboren op 15 juni 1835 als Marie Rachel Adelaide de Vere Spenser in Bordeaux. Als kind woonde je op Cuba en daarna verhuisde je naar New Orleans. Je zei ook dat je als Dolores Adios Los Fiertes was geboren en dat jouw Spaans-Joodse, Franse moeder uit New Orleans kwam. Jouw vader Auguste Théodore was een neger en jouw moeder Marie was Creools en van een gemengd ras. Volgens Ed James heette je Adelaide McCord en was je in Milneburg, nabij New Orleans, geboren. Je had een zus en een broer. Jouw moeder was Magdaleine Jean Louis Janneaux. Je kreeg een roomse opvoeding. Volgens John Cofran was je in het najaar van 1830 als Ada C. McCord in Memphis geboren. Jouw vader was de Ierse koopman Richard McCord en jouw moeder was Catherine. Jij was jong toen jouw vader overleed.

Jouw moeder hertrouwde en verhuisde met jullie naar New Orleans. Er is dus veel onduidelijk over jouw eerste jaren en jouw ouders. Je was een slimme leerling en je sprak vloeiend Frans en Spaans. Je was een talenwonder. Als kind was je balletdanseres van het Franse Operahuis uit 1859 in New Orleans. Dat Operahuis is in 1919 door een brand verwoest. In jouw jeugd was je danseres in Havana en werd je tot 'Koningin van het Plaza' gekroond. Je was actrice, dichteres en schilderes. Na Cuba werd je actrice in Texas en gaf je lezingen over Shakespeare. In februari 1855 trouwde je in Galveston County met de muzikant G.W. Kneass. In 1856 ben je gescheiden en hertrouwde je met de muzikant Alexander Isaac Menken uit Cincinnati, uit een liberaal Joodse familie. Isaac werd jouw manager en je acteerde met de prominente acteurs Edwin Thomas Booth en James Edward Murdock.

In 1857 verhuisden Isaac en jij naar Cincinnati, waar jij het Jodendom bestudeerde. Je publiceerde poëzie en artikelen over het Jodendom in de Joodse krant 'The American Israelite', in 1854 opgericht door de rabbijn Isaac Mayer Wise, rabbijn van de Lodge Street Synagoge uit 1848 en de Plum Street Temple uit 1865. Op 3 juni 1972 werd de eerste, vrouwelijke rabbijn in Amerika in de Plum Street Temple ingewijd. Dat is Sally Jane Priesand (1946, Cleveland). Je publiceerde ook in de 'Jewish Messenger'. Je was actrice in New York en San Francisco en in reisproducties door heel Amerika. Je had een kort, golvend kapsel en een androgyne uitstraling. In 1859 speelde je in het toneelstuk 'The French Spy' op Broadway. Je kreeg slechte recensies. Op 3 april 1859 hertrouwde je met de blote vuist prijsvechter John Camel Heenan (1834 - 1873), die jou op de meest brutale manier mishandelde. Heenan en jij kregen een zoon, die kort na de geboorte overleed. Je was minder dan een jaar met Heenan samen. Heenan overleed op 28 oktober 1873 door tuberculose in Green River Station. Hij werd 39 jaar.

In oktober 1861 hertrouwde je met de komiek Robert Henry Newell, ook een redacteur van de 'Sunday Mercury'. In 1862 ben je officieel van Heenan gescheiden. In 1865 zijn jullie gescheiden. In New York ontmoette je Walt Whitman, die jou beïnvloedde. Je publiceerde 25 gedichten in de 'Sunday Mercury' en in 1860 loofde je 'Leaves of Grass' van Whitman. Volgens jou liep hij eeuwen voor op zijn tijdgenoten. De meesten begrepen hem nog niet. Jij wilde ook graag met de koorddanser/acrobaat Charles Blondin trouwen, maar dat weigerde hij. Je deed wel een vaudeville-tournee met hem. Je speelde een edele, mannelijke Tartaar in het hippodrama 'Mazeppa', gebaseerd op een gedicht van Lord Byron en de Poolse Hetman (militair leider) Ivan Mazepa. Jij bereed een paard, terwijl je doorzichtige panty's droeg en verder spiernaakt was. Het was sensationeel en succesvol. Je werd er in heel Amerika beroemd mee.

In 1866 hertrouwde je met de gokker James Paul Barkley, maar je ging zonder hem naar Frankrijk, waar jullie zoon Louis Dudevant Victor Emanuel Barkley geboren werd. Zijn peetmoeder was niemand minder dan de schrijfster George Sand. Louis is in zijn kindertijd overleden. Jij speelde met 'Mazeppa' in Frankrijk en Londen. In Londen begon je in Astley's Amphitheatre, in 1773 door de circuseigenaar/uitvinder/ruiter Philip Astley geopend. Er was ophef over jouw kostuum. Je zei, dat je door de klassieke beeldhouwkunst was beïnvloed en dat het kostuum bescheidener was dan die van ballet en burleske. Je schonk geld aan vrienden, noodlijdende theatermensen en goede doelen. Enkele belangrijke bewonderaars van jou waren: Charles Dickens, de humorist/toneelschrijver Tom Hood en de schrijver/dramaturg Charles Reade. In 1866 speelde je in Parijs in 'Les Pirates de la Savanne'.

Je had rond 1866 een liefdesaffaire met de schrijver Alexandre Dumas père, geboren op 24 juli 1802 in Villers-Cotterêts. Hij was ruim dubbel zo oud. Op een foto van jullie zie je hem volop genieten, de oude snoeperd, maar jij was ook dol op hem. Het lijkt alsof jij met jouw rechter wijsvinger vol bewondering naar zijn schrijfhand wijst. Vrijgevige sex om zijn sublieme schrijfkunst en minder om zijn uiterlijk. De man van 'De Drie Musketiers' en 'De Graaf van Monte Cristo' was lid van de Club des Hashischins, die maandelijks in Hôtel Pimodan (Hôtel de Lauzun) op 17, quai d'Anjou bijeen kwam. Zij gebruikten grote hoeveelheden hasj en opium. Andere leden waren: Charles Baudelaire, Victor Hugo, Gérard de Nerval, Honoré de Balzac, Eugène Delacroix, Théophile Gautier en de psychiater Jacques-Joseph Moreau. Alexandre had tegen de 40 maîtresses. In 1867 was je weer in Londen, maar het publiek voor 'Mazeppa' was sterk verminderd. Je had een affaire met de dichter/toneelschrijver Algernon Charles Swinburne.

Je werd ziek en je kon niet meer optreden. Je kampte met armoede. Je overleed op 10 augustus 1868 in Parijs, door peritonitis en/of tuberculose of kanker. Je werd 33 jaar en je bent in de Cimitière du Montparnasse begraven. Een paar dagen na jouw begrafenis werd jouw dichtbundel 'Infelicia' gepubliceerd.

Schrijver: Joanan Rutgers
16 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)